Τα αίτια της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και βύθισε τη χώρα σε πένθος, αναζητούν οι Αρχές, δύο 24ωρα μετά την πτώση του ελικοπτέρου στην Ελασσόνα.

Η πρώτη κατάθεση της μοναδικής επιζήσασας από την τραγωδία ρίχνει εν μέρει, φως, αν και τις τελικές απαντήσεις θα δώσει το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης του δυστυχήματος.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου φέρεται ότι είχε ζητήσει από την 1η Στρατιά άδεια για να πραγματοποιήσει την πτήση στις 10 το πρωί (αντί στις 07:30) λόγω της πρόγνωσης του καιρού – η άδεια όμως αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν δόθηκε.

Η Αρχιλόχιας Βασιλικής Πλεξίδα, η οποία νοσηλεύεται με κάταγμα στη μέση και εκδορές στα χέρια, στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στην αρχική της κατάθεση, φέρεται να είπε: «Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του».

«Όλα έγιναν σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου». «Όταν ύστερα από ώρα βρήκα ξανά τις αισθήσεις μου ήταν σαν να ζω σε ένα εφιαλτικό όνειρο» λέει η νεαρή υπαξιωματικός. «Είχα αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα» περιγράφει. 

Το «τελευταίο αντίο» στα θύματα του Σαραντάπορου

Σε βαρύ κλίμα κηδεύτηκαν χθες ο κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου Χίουι, των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνετρίβη την Τετάρτη, Δημοσθένης Γούλας, καθώς και ο συγκυβερνήτης Κώστας Χατζής, ενώ σήμερα θα τελεστούν οι εξόδιοι ακολουθίες των δύο αξιωματικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο.

Στις 10:00 κηδεύεται στη Λάρισα ο Θωμάς Αδάμος, διευθυντής Πληροφοριών 1ης Στρατιάς, Θωμάς Αδάμος, ενώ στην Ελευθέρνα Ρεθύμνου φίλοι και συγγενείς θα πουν το τελευταίο αντίο στον Υποστράτηγο και υποδιοικητή 1ης Στρατιάς, Ιωάννη Τζανιδάκη, στις 18:00.

Ο Κρητικός αξιωματικός συγκλονίζει με την τελευταία επιθυμία του, η οποία εκφράστηκε μόλις λίγες ώρες πριν από τον αναπάντεχο θάνατό του. Ο Υποστράτηγος Τζανιδάκης είχε βρεθεί τη Δευτέρα του Πάσχα στο Ρέθυμνο, για να γιορτάσει μαζί με την οικογένειά του, στη γενέτειρά του.

Στα πλαίσια της παραμονής του και λίγο πριν από το εορταστικό τραπέζι, επισκέφτηκε τον τάφο του πατέρα του, στο νεκροταφείο της Ελεύθερνας και επιστρέφοντας είπε στη γυναίκα του να ταφεί εκεί όταν πεθάνει.

Το χρονικό

Το μοιραίο ελικόπτερο τύπου UH-1H, που εκτελούσε πτήση από Λάρισα προς Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή του Σαραντάπορου στην Ελασσόνα, σε δύσβατη περιοχή, ενώ λίγες ώρες αφού χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο χειριστών και των δύο στρατιωτικών που επέβαιναν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το μοιραίο ελικόπτερο απογειώθηκε στις 07:25 από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και 13 λεπτά μετά χάθηκαν τα ίχνη του και η επικοινωνία με το πλήρωμα. Τελικά λίγες ώρες μετά τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.