current views are: 11

5 Μαΐου 2017
Δημοσίευση04:11

«Επί ποδός» πολέμου καταστηματάρχες και εργαζόμενοι για τις Κυριακές – Οργανώνουν απεργίες και προσφυγή στο ΣτΕ

Σε μεγάλη αναστάτωση ο εμπορικός κόσμος

Δημοσίευση 04:11’

Σε μεγάλη αναστάτωση ο εμπορικός κόσμος

Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος μετά την απόφαση της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με την τρόικα για απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Σύσσωμες οι ενώσεις αντιδρούν στην θέσπιση των ανοιχτών καταστημάτων 30 Κυριακές τον χρόνο, οργανώνοντας κινητοποιήσεις και κάνοντας λόγο ακόμα και για προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε στο Newpost ότι το μέτρο αποτελεί ατόπημα το οποίο πετάει στο «χαντάκι» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στην επιλογή των «τουριστικών περιοχών» ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας έκανε λόγο για αυθαίρετη επιλογή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν μεγάλα εμπορικά κέντρα.

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο εντοπίζεται στην περιοχή του Πικερμίου και Σπατών. Είναι προφανές ότι το μέτρο που θέλουν να εφαρμόσουν προκαλεί την   μετατόπιση του τζίρου της αγοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις καταδικάζοντας τις μικρομεσαίες οι οποίες ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά επιβίωσης» είπε ο κ. Κορκίδης και επισήμανε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να ορίζει τις συγκεκριμένες περιοχές ως τουριστικές.

Ερωτηθείς για την επιστολή της ΕΣΕΕ στον Πρωθυπουργό, καθώς και τις επιδιώξεις της από την ενέργεια αυτή, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι η επιστολή συνοδεύεται από 6 συνημμένα στα οποία γίνεται εκτενή αναφορά στη μηδενική όπως υποστηρίζει ο ίδιος προστιθέμενη αξία από την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, σχολιάζοντας ότι ούτε αύξηση του τζίρου σημειώθηκε ούτε όμως και της απασχόλησης.
Σημειώνεται ότι στα συνοδευτικά έγγραφα που έστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στον πρωθυπουργό διαπιστώνεται αύξηση στις εργατοώρες των υπαλλήλων ενώ σημειώνεται ακόμη:    

Δεν επεκτείνει το ωράριο των καταστημάτων, καθώς είναι ήδη απελευθερωμένο από το 2005. Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 5.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο. Παράλληλα, όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή με απόφαση του περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται.

Πρόκειται για μια νέα καταναλωτική συνήθεια, που σε μια εποχή με χαμηλή αγοραστική κίνηση και ακόμη πιο χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, δεν έχει θετική αντιπροσφορά.

Η λειτουργία των καταστημάτων φαίνεται να έχει ουσιαστικό νόημα μόνο όταν είναι έκτακτη (Χριστούγεννα, Πάσχα), καθώς δεν ενισχύεται ο ανταγωνισμός, αλλά εντείνεται η πίεση στους μικρομεσαίους εμπόρους. Ακόμα και οι δυο Κυριακές μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, φαίνεται ότι δεν δίνουν θετικό πρόσημο στην αγορά.

Ακόμη, μίλησε για απαξίωση των Αντιπεριφερειαρχών καθώς με την εφαρμογή του εν λόγω «μοντέλου» τους κάνει στην άκρη διαγράφοντας έτσι τις αρμοδιότητες τους να καθορίζουν μόνοι τις ανάγκες της αγοράς τους. 

Η ΕΣΕΕ σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κορκίδη ζητά να μην γίνει η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου ενώ προαναγγέλλει προσφυγή στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Αντισυνταγματική η απόφαση

Λάβρος κατά της απόφασης εμφανίζεται και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας σε σε ανακοίνωσή του ότι ”Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, εκτός των μεγάλων προβλημάτων ρευστότητας, ανυπαρξίας τραπεζικού συστήματος, συνεχούς πτώσης τζίρου και ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η Μικρομεσαία Εμπορική Επιχείρηση δέχεται ένα ακόμα καίριο πλήγμα, με την προσπάθεια απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η Αντισυνταγματική αυτή απόφαση, που δεν είναι συμβατή με την πρόσφατη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποδομεί πλήρως την αγορά εργασίας, τους κοινωνικούς και οικογενειακούς δεσμούς και καταστρέφει ότι υγιές απέμεινε από την μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα.
Σκοπός είναι, η μεταφορά τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα, δημιουργώντας μονοπωλιακές συνθήκες στην αγορά, χωρίς καμία ουσιαστική συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια της οικονομίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών παραμένει σταθερός στην πάγια θέση του για  λειτουργία των καταστημάτων μόνο οκτώ παραγωγικές Κυριακές το χρόνο, στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της «Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας» και της «Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου»και  καλεί του εμπόρους της Αθήνας να συμμετέχουν στο Πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της απελευθέρωσης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές”.

Απεργεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος: Συνταγή καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης

Διατυπώνοντας την αντίδρασή της στην απόφαση, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αποφάσισε απεργία για την Κυριακή 7 Μαΐου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 πμ στην αρχή της Ερμού.

Τονίζει, δε, σε ανακοίνωσή της: «Ο εκσυγχρονισμός των Κυριακών του κ. Παπαδημητρίου και της Κυβέρνησης είναι καθαρός αναχρονισμός και καρικατούρα αναπτυξιακής λογικής. Είναι μέτρο εχθρικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι συνταγή καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης, αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας. Είναι εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού εμπορικού τζίρου στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους. Είναι εργαλείο συρρίκνωσης των τοπικών αγορών και επιβολής ολιγοπωλιακών καταστάσεων και  χειραγώγησης των τιμών μέσω “κυριακάτικων προσφορών” και δήθεν ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι της χώρας εκφράζουν την οργή τους για τη μεθοδευμένη και γενικευμένη κατάργηση της Κυριακής – Αργίας και μάλιστα από μια Κυβέρνηση που ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν δίπλα τους στο μέτωπο της υπεράσπισης της Κυριακής».

Την ίδια στιγμή η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων Ντίνα Γκογκάκη τονίζει στο newpost.gr υπογραμμίζει ότι ”είμαστε εντελώς αντίθετοι σε αυτή την απόφαση και θα προτάξουμε όλα τα όπλα μας για να ανακληθεί. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πέφτουμε από τα σύνεφα, καθώς κάτι τέτοιο ήταν πάγια αξίωση των μεγαλεμπόρων και θα οδηγήσει σταδιακά στην επαγγελματική και οικογενειακή εξαθλίωση των υπαλλήλων”. 

Όπως υπογράμμισε, δε, η κ. Γκογκάκη μια τέτοια απόφαση δεν θα συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς για μια ακόμα φορά το «μάρμαρο» θα πληρώσουν οι ήδη εργαζόμενοι, οι οποίοι έτσι και αλλιώς εργάζονται χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες και Κυριακές.


σχετικα αρθρα