current views are: 13

27 Απριλίου 2017
Δημοσίευση13:05

«Ξεψύχησε» και ο τελευταίος αγγειογράφος στον Ευαγγελισμό

Χωρίς τη δυνατότητα να πραγματοποιεί στεφανιογραφίες είναι εδώ και μία εβδομάδα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Ο μοναδικός αγγειογράφος του 

Δημοσίευση 13:05’

Χωρίς τη δυνατότητα να πραγματοποιεί στεφανιογραφίες είναι εδώ και μία εβδομάδα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Ο μοναδικός αγγειογράφος του 

Χωρίς τη δυνατότητα να πραγματοποιεί στεφανιογραφίες είναι εδώ και μία εβδομάδα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Ο μοναδικός αγγειογράφος του «Ευαγγελισμού» έπαθε βλάβη και η επισκευή του έχει καθυστερήσει δραματικά, με το νοσηλευτικό ίδρυμα να κινδυνεύει να μείνει και για τρίτη γενική εφημερία (την ερχόμενη Δευτέρα) χωρίς το μηχάνημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” οι γιατροί είναι «παροπλισμένοι», σε δεκάδες ασθενείς έχουν αναβληθεί στεφανιογραφίες και οι διευθυντές δίνουν εντολή να μετακινούνται οι ασθενείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία τους, σε άλλα νοσοκομεία, για τη συγκεκριμένη εξέταση. Η βλάβη του βασικού αυτού μηχανήματος στον «Ευαγγελισμό» φέρνει ξανά στην επιφάνεια την τεχνολογική… γύμνια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας , ο αγγειογράφος «ξεψύχησε» την περασμένη Παρασκευή. Στην αρχή το κόστος του υπολογίστηκε στις 5.000 ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται διαχειρίσιμο, ειδικά όταν μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο. Τελικά, η εταιρεία που κυκλοφορεί το μηχάνημα ζήτησε να αλλάξουν αρκετά ανταλλακτικά, για τα οποία το κόστος ανέρχεται περίπου στα 20.000 ευρώ.

Η εντολή για να αλλαχθούν τα ανταλλακτικά του αγγειογράφου και να «πάρει μπρος» και πάλι το μηχάνημα δόθηκε μόλις χθες από τη διοίκηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Πέντε ημέρες δηλαδή μετά τη βλάβη. Και ενώ το νοσοκομείο πραγματοποίησε δύο γενικές εφημερίες, χωρίς να διαθέτει αγγειογράφο. Σαν να είναι ένα Κέντρο Υγείας, το οποίο απλά προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», προσθέτοντας ότι κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Άγνωστο παραμένει πότε θα τεθεί πάλι σε λειτουργία το μηχάνημα, ωστόσο, οι εργαζόμενοι τονίζουν την αναγκαιότητα να έχει επισκευαστεί πριν από την ερχόμενη Δευτέρα και να μη χρειαστεί το νοσοκομείο να μείνει και τρίτη φορά σε γενική εφημερία χωρίς αυτό. Έχουν προηγηθεί ήδη δύο γενικές εφημερίες, μία χθες και μία την περασμένη Κυριακή.

Τονίζεται ότι ο «Ευαγγελισμός» διαθέτει ακόμη έναν αγγειογράφο, 24 ετών, που είναι εκτός λειτουργίας, ενώ έχει και δεύτερο αιμοδυναμικό τμήμα, χωρίς όμως να υπάρχει ούτε ο κατάλληλος εξοπλισμός ούτε το προσωπικό.

«Είναι άμεση η ανάγκη όχι απλά συντήρησης του εξοπλισμού, αλλά αντικατάστασής του. Υπάρχουν μηχανήματα τεχνητού νεφρού, τα οποία είναι χρονολογίας 1984 και η συντήρησή τους κοστίζει 70.000 ευρώ το χρόνο ή τη διετία. Με τα ίδια χρήματα θα αγοράζαμε πέντε καινούργια μηχανήματα», αναφέρει στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» και καρδιολόγος, Ηλίας Σιώρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κόστος συντήρησης σε όλων των ειδών τα μηχανήματα του ΕΣΥ ξεπερνά κατά πολύ το κόστος αγοράς νέων. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Ανάνηψης υπάρχουν 1.300 μηχανήματα, με το ετήσιο κόστος συντήρησής του να εκτιμάται άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Χειρότεροι είναι οι αριθμοί για τη συντήρηση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης. Πιο συγκεκριμένα, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι εγκατεστημένα 1.810 μηχανήματα, των οποίων το κόστος συντήρησης ανέρχεται στα περίπου τρία εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα υπέρογκα αυτά ποσά δαπανώνται εξαιτίας της παλαιότητας των μηχανημάτων.


σχετικα αρθρα