current views are: 11

20 Απριλίου 2017
Δημοσίευση08:14

Τραγωδία στην Ελασσόνα: Πώς έπεσε το στρατιωτικό ελικόπτερο «Χιούι» – Συγκλονίζει η κατάθεση της Βασιλικής Πλεξίδα

Το χρονικό του δυστυχήματος – Τι δηλώνει η ιατροδικαστής

Δημοσίευση 08:14’

Το χρονικό του δυστυχήματος – Τι δηλώνει η ιατροδικαστής

Τα αίτια της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και βύθισε τη χώρα σε πένθος, αναζητούν οι Αρχές. Η πρώτη κατάθεση της μοναδικής επιζήσασας από την τραγωδία ρίχνει εν μέρει, φως, αν και τις τελικές απαντήσεις θα δώσει το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης του δυστυχήματος.

Η Αρχιλόχιας Βασιλικής Πλεξίδα, η οποία νοσηλεύεται με κάταγμα στη μέση και εκδορές στα χέρια, στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στην αρχική της κατάθεση, σύμφωνα με το «Έθνος» είπε: «Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του».

«Όλα έγιναν σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου». «Όταν ύστερα από ώρα βρήκα ξανά τις αισθήσεις μου ήταν σαν να ζω σε ένα εφιαλτικό όνειρο» λέει η νεαρή υπαξιωματικός. «Είχα αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα» περιγράφει.        

Η Μικτή Επιτροπή Διερευνήσεως θα δώσει απαντήσεις – Τι δηλώνει η ιατροδικαστής

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αλλά και την κατάθεση της Βασιλικής Πλεξίδα το ελικόπτερο έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ. Αν και αυτός ο τύπος  ελικόπτερο διαθέτει τα λεγόμενα «ψαλίδια» που υπάρχουν για να κόβουν καλώδια και να βοηθούν τους πιλότους να συγκρατούν το σκάφος σε περίπτωση πρόσκρουσης φαίνεται ότι το Χιούι «βρήκε» στα καλώδια με τέτοιο τρόπο ώστε τα «ψαλίδια» να μην κόψουν τα καλώδια ή δεν τα διέθετε.

Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο και για το ύψος που πετούσε, αν και εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι τα Χιούι είναι κατασκευασμένα για να εκτελούν πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο.

Μένει να εξεταστεί από την Μικτή Επιτροπή Διερευνήσεων κατά πόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή μπορεί να συνέβαλαν στην τραγωδία. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπορούσε να αιφνιδιάσει τον χειριστή, ο οποίος ήταν έμπειρος  και αυτό γιατί η προετοιμασία που γίνεται, περιλαμβάνει την πρόβλεψη των συνθηκών που θα επικρατήσουν στα σημεία διέλευσης του ελικοπτέρου. 

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία ανέλαβε τις νεκροψίες των στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, δήλωσε:

«Και οι τέσσερις άνθρωποι έφεραν κακώσεις στο σώμα και στο κεφάλι οι οποίες ήταν συμβατές με την πτώση και τη συντριβή του ελικοπτέρου».

Έτσι βρήκα την αρχιλοχία 

Ο τεχνικός της ΔΕΗ Δημοσθένης Χατζηλελέκος, ήταν ο πρώτος  που έφτασε στα συντρίμμια του ελικοπτέρου Χιούι που κατέπεσε στο Σαραντάπορο.  «Είδα μία κοπελίτσα, καθόταν σαν σε κάθισμα, κάτω στο χώμα, ήταν χτυπημένη», είπε ο κ. Χατζηλελέκος.

Ο τεχνικός της ΔΕΗ θυμάται πως η κοπέλα είχε επικοινωνία με το περιβάλλον και όπως λέει, αφού ειδοποίησε την αστυνομία και πήρε οδηγίες από τους γιατρούς, έμεινε μαζί της. «Μου είπαν κάθε πέντε λεπτά να της μιλάω, τη ρώτησα αν θέλει νεράκι, της σκούπισα τα χείλη γιατί ήταν μέσα στα αίματα… Ήταν πολύ σοκαρισμένη η κοπέλα, μόνο που μου είπε ήταν να της σκουπίσω λίγο τα χείλη».

Ο ίδιος περιγράφει πως πολύ κοντά ήταν το κύριο τμήμα από τα συντρίμμια του Χιούι, μέσα στο οποίο βρίσκονταν άλλοι τέσσερις άνθρωποι, που βρήκαν όμως τραγικό θάνατο: «Οι άλλοι ήταν μέσα, το ελικόπτερο ήταν… μιλούσα στην κοπέλα μες τα αίματα και κοιτούσα μήπως βγει και κάποιος άλλος να τον βοηθήσω», λέει.

Το χρονικό

Το μοιραίο ελικόπτερο απογειώθηκε από την βάση στο Στεφανοβίκειο στις 07:25. «Στις 07:38 διαπιστώθηκε απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο, ακολούθησε απώλεια ίχνους ραντάρ και όταν στις 08:50 διαπιστώθηκε ότι δεν προσγειώθηκε στον προγραμματισμένο τόπο άφιξης του σήμανε συναγερμός», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ.

«Στις 09:03 απογειώθηκαν δύο F16 για να κινηθούν στην περιοχή, καθώς και ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και Super Puma. Στις 10:00 δόθηκε πληροφορία από την ΕΛΑΣ ότι το ελικόπτερο έπεσε 3-4 χιλιόμετρα μακριά από το Σαραντάπορο, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, συνεργείο της ΔΕΗ που ήταν στην περιοχή ανέφερε ότι εντόπισε ίχνη του ελικοπτέρου», σημειώθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση του ΥΕΘΑ για την τραγωδία.

Ακολούθως αναφέρθηκε ότι «στις 11:03 υπήρξε η αναφορά ότι ήταν εν ζωή η γυναίκα που επέβαινε στο ελικόπτερο και ότι είχαν χάσει την ζωή τους οι τέσσερις άνδρες που επίσης επέβαιναν σε αυτό».


σχετικα αρθρα