ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Μάχιμοι νοσηλευτές σε γραφεία και βουλευτές- Διαλύεται το ΕΣΥ

Δημοσίευση 25 Απριλίου 2017, 09:50 / Ανανεώθηκε 25 Απριλίου 2017, 09:50
ΠΟΕΔΗΝ: Μάχιμοι νοσηλευτές σε γραφεία και βουλευτές- Διαλύεται το ΕΣΥ
Facebook Twitter Whatsapp

Τη στιγμή που τα νοσοκομεία "στενάζουν" από τις ελλείψεις προσωπικού (ιδίως νοσηλευτικού) και πολλές κλινικές οδηγούνται σε αναστολή της λειτουργίας 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη στιγμή που τα νοσοκομεία "στενάζουν" από τις ελλείψεις προσωπικού (ιδίως νοσηλευτικού) και πολλές κλινικές οδηγούνται σε αναστολή της λειτουργίας τους, συνεχίζονται οι αποσπάσεις νοσηλευτών σε γραφεία πολιτικών και άλλες διοικητικές υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, 1500 μάχιμοι νοσηλευτές έχουν φύγει από τις θέσεις τους στα νοσοκομεία και έχουν μετακινηθεί σε διοικητικές υπηρεσίες, όπως σε γραφεία βουλευτών και στις υγειονομικές περιφέρειες.

Ο κ. Γιαννάκος δηλώνει στην εφημερίδα " Ελευθερία του Τύπου" : " Όλες οι αποσπάσεις ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια. Ακόμα κι αυτές που υπάρχουν από παλιά, ανανεώθηκαν με την σύμφωνη γνώμη της τωρινής κυβέρνησης. Πάντως, από τους 1500 νοσηλευτές που έχουν αποσπαστεί σε διοικητικές θέσεις, οι 1.000 είναι της σημερινής κυβέρνησης". 

Μάλιστα ο κ. Γιαννάκος τονίζει χαρακτηριστικά: "και παλιότερα γίνονταν αποσπάσεις νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά η σημερινή κυβέρνηση το έχει παραξηλώσει".

Όπως καταγγέλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου" τα τελευταία επτά χρόνια τα νοσοκομεία έχουν αποδεκατιστεί από νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία φθάνουν στο 35% και ενώ από τα νοσηλευτικά ιδρύματα αποχώρησαν συνολικά 25.000 εργαζόμενοι, ενώ έχουν προσληφθεί μόνο 700.

"Δεν τηρήθηκαν καν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για κάθε πέντε αποχωρήσεις μονίμων υπαλλήλων των νοσοκομείων να γίνεται μια πρόσληψη. Σε 44.819 οργανικές θέσεις των νοσηλευτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων υπηρετούν 29.004. Επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 7.500 μόνιμους υπαλλήλους. Προσλήφθηκαν 700 μόνιμοι, 2000 υπάλληλοι με κοινοτικά προγράμματα stage και 500 υπάλληλοι επικουρικό προσωπικό. Εξ αυτών, υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας είναι 1200" σημειώνουν.

Στο μεταξύ, συνθήκες "εργασιακής εξουθένωσης" αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο:"Εργάζονται πολλές φορές ένα μήνα σερί χωρίς ρεπό, ειδικά το καλοκαίρι και τις γιορτές , για να δοθεί άδεια ή ρεπό σε ελάχιστους νοσηλευτές. Εργάζονται πάνω από 10 νύχτες το μήνα και όλες τις αργίες". Μάλιστα η έλλειψη νοσηλευτών μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση των νοσοκομειακών λοιμόξεων" συμπληρώνει. 

"Όταν ένας νοσηλευτής, ο οποίος είναι υπέυθυνος για 40 ασθενείς στη βάρδια σε κάθε κλινική, τρέχει πανικόβλητος, που να προλάβει να πάρει μέτρα αντισηψίας; Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν πάντα γάντια , σαπούνια,  και απολυμαντικά υγρά." διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Εκτός όμως από νοσηλευτές , υπάρχει σοβαρή έλλειψη βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού , με αποτέλεσμα να μη γίνεται επαρκής καθαριότητα σε κομοδίνα και κρεβάτια ασθενών.