ΕΛΛΑΔΑ

Σε διαρκή επιφυλακή οι ελληνικές Αρχές σε Έβρο και Αιγαίο για το προσφυγικό

του Διονύση Βυθούλκα - Δημοσίευση 27 Απριλίου 2017, 19:42 / Ανανεώθηκε 27 Απριλίου 2017, 20:27
Σε διαρκή επιφυλακή οι ελληνικές Αρχές σε Έβρο και Αιγαίο για το προσφυγικό
Facebook Twitter Whatsapp

"Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με την "αποψίλωση" των τουρκικών διωκτικών Αρχών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο στη Τουρκία ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα νέο κύμα μεταναστευτικών ροών. 

"Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με την "αποψίλωση" των τουρκικών διωκτικών Αρχών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο στη Τουρκία ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα νέο κύμα μεταναστευτικών ροών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις αλλά οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή επιφυλακή. Η χώρα δεν αντέχει άλλους μετανάστες".

Αυτό επεσήμαναν στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή στο Newpost στο περιθώριο της σύσκεψης που έγινε την Πέμπτη το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας για το προσφυγικό  στην οποία συμμετείχαν ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί παρουσία των υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προβληματίζει έντονα τους επιχειρηματίες των νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου που έχουν "επενδύσει" πολλά στη φετινή τουριστική περίοδο αλλά και τους φορείς της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προαναγγέλλει ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Frontex συνεχίζει να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στη "διαδρομή" από Λιβύη προς Ιταλία ωστόσο προτίθεται να ενισχύσει με μέσα όπως σκάφη, οχήματα, θερμικές κάμερες και προσωπικό τις ελληνικές διωκτικές Αρχές καθώς πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η "θωράκιση" του Αιγαίου.

Από την πλευρά του το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή συνεχίζει τις διαρκείς περιπολίες στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα ωστόσο επιτηρεί και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου καθώς οι σύγχρονοι δουλέμποροι επιλέγουν να μεταφέρουν με πολυτελή σκάφη για να μην κινούν υποψίες μετανάστες και πρόσφυγες από νότια Τουρκία προς Ιταλία ενώ σκάφη με πρόσφυγες εντοπίζονται ανά διαστήματα και ανοικτά των ακτών της δυτικής Ελλάδας μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Θεσπρωτίας. Αυξημένος αριθμός μεταναστών υπάρχει από την πλευρά της Τουρκίας και στα χερσαία σύνορα στον Έβρο ωστόσο όταν επιχειρούν να τα περάσουν γίνονται άμεσα αντιληπτοί από τους έλληνες αστυνομικούς και παραμένουν στην Τουρκία.

Η διαδρομή αυτή εμφανίζει αυξημένο ενδιαφέρον από τους μετανάστες καθώς γνωρίζουν πως ο βαλκανικός "δρόμος" παραμένει ακόμα κλειστός και φοβούνται ότι θα εγκλωβιστούν στα ελληνικά hot spot αν περάσουν στα ελληνικά νησιά. Εκεί οφείλονται, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΑΣ, οι μειωμένες αφίξεις στα ελληνικά νησιά παρά το γεγονός πως οι τιμές της μεταφοράς έχουν "πέσει" αρκετά και έχει μειωθεί η φύλαξη στις τουρκικές ακτές λόγω της έλλειψης προσωπικού.