current views are: 7

24 Απριλίου 2017
Δημοσίευση14:30

Το χρονικό της τραγωδίας στην Λέσβο – Τουλάχιστον 16 νεκροί πρόσφυγες από το νέο ναυάγιο

Συνεχίζονται οι έρευνες του Λιμενικού και της Frontex

Δημοσίευση 14:30’

Συνεχίζονται οι έρευνες του Λιμενικού και της Frontex

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Τεζάρης και Διονύσης Βυθούλκας

Ακόμη μια ανθρώπινη τραγωδία εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί στο Μόλυβο της Λέσβου με θύματα πρόσφυγες.Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης της Άγκυρας ενημέρωσε το πρωί της Δευτέρας το αντίστοιχο Κέντρο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ότι είχαν λάβει τηλεφώνημα για σκάφος με μετανάστες σε δυσχερή θέση στο Αιγαίο χωρίς να προσδιοριστεί η θέση του ή πόσοι επέβαιναν σε αυτό.

Άμεσα σήμανε συναγερμός και ξεκίνησαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου ωστόσο ήταν ήδη αργά καθώς στις 11.00 το πλήρωμα σκάφους της Frontex εντόπισε ένα πτώμα και λίγο αργότερα τα υπόλοιπα.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ μέχρι στιγμής και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, συνολικά εννέα σοροί (έξι γυναίκες, δύο άνδρες και ένα παιδί) ενώ έχουν επίσης περισυλλεγεί σώες δύο γυναίκες, η μία εκ των οποίων έγκυος η οποία και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από τις τουρκικές Αρχές, έχουν περισυλλεγεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων επτά σοροί (έξι άνδρες και ένα παιδί).

Στην επιχείρηση συμμετέχουν πλωτό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφος δύναμης Frontex, τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιωτικά σκάφη, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, εναλλάξ με ελικόπτερο δύναμης Frontex, ενώ από ξηράς όχημα Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και όχημα δύναμης Frontex.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο μειώθηκε δραστικά την περασμένη χρονιά, αλλά αυτό το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει ότι οι κίνδυνοι και το ενδεχόμενο να χάσουν αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή τους παραμένει πολύ πιθανό», ανέφερε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στην Ελλάδα. Επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις για αξιόπιστες νόμιμες οδούς, ώστε να μπορούν να φτάνουν στην ασφάλεια όσοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει πως πρόκειται για το πρώτο πολύνεκρο ναυάγιο στα ελληνικά χωρικά ύδατα φέτος, με ανθρώπους που επιχείρησαν το παράτυπο επικίνδυνο πέρασμα ανάμεσα στην Τουρκία και τα ελληνικά νησιά. Οι δύο γυναίκες που επέζησαν ανέφεραν στο προσωπικό της Υ.Α. ότι βρίσκονταν σε ένα πλεούμενο με 20-25 επιβαίνοντες, όταν ανατράπηκε γύρω στις 10 μ.μ. εχθές το βράδυ. 

Τα μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας στο νησί της Λέσβου βρίσκονται δίπλα στις γυναίκες που διασώθηκαν προσφέροντας βοήθεια. Οι δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες θεωρείται πως είναι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η άλλη από το Καμερούν, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. 

Περίπου 4.900 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά συγκριτικά με το 2016, που σημειώθηκαν 173.450 αφίξεις. 

«Ο χαμός των συνανθρώπων μας και ειδικά των μικρών παιδιών που αναζητούσαν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, σε μια άλλη πατρίδα, μας επηρεάζει όλους και μας προκαλεί μεγάλη οδύνη» σημειώνει για το τραγικό ναυάγιο η ανακοίνωση του υπουργείου και συνεχίζει: «H αντοχή μας μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια, δεν έχει άλλα περιθώρια. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε έμπρακτη δυνατή προσπάθεια, τόσο στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, όσο και κατά μόνας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο ελάχιστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τερματίσουν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα δώσουν προοπτική σε όσους, ανέστιοι, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο. Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που να ταιριάζουν με τις ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες ιδρυτικές της αρχές».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Το πολύνεκρο ναυάγιο  προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας η οποία εξέφρασε την θλίψη και την αλληλεγγύη της στους λαούς που δοκιμάζονται.

O πρώην υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε σχετικά: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το τραγικό συμβάν που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου. Όλοι οι Έλληνες είμαστε συγκλονισμένοι.»

Και πρόσθεσε: «Τραγικά περιστατικά, όπως το συγκεκριμένο, επισημαίνουν, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, ότι δεν αρκεί από μόνη της η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Χρειάζεται και μια συντονισμένη εθνική πολιτική που θα εστιάζει στην αποτελεσματική επιτήρηση και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και που θα προλαμβάνει, με αυτόν τον τρόπο, δυστυχήματα, όπως το σημερινό. Και αυτό είναι κάτι που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό. Εκείνοι οι οποίοι έσπευδαν, χωρίς ντροπή, κατά το πρόσφατο παρελθόν, μέσω δηλώσεων και  καταγγελτικών ανακοινώσεων, να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, ας αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αποτραπούν ανάλογα τραγικά δυστυχήματα στο άμεσο μέλλον».

Με τη σειρά του το ΚΚΕ σημειώνει ότι το περιστατικό γεννά μόνο αισθήματα βαθιάς θλίψης για τους αδικοχαμένους και οργής για τους ενόχους.

«Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί ούτε πρέπει να μείνει ασυγκίνητος και αδρανής.

Οι λαοί της Συρίας, της Μέσης Ανατολής πληρώνουν ασταμάτητα με το αίμα τους, με προσφυγιά, με πνιγμούς και βάσανα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Έχουμε χρέος να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που δοκιμάζονται, να δυναμώσουμε την πάλη μας για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Να καταδικάσουμε την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ κατά των προσφύγων και μεταναστών» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ και καταλήγει ζητώντας το κλείσιμο της βάση στη Σούδα και να φύγει το ΝΑΤΟ των πολέμων από το Αιγαίο.

 


σχετικα αρθρα