Ρεπορτάζ: Μιχάλης Τεζάρης και Διονύσης Βυθούλκας

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών στο ναυάγιο με πρόσφυγες, που σημειώθηκε στο Μόλυβο της Λέσβου. Μέχρι στιγμής εννιά σορρούς έχουν ανασύρει, οι δυνάμεις της Frontex, μεταξύ αυτών 3 άνδρες, 4 γυναίκες και ένα παιδί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως άλλες επτά έχουν περισυνελλέξει οι τουρκικές αρχές. 

 Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις της Frontex, διέσωσαν δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία είναι έγκυος και έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας - Διάσωσης της Άγκυρας ενημέρωσε το πρωί της Δευτέρας το αντίστοιχο Κέντρο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ότι είχαν λάβει τηλεφώνημα για σκάφος με μετανάστες σε δυσχερή θέση στο Αιγαίο χωρίς να προσδιοριστεί η θέση του ή πόσοι επέβαιναν σε αυτό.

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου και στις 11.00 το πλήρωμα σκάφους της Frontex εντόπισε ένα πτώμα και λίγο αργότερα τα υπόλοιπα.  Η έγκυος γυναίκα που μεταφέρθηκε στη περιοχή Πέτρα Λέσβου και από εκεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, είναι ο άνθρωπος - κλειδί καθώς θα μπορέσει να πει πόσα άτομα ήταν συνεπιβάτες της στο σκάφος και πως συνέβη το ναυάγιο που δεν έχει εξακριβωθεί εάν συνέβη σε ελληνικά ή τουρκικά χωρικά ύδατα.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που βρέθηκαν τα πτώματα συνεχίζεται από σκάφη του Λ.Σ, της Frontex, μια τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα σκάφος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.