current views are: 12

8 Μαΐου 2017
Δημοσίευση13:14

Ναρκωτικά και κλοπές στο ΑΠΘ- Συνθήκες ανομίας καταγγέλλει ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ

Πριν από μερικά χρόνια μπήκαν πρωί πρωί για μάθημα στη Θεολογική Σχολή στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης είδαν αναίσθητο ένα νεαρό ζευγάρι. 

Δημοσίευση 13:14’

Πριν από μερικά χρόνια μπήκαν πρωί πρωί για μάθημα στη Θεολογική Σχολή στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης είδαν αναίσθητο ένα νεαρό ζευγάρι. 

Πριν από μερικά χρόνια όσοι μπήκαν πρωί πρωί για μάθημα στη Θεολογική Σχολή στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης είδαν αναίσθητο ένα νεαρό ζευγάρι. Το ζευγάρι είχε μπει από το προηγούμενο βράδυ στο προαύλιο της σχολής και είχε κάνει χρήση ηρωίνης. Το ζευγάρι βρήκαν οι πρωινοί φύλακες.Και οι δυο ήταν αναίθητοι. Το αγόρι επέζησε. Συνήλθε μέσα στο ασθενοφόρο, κάτι που η 26χρονη κοπέλα δεν κατάφερε.

Η εφημερίδα “Τα Νέα” συνεχίζοντας το αφιέρωμά της στην εγκληματικότητα μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια μας “ταξιδεύει” στο ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) όπου τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα είναι πάρα πολλά. Η εγκληματικότητα στους χώρους του ΑΠΘ είναι κάτι που έχει απασχολήσει κατά κόρον τόσο τις πρυτανικές όσο και τις αστυνομικές Αρχές της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών εντός των χώρων του Πανεπιστημίου, οι διαρρήξεις γραφείων καθηγητών αλλά και σταθμευμένων αυτοκινήτων αδιακρίτως καθώς και οι ληστείες προσώπων κυρίως τις βραδινές ώρες. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι καθηγητές αναγκάζονται να δίνουν οδηγίες ασφαλούς αποχώρησης στους φοιτητές. Τους συμβουλεύουν να μην κυκλοφορούν μόνοι τους τις βραδινές ώρες και εάν χρειαστεί να αποχωρούν από τα μαθήματα όχι κατά μόνας αλλά σχηματίζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερες παρέες. Το ΑΠΘ έχει μισθώσει ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, υπάλληλοι της οποίας περιπολούν συνεχώς.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Τον Φεβρουάριο του 2016, μάλιστα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ασχολήθηκε επισταμένως με το θέμα. 

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε στη Βουλή το θέμα της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια. Σχεδόν έναν μήνα μετά την οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή, καταγράφηκε η υπόθεση με την κλήση των αστυνομικών δυνάμεων από τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ  Αχιλλέα Ζαπράνη στη Θεσσαλονίκη, μετά τις απόπειρες που ο ίδιος είχε κάνει είτε να διακόψει ολονύκτιο πάρτι, είτε να κατεβάσει αφίσες ,είτε να δώσει εντολές να καθαριστούν οι χώροι του Πανεπιστημίου από γκράφιτι. Αποκορύφωμα ήταν η διοργάνωση δύο εκδηλώσεων για το προσφυγικό.

Η πρώτη διαλύθηκε ύστερα από εισβολή μιας ομάδας με το όνομα Φάμπρικα Υφάνετ, η οποία φώναζε συνθήματα υπέρ των προσφύγων. Το ίδιο ή κάτι παρόμοιο επιχειρήθηκε να γίνει και κατά τη δεύτερη εκδήλωση και οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης κάλεσαν την Αστυνομία, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Η Αστυνομία ζήτησε από τους διαμαρτυρόμενους να αποχωρήσουν, εκείνοι αντέδρασαν αποκλείοντας την είσοδο και οι συμπλοκές σώμα με σώμα ήταν ζήτημα δευτερολέπτων.

Οι δηλώσεις που είχε κάνει  ο τότε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) ήταν περισσότερο από σαφείς: “Ναι φοβάμαι και μάλιστα πολύ. Όμως κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορώ να ηγούμαι ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες. Μπούχτισα” .


σχετικα αρθρα