current views are: 8

25 Απριλίου 2017
Δημοσίευση10:04

«Όχι» στην έκδοση των τριών από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

«Όχι» στην έκδοση των τριών πρώτων από του οκτώ Τούρκους αξιωματικούς είπε το πρωί της Τρίτης η εισαγγελέας  Ράνια Σταθέα, εισηγούμενη προς το δικαστικό συμβούλιο την απόρριψη του νέου αιτήματος των Τουρκικών αρχών.

Δημοσίευση 10:04’

«Όχι» στην έκδοση των τριών πρώτων από του οκτώ Τούρκους αξιωματικούς είπε το πρωί της Τρίτης η εισαγγελέας  Ράνια Σταθέα, εισηγούμενη προς το δικαστικό συμβούλιο την απόρριψη του νέου αιτήματος των Τουρκικών αρχών.

«Όχι» στην έκδοση των τριών πρώτων από του οκτώ Τούρκους αξιωματικούς αποφάσισε τελικά το συμβούλιο Εφετών, διατάζοντας μάλιστα την άρση της κράτησής τους, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

Είχε προηγηθεί εισήγηση το πρωί της Τρίτης από την εισαγγελέα Ράνια Σταθέα, η οποία προς το δικαστικό συμβούλιο πρότεινε την απόρριψη του νέου αιτήματος των Τουρκικών αρχών.

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε «προσχηματικό» το νέο αίτημα της Τουρκίας και επεσήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν οι αρχές της γείτονας ανεπιτρέπτως να παρέμβουν στη δικαιοδοτική κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, που με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο είχε ρίξει αυλαία στο κρίσιμο θέμα της έκδοσης των Τούρκων.

Η κ. Σταθέα επικαλέστηκε ένα προς ένα όλα τα γεγονότα που οδήγησαν τρία διαφορετικά αρεοπαγιτικά συμβούλια να προχωρήσουν στην έκδοση αρνητικής γνωμοδότησης για το θέμα της έκδοσης  των Τούρκων και με την τοποθέτησή της έστειλε το δικό της μήνυμα τονίζοντας ότι οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι και υπακούουν μόνο στο Σύνταγμα, στους νόμους και τη συνείδησή τους. 

Πρόσθεσε, δε, πως από την πρώτη αρνητική απόφαση μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα στην Τουρκία ,αλλά αντίθετα δια των επίσημων χειλέων του Προέδρου  Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα τέθηκε εκ νέου ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής. 

Η κ. Σταθέα, κλείνοντας την τοποθέτησή της, είπε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να παραμένει μία ευνομούμενη χώρα με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών των δεδομένων εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας.

Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων των Τούρκων Χρίστου Μυλωνόπουλου και Όμηρου Ζέλιου, ενώ σε λίγο αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, ο πρόεδρος του οποίου Κων.Σταμαδιάνος παρατήρησε με την έναρξη της διαδικασίας πως οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

 


σχετικα αρθρα