current views are: 8

3 Μαΐου 2017
Δημοσίευση10:52

Aρχίζουν και επίσημα μετά από 7 μήνες οι πλειστηριασμοί κατοικιών άνω των 400.000 ευρώ

Πρόεδρος συμβολαιογράφων: Βολεύτηκαν πίσω από την αποχή μας

Δημοσίευση 10:52’

Πρόεδρος συμβολαιογράφων: Βολεύτηκαν πίσω από την αποχή μας

Αρχίζουν εκ νέου – και επίσημα – σήμερα Τετάρτη οι πλειστηριασμοί κατοικιών με ποσό κατάσχεσης άνω των 400.00 ευρώ στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας, μετά και από την χθεσινή ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος. 

Την ίδια στιγμή, τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών αναμένεται να βρίσκονται και πάλι σήμερα, όπως κάθε εβδομάδα στα ειρηνοδικεία της Αθήνας και όλης της χώρας, επί ποδός πολέμου, με προσπάθεια να εμποδίσουν την διεξαγωγή τους. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συμβολαιογράφων: «Μετά από έξι και πλέον μήνες αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών, διαπιστώνει μέχρι και σήμερα ότι καμία νομοθετική ρύθμιση ή γενικότερα πρωτοβουλία για λύση δεν έχει αναληφθεί όχι μόνο από την Πολιτεία και κατ’ επέκταση από ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και οποιονδήποτε κοινωνικό θεσμό ή φορέα, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη διενέργεια πλειστηριασμών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, στην οποία σημειώνεται: «Η αποχή μας, σχεδόν καθολική, από τους πλειστηριασμούς οπωσδήποτε διευκόλυνε τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα οφειλών τους προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους Δήμους, όπως και στις Τράπεζες για οφειλές δανείων τους, και των οποίων η πρώτη κατοικία βρίσκεται σε κίνδυνο».

Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ένας αριθμός συμπολιτών μας, μεγάλος κι αυτός με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας ως δικαιολογία και καλυπτόμενοι από την αποχή μας, αποφεύγουν την εκπλήρωση ή τον διακανονισμό των οφειλών τους, ενώ έχουν τη σχετική δυνατότητα, αδικώντας κατάφωρα όσους από τους συμπολίτες μας προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εξοφλούν ή διακανονίζουν τις οφειλές τους με το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τους Δήμους, τις Τράπεζες και τους ιδιώτες πιστωτές τους».

Επίσης, η συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, «αποφάσισε, συνεχίζοντας πάντοτε την αποχή από τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, να επιτρέψει, εκτός των άλλων και τη διεξαγωγή πλειστηριασμών με επισπεύδοντες τις Τράπεζες, το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ, κατοικιών για τις οποίες το ύψος της επισπευδόμενης απαίτησης (δηλαδή το ποσό εγγραφής κατάσχεσης) είναι ίσο με ή μεγαλύτερο από 400.000 ευρώ». Όπως τονίζεται «όλοι οι διενεργούμενοι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται κατόπιν αδείας που θα χορηγείται από τους Συλλόγους ή τη συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, που θα υποβάλλεται κατόπιν έγγραφης αίτησης σε αυτόν από τον επισπεύδοντα».

Πρόεδρος συμβολαιογράφων: Βολεύτηκαν πίσω από την αποχή μας – Δεν θα λύσουμε εμείς το πρόβλημα του κράτους

Με αφορμή την εκκίνηση μετά από 7 μήνες των πλειστηριασμών, ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Αττικής Κ. Ρούσκας τονίζει στο newpost ότι «αποφασίσαμε να σταματήσουμε την αποχή γιατί είδαμε ότι δεν προχώρησε καθόλου το ζήτημα, ούτε βγήκε κανένας νόμος». 
Όπως κατήγγειλε ο κ. Ρούσκας «στην ουσία μας χρησιμοποίησαν για να παραταθεί ο χρόνος των πλειστηριασμών. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, παρά τις συναντήσεις μας όλους αυτούς τους μήνες με υπουργούς και εκπροσώπους κομμάτων, δεν έγινε κανένας νόμος που να οριοθετεί την πρώτη κατοικία. Δεν θα λύσουμε εμείς το πρόβλημα της κυβέρνησης. Δεν θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα».  

Ο ίδιος τόνισε, μάλιστα, πως αναμένει κλήση από τους ιθύνοντες για την έναρξη της διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών: «Θεωρούμε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα σταματήσουν και τα ”σόου” που γίνονται κάθε εβδομάδα στα Ειρηνοδικεία. Δεν μας έχουν ενημερώσει πότε ακριβώς θα γίνει, περιμένουμε και εμείς κλήση για να αρχίσουμε το πιλοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να αρχίζουν να το εφαρμόζουν σταδιακά όλοι οι συμβολαιογράφοι χωρίς φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία». 

Μέλη κινήματος κατά των πλειστηριασμών: Δεν είχαν σταματήσει ποτέ οι πλειστηριασμοί

Στον αντίποδα πάντως, τα μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών τονίζουν ότι θα βρίσκονται και πάλι στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, προκειμένου να σταματήσουν όσες διαδικασίες μπορούν, ενώ συμπληρώνουν ότι στην ουσία «δεν είχαν πάψει ποτέ να γίνονται πλειστηριασμοί». 
Σύμφωνα με το μέλος του κινήματος Γ. Χανιώτη: «Είναι αρκετοί οι πλειστηριασμοί που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και θα γίνονταν περισσότεροι αν δεν τους εμποδίζαμε. Απλά τώρα θα γίνονται και με… τη βούλα. Να φανταστείτε ότι υπήρχαν συμβολαιογράφοι που προσπάθησαν να κάνουν την διαδικασία ακόμα και στον… διάδρομο του Ειρηνοδικείου». 

Όπως προσθέτει η κ. Χανιώτη «εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα και δεν θα σταματήσουμε αν δεν υπάρξει οριοθετημένο νομικό πλαίσιο για το ποια είναι η πρώτη κατοικία». 

 


σχετικα αρθρα