current views are: 8

8 Μαΐου 2017
Δημοσίευση14:01

Πολιτική αγωγή 114 νοσοκομεία στη δίκη για τις μίζες σε προμήθειες υλικών

Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν εκπρόσωποι 114 δημοσίων νοσοκομείων σε βάρος των κατηγορουμένων για την υπόθεση της υπερκοστολόγησης έως και 35% σε ορθοπεδικά είδη της εταιρίας DEPUY καθώς η ζημία κατά την κατηγορία αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Δημοσίευση 14:01’

Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν εκπρόσωποι 114 δημοσίων νοσοκομείων σε βάρος των κατηγορουμένων για την υπόθεση της υπερκοστολόγησης έως και 35% σε ορθοπεδικά είδη της εταιρίας DEPUY καθώς η ζημία κατά την κατηγορία αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν εκπρόσωποι 114 δημοσίων νοσοκομείων σε βάρος των κατηγορουμένων για την υπόθεση της υπερκοστολόγησης έως και 35% σε ορθοπεδικά είδη της εταιρίας DEPUY καθώς η ζημία κατά την κατηγορία αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Η δίκη διεκόπη πριν ουσιαστικά ξεκινήσει εξαιτίας του μείζονος προβλήματος  της έλλειψης αιθουσών που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή πολυπρόσωπων δικών. Έτσι ,η διαδικασία θα επαναληφθεί στις  26 Μαΐου 2017 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας.

Στο εδώλιο  βρίσκονται στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της «DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών» , επιχειρηματίες, αλλά και γιατροί και στελέχη  δημόσιων νοσοκομείων. Συνολικά τα 24 αυτά πρόσωπα φέρονται από το 2000 μέχρι και το 2006, συμμετείχαν σε δωροδοκίες σε 114 νοσοκομεία ώστε να προωθηθούν τα ορθοπεδικά προϊόντα της εταιρίας. Η συνολική ζημία αγγίζει (με βάση τις μέχρι σήμερα έρευνες της Δικαιοσύνης) τα 11.593.452,80 ευρώ,  ποσό που προκύπτει από τη διαφορά της εμπορικής αξίας των υλικών και του ποσού που τελικά χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως εκτιμάται από τις αρχές  τα ορθοπεδικά είδη πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35% και από αυτό το ποσό οι γιατροί φέρονται να εισέπρατταν ένα ποσοστό της τάξεως του 20%. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού ο οποίος εκτός από τις ‘’αμοιβές’’ του φέρεται να πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, αεροπορικά εισιτήρια για Αβάνα, εκδρομή στην  Αγία Πετρούπολη ύψους, αεροπορικά εισιτήρια για Σικάγο  και διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο.

Η πρώτη καμπάνα για την ίδια υπόθεση… έπεσε στα τέλη Μαρτίου καθώς πραγματοποιήθηκε (αφού είχε διαχωριστεί από την δίκη της Αθήνας) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων  Θεσσαλονίκης η δική τριών  πανεπιστημιακών γιατρών.  Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε ποινές- πολυετούς- κάθειρξης από 11 έως 14 έτη για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή τους μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη. 


σχετικα αρθρα