Ρεπορτάζ: Διονύσης Βυθούλκας, Μιχάλης Τεζάρης

Τα τυχόν λάθη των ληστών που μπορεί να τους οδηγήσουν στα ίχνη και στη σύλληψη τους αναζητούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, που ασχολούνται με την διάρρηξη των θυρίδων χθες το μεσημέρι στην Τράπεζα Πειραιώς στην οδό Χατζηκυριάκου 27-31 στην Καλλίπολη.

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» τους έχουν μπει οι καταθέσεις των πέντε υπαλλήλων και τριών πελατών τους οποίους κράτησαν ως ομήρους για περίπου τρεις ώρες οι κακοποιοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι ήταν από χώρες της ανατολικής Ευρώπης ή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ ανάμεσα τους φέρεται να ήταν και ένας Έλληνας βάση μαρτυρίας μιας εκ των πελατών. 

Επίσης, εξετάζουν εξονυχιστικά εικόνες από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης της τράπεζας και παρακείμενων επιχειρήσεων καθώς και μαρτυρίες περίοικων που μπορεί να είδαν τους δράστες και τον τρόπο διαφυγής τους.

Επιπλέον, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρχε «ομάδα υποστήριξης» σε κοντινή απόσταση καθώς οι αστυνομικοί έχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες οι δράστες σε πρώτη φάση τράπηκαν σε φυγή πεζή προς άγνωστη κατεύθυνση.

Όπως έχει προκύψει από την έρευνα των αστυνομικών, οι δυο εκ των τεσσάρων ληστών φορώντας μάσκες σιλικόνης εισέβαλαν στην τράπεζα λίγο πριν κλείσει στις 14.20. Ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων και χειροβομβίδα τους υπαλλήλους και τους πελάτες εξαναγκάζοντας τους να κατευθυνθούν προς το υπόγειο αφού πρώτα αφαίρεσαν χρήματα από τα ταμεία, ενώ λίγο αργότερα μπήκαν οι άλλοι δυο συνεργοί τους φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλα και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν και τα διαρρηκτικά εργαλεία.

Μετά τους απομόνωσαν όλους στο υπόγειο εκτός από την διευθύντρια που εξανάγκασαν να τους ανοίξει την πόρτα του χώρου που βρίσκονται οι θυρίδες. Επίσης εξετάζεται η πιθανότητα τα ίδια άτομα ή συνεργοί τους να είχαν ζητήσει πληροφορίες το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τις θυρίδες στην τράπεζα προσποιούμενοι τους πελάτες ή να είχαν εσωτερική πληροφόρηση. Τελικά, άνοιξαν περίπου 50  Εκεί άνοιξαν περίπου 50 θυρίδες και αφαίρεσαν περίπου 10.000 ευρώ μετρητά και πολύτιμα αντικείμενα των κατόχων τους. 

Μια από τους πελάτες υποστήριξε ότι οι δράστες μιλούσαν σπαστά ελληνικά και τους απειλούσαν ότι «θα χυθεί αίμα». Όπως τους είπαν δεν ήθελαν τα δικά τους λεφτά αλλά της τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν, αν πρόκειται για τα ίδια άτομα που με τον ίδιο τρόπο δράσης είχαν εισβάλει στην τράπεζα Πειραιώς στην Λεωφόρο Κηφισιάς 64 στους Αμπελόκηπους τον Αύγουστο του 2016, κάτι που μοιάζει πολύ πιθανό, καθώς και χθες οι δράστες φορούσαν μάσκες σιλικόνης, για να μην αναγνωρίζονται τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους.