current views are: 7

26 Απριλίου 2017
Δημοσίευση13:02

Πόσες ώρες περνούν στο δρόμο οι Έλληνες;

Πρώτη θέση στην Ευρώπη καταλαμβάνει η Ελλάδα σε ότι αφορά τις ώρες που περνούν οι πολίτες στον δρόμο για τις μετακινήσεις τους.

Δημοσίευση 13:02’

Πρώτη θέση στην Ευρώπη καταλαμβάνει η Ελλάδα σε ότι αφορά τις ώρες που περνούν οι πολίτες στον δρόμο για τις μετακινήσεις τους.

Πρώτη θέση στην Ευρώπη καταλαμβάνει η Ελλάδα σε ότι αφορά τις ώρες που περνούν οι πολίτες στον δρόμο για τις μετακινήσεις τους.

Ειδικότερα, έρευνα δημοσιοποιήθηκε από την εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Boston Consulting Group (BCG) και το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos αναφέρει ότι οι Έλληνες, με 13 ώρες και 2 λεπτά εβδομαδιαίως, είναι οι Ευρωπαίοι που περνούν τον περισσότερο χρόνο στον δρόμο για τις καθημερινές μετακινήσεις, ενώ οι Γάλλοι κλείνουν την κατάταξη με 7 ώρες και 12 λεπτά.

Σε ότι αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι περνούν κατά μέσον όρο 9 ώρες και 35 λεπτά στις μετακινήσεις κάθε εβδομάδα, με το αυτοκίνητο να είναι το προτιμώμενο μέσο μεταφοράς.

Εκτός Σαββατοκύριακου, οι Ευρωπαίοι περνούν κατά μέσο όρο 3 ώρες και 58 λεπτά σε μηχανοκίνητα οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, περνούν 3 ώρες και 42 λεπτά στο αυτοκίνητο (ως οδηγοί, συνοδηγοί ή επιβάτες), ένα αδιαφιλονίκητο μέσο μεταφοράς για τις καθημερινές διαδρομές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ευρωπαίοι μετακινούνται κατά κύριο λόγο για να πάνε στη δουλειά ή για να πάνε τα παιδιά τους στις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ σημαντικές είναι και οι διαδρομές για αγορά τροφίμων ή ακόμη για διοικητικά διαβήματα.

«Το αυτοκίνητο είναι ακόμη πιο αδιαφιλονίκητο για τους ανθρώπους που κατοικούν στην ύπαιθρο ή στις περιφέρειες των πόλεων», αναφέρεται ακόμη στην έρευνα, καθώς το 70% των Ευρωπαίων το χρησιμοποιούν στην ύπαιθρο και το 67% στην περιφέρεια κάποιας πόλης, έναντι 54% μέσα στην πόλη.

Οι λεγόμενες ήπιες μορφές μετακίνησης δεν υπολείπονται: έτσι οι Ευρωπαίοι περνούν κατά μέσο όρο 3 ώρες και 57 λεπτά για να μετακινηθούν με τα πόδια ή με ποδήλατο, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι τα λιγότερο δημοφιλή (1 ώρα και 40 λεπτά).

«Ένα πολύ σημαντικό μέρος του διαθέσιμου χρόνου των Ευρωπαίων αναλώνεται στις μετακινήσεις», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σιλβέν Ντουραντόν, διευθύνων σύμβουλος και εταίρος του BCG στο Παρίσι, ειδικός στις μετακινήσεις και συντάκτης της έκθεσης. «Αυτό δείχνει σε ποιο βαθμό η μετακίνηση έχει τεράστια επίπτωση στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων», είπε.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων θα ήταν έτοιμοι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους αν πραγματοποιούνταν οι απαραίτητες επενδύσεις στις μεταφορές.

Έτσι, το 72% δηλώνει ότι θα χρησιμοποιούσε πιο συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το 66% θα χρησιμοποιούσε λιγότερο συχνά το αυτοκίνητό του και το 44% θα επέλεγε συχνότερα να μετακινηθεί ως συνοδηγός ή να μοιραστεί το αυτοκίνητο με άλλους επιβάτες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 28 Μαρτίου σε δείγμα 10.018 ανθρώπων ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών σε δέκα χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία).


σχετικα αρθρα