current views are: 10

7 Μαΐου 2017
Δημοσίευση15:09

O ακήρυχτος «πόλεμος» στο Αιγαίο – Μια αναδρομή με «αριθμούς» στην τουρκική προκλητικότητα

Πριν από είκοσι χρόνια η Τουρκία με την κρίση των Ιμίων επιχείρησε να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Στη συνέχεια παρέμεινε ήρεμη επί μία 

Δημοσίευση 15:09’
Αιγαίο Τουρκία

Πριν από είκοσι χρόνια η Τουρκία με την κρίση των Ιμίων επιχείρησε να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Στη συνέχεια παρέμεινε ήρεμη επί μία 

Πριν από είκοσι χρόνια η Τουρκία με την κρίση των Ιμίων επιχείρησε να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Στη συνέχεια παρέμεινε ήρεμη επί μία δεκαετία ώστε να παγιωθεί διεθνώς η νέα «γκρίζα» κατάσταση, ενώ το 2006 ξεκίνησε μεθοδευμένες κινήσεις με απώτερο στόχο σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”  ώστε οι «γκρίζες ζώνες» να χαρακτηριστούν ως τουρκικές!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι κινήσεις πάνω στη στρατηγική σκακιέρα εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο της Αγκυρας για αλλαγή του στάτους κβο στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα η Τουρκία δεν περιορίζεται στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από 45 χρόνια. Πλέον τα τουρκικά μαχητικά πετούν πάνω από συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου και τα πολεμικά πλοία κινούνται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στο Στενό Καφηρέα κοντά στο Σούνιο, στη Μύκονο και την Πάρο.

Από το ημερολόγιο των τουρκικών προκλήσεων της τελευταίας δεκαετίας προκύπτει ότι οι υπερπτήσεις στρατιωτικών ιπτάμενων μέσων (μαχητικά, ηλεκτρονικού πολέμου αεροσκάφη και ελικόπτερα) πάνω από ελληνικά νησιά ξεκινούν μεθοδικά στις 4 Απριλίου του 2007 πάνω από το σύμπλεγμα των νησιών Φούρνων Ικαρίας. Αρχικά τουρκικά μαχητικά πετούν πάνω από το Μακρονήσι και εν συνεχεία πάνω από το Φαρμακονήσι, τη Λεβίθα και τη Σύρνα.

Σε χαμηλό ύψος

Οι υπερπτήσεις τον Απρίλιο του 2007 πάνω από το σύμπλεγμα Φούρνων Ικαρίας είναι συνεχείς. Ωστόσο οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή αναβαθμίζονται ποιοτικά, καθώς στις 14 Μαΐου του 2007 πετούν για πρώτη φορά πάνω από το Αγαθονήσι και μάλιστα σε πολύ χαμηλό ύψος, ώστε να τρίζουν τα τζάμια στο σχολείο και να προκαλούν ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό.

Πλέον το Αγαθονήσι μπαίνει στο στόχαστρο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 45 υπερπτήσεις πάνω από αυτό. Τον Μάιο του 2007 εκτός από το Αγαθονήσι η Τουρκία «εγκλωβίζει» και την Κίναρο, ένα μικρό νησί στην καρδιά του Αιγαίου δίπλα στην Αμοργό, περιοχή στρατηγικής σημασίας.


Πλέον τα ελικόπτερα που βρίσκονται επί τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα οποία πραγματοποιούν γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου εντός διεθνών χωρικών υδάτων, απονηώνονται και κάνουν μια βόλτα πάνω από την Κίναρο.

Γι’ αυτό και στο συγκεκριμένο νησί  σύμφωνα με την εφημερίδα το “Έθνος της Κυριακής” κάθε χρόνο διεξάγονται νυχτερινά αεροναυτικά γυμνάσια από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο των οποίων πριν από δύο χρόνια κατέπεσε ένα ελληνικό επιθετικό ελικόπτερο. Αφού έχουν στοχοποιηθεί το νησιωτικό σύμπλεγμα Φούρνων Ικαρίας, το Αγαθονήσι και η Κίναρος, σημειώνεται η πρώτη τουρκική υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες στις 28 Μαρτίου 2008.

Ολόκληρο το 2008 αλλά και το 2009 στο «κάδρο» μπήκαν το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι χαμηλές υπερπτήσεις. Μάλιστα στις 22 Μαΐου 2008 δύο F-16 πετούν πάνω από το Φαρμακονήσι μόλις στα 300 πόδια.

Οι τουρκικές υπερπτήσεις μειώνονται εντυπωσιακά τη διετία 2010-2011. Είναι τα πρώτα χρόνια Μνημονίου όπου η χώρα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς της έχει συμβεί. Και ενώ έχει επέλθει σχετική ηρεμία στους αιθέρες του Αιγαίου, την τριετία 2012-2014 σημειώθηκαν δώδεκα ναυτικά επεισόδια με τουρκικά πολεμικά πλοία να φτάνουν μέχρι το Σούνιο, τη Μύκονο, την Πάρο και τη Φολέγανδρο.

Από το 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, παίρνει και πάλι τη σκυτάλη η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία εγκλωβίζει ξανά το νησιωτικό σύμπλεγμα Φούρνων Ικαρίας με αιχμή του δόρατος το Αγαθονήσι.

Ωστόσο αυτήν τη φορά οι τουρκικές προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται παθητικά από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με αποτέλεσμα την τελευταία διετία να έχουν αυξηθεί οι αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. 

Πιο χαρακτηριστική η αερομαχία της 13ης Ιανουαρίου 2016 πάνω από τη Ζουράφα, τη βραχονησίδα που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του Αιγαίου, όπου η ελληνική Πολεμική Αεροπορία κατέδειξε ότι υπερασπίζεται με δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο κάθε σπιθαμή ελληνικής γης.
Νέος στόχος

Την τελευταία διετία, και πιο συγκεκριμένα από τις 13 Απριλίου 2016, η τουρκική Αεροπορία αρχικά και εν συνέχεια το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό «στοχοποιούν» τις Οινούσσες και την Παναγία.

Οι Οινούσσες είναι το δεύτερο μεγάλο κατοικημένο νησί μετά το Αγαθονήσι, την ελληνικότητα των οποίων αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία με τα όπλα (υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών) και τα λόγια (δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων).

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες τουρκικά μαχητικά πέταξαν 14 φορές πάνω από τις Οινούσσες, ενώ στο περιθώριο των συμμαχικών φόρουμ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τούρκοι αξιωματούχοι κατά τις συζητήσεις που έχουν με Ελληνες συναδέλφους τους εμμέσως πλην σαφώς θέτουν θέμα αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Οινουσσών!

Η στάση που τηρεί η Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια και κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής μη σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών που συνηθίζει να εφαρμόζει η γειτονική χώρα.

Αλλωστε ουδέποτε η Τουρκία σεβάστηκε τη Συνθήκη της Λωζάνης, ούτε κατά τον μαύρο»Σεπτέμβρη του 1955, ούτε με την πρώτη κρίση στην Κύπρο το 1963, ούτε με τις απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1964, ούτε κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και φυσικά ούτε με την κρίση των Ιμίων το 1996 και την αμφισβήτηση του στάτους κβο στο Αιγαίο.
Αποκορύφωμα των τουρκικών ναυτικών προκλήσεων ήταν η επί 25,5 ώρες «περιπολία» της τουρκικής φρεγάτας Buyukada στις Κυκλάδες, στις 4 Νοεμβρίου 2014.


σχετικα αρθρα