current views are: 7

25 Απριλίου 2017
Δημοσίευση12:17

Τεφτέρια στα φαρμακεία και εξόφληση με δόσεις

Φάρμακα με πίστωση και εξόφληση με δόσεις.

Δημοσίευση 12:17’
αρθρο-newpost

Φάρμακα με πίστωση και εξόφληση με δόσεις.

Φάρμακα με πίστωση και εξόφληση με δόσεις. Τα τεφτέρια στα φαρμακεία με τις οφειλές πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν άμεσα όλο το ποσό φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την Καθημερινή, στη Θεσσαλονίκη σε κάθε φαρμακείο αντιστοιχούν τουλάχιστον 50 πολίτες που ζητούν να πάρουν τα φάρμακά τους βερεσέ, ενώ τα ποσά που γράφονται στα τεφτέρια κυμαίνονται από 10 ευρώ έως 400 ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις, τα χρωστούμενα μπορεί να φτάνουν το τρίμηνο ή το εξάμηνο, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που χρωστούν έως και τρία χρόνια. Οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να διευκολύνουν όσους αδυνατούν να πληρώσουν άμεσα όλο το ποσό, κάνοντας δόσεις, ή ζητώντας τους να δώσουν έστω και 3 ή 5 ευρώ.

Τα «τεφτέρια» καθρεφτίζουν απόλυτα την οικονομική στενότητα των πολιτών που εν μέσω κρίσης καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη δαπάνη για τα φάρμακά τους. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα είναι σήμερα κατά μέσον όρο στο 35%, έναντι 11% που ήταν το 2010. Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος συμμετέχει με μεγαλύτερο ποσό από τον ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα, για την αγορά καρδιοτονωτικού σκευάσματος αξίας 1,42 ευρώ, ο ασφαλισμένος πληρώνει 1,36 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ μόλις 0,06 ευρώ.

«Η οικονομική στενότητα της κοινωνίας φαίνεται στην καθημερινή επίσκεψη του κόσμου στα φαρμακεία», τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης. «Συνταξιούχοι, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι αγοράζουν φάρμακα με πίστωση και περιμένουν τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα, ή τις πρώτες δύο του επόμενου, για να εξοφλήσουν τα χρωστούμενα. Και αυτό, εφόσον φτάνει η σύνταξη ή ο μισθός ή το επίδομα ανεργίας. Εάν μάλιστα πέσουν σε μήνα κατά τον οποίο έχουν έρθει λογαριασμοί ρεύματος, τηλεφώνου και νερού, τότε πληρώνουν κατά προτεραιότητα αυτούς και ό,τι απομένει το δίνουν για τα φάρμακα».

«Χάνονται από ντροπή»

Όπως επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης, «για τη διευκόλυνση όσων δεν έχουν να πληρώσουν όλο το ποσό κάνουμε δόσεις των 50 ή 100 ευρώ, ενώ συχνά ζητάμε να δώσουν ό,τι μπορούν, έστω και 3 ή 5 ευρώ, προκειμένου να μην ξεκόψουν και εξαφανιστούν. Διότι κάποιοι “χάνονται” ακόμη και από ντροπή που δεν έχουν να πληρώσουν. Στη συνέχεια αναζητούν άλλο φαρμακείο για να πάρουν τα φάρμακά τους, ανοίγοντας νέο κύκλο χρεών. Είναι γεγονός ότι, όταν το χρέος ξεπεράσει τα 200 ευρώ, ο οφειλέτης δεν ανταποκρίνεται».


σχετικα αρθρα