current views are: 16

14 Μαΐου 2017
Δημοσίευση18:40

Μουδιασμένη η κοινωνία για το δυστύχημα στο Άδενδρο – Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την ώρα της σύγκρουσης

Τι δηλώνουν οι επιβάτες 

Δημοσίευση 18:40’

Τι δηλώνουν οι επιβάτες 

Συγκλονίζει η σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή του Άδενδρου στοιχίζοντας τη ζωή τριών ανθρώπων.

Η αμαξοστοιχία I/C58 με 70 επιβάτες και 5 άτομα προσωπικό, εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όταν στις 21:45 του Σαββάτου, για άγνωστο λόγο  εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το Άδενδρο και  στη συνέχεια το κινητήριο βαγόνι προσέκρουσε σε κτίριο  το οποίο και διαπέρασε.

Στο σημείο έσπευσαν σωστικά συνεργεία για να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες, ενώ ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες στο νοσοκομείο προκειμένου να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Το μέγεθος του δυστυχήματος αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας καθώς ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος πέρα από τους τραυματίες έφερε και τρεις νεκρούς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις θεωρούν ως πιθανότερο αίτιο της τραγωδίας την υπερβολική ταχύτητα, ωστόσο το πρώτο πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Τα θύματα

Ο χρόνος για τους Ματθαίο Καλόπουλο, Δημήτρη Μικρόπουλο και Αριστείδη Καλαμπαλίκη σταμάτησε στις 21:45.  Φίλοι και συγγενείς συντετριμμένοι αποχαιρετούν μέσω των social media τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ματθαίος Καλόπουλος – Μηχανοδηγός

Ο ένας νεκρός είναι ο 46χρονος μηχανοδηγός, Ματθαίος Καλόπουλος. Ένας φίλος του 46χρονου μηχανοδηγού, Ματθαίου Καλόπουλου, έγραψε στο Facebook: «Μαύρη Κυριακή ξημέρωσε για την οικογένεια της έλξης καθώς από χθες το βράδυ  δεν βρίσκεται κοντά μας ένας αδελφικός φίλος και συνάδελφος που έχασε την ζωή του στο καθήκον. Τα λόγια τούτες τις ώρες είναι περιττά, όλοι γνωρίζαμε ποιος ήταν ο Μάνθος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.  Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι να τον έχουμε πάντα στην μνήμη και στην καρδιά μας. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ!». Η φωτογραφία και το όνομα του αναρτήθηκε και στο «mixanodigosblogspot».

Δημήτρης Μικρόπουλος – επιβάτης

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Δημήτρης Μικρόπουλος γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Κασσάνδρας. Την είδηση θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτηση της, η συνάδελφος του στο δημοτικό συμβούλιο Κασσάνδρας, Μαρία Παπαδημητρίου η οποία μίλησε με τα θερμότερα λόγια εκείνον. 

Αριστείδης Καλαμπαλίκης – Προϊστάμενος κίνησης της αμαξοστοιχίας

 Την ζωή του έχασε και ο προϊστάμενος Κίνησης Αριστείδης Καλαμπαλίκης. Συγκλονισμένος από το τραγικό δυστύχημα φίλος και συνάδελφος του προϊστάμενου της αμαξοστοιχίας αποχαιρετά τον άτυχο Αριστείδη Καλαμπαλίκη μέσω του λογαριασμού του στο Facebook αναρτώντας μία φωτογραφία kai και ένα μήνυμα για τον αδικοχαμένο Αριστείδη Καραμπαλίκη. 

Ψάχνουν τα αίτια του δυστυχήματος

Στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης βρίσκονται από τα ξημερώματα κλιμάκια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια του χθεσινού εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστούν άλλα επτά, εκ των οποίων τα τρία σοβαρά.

Η περιοχή του δυστυχήματος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές Αρχές προκειμένου να εργάζονται απρόσκοπτα όλες οι υπηρεσίες που βρίσκονται επί ποδός από χθες.

Πως έζησαν οι επιβάτες την ώρα της σύγκρουσης

 Τις ώρες αγωνίας που πέρασε κατά την διάρκεια του εκτροχιασμού περιγράφει καρέ καρέ στην κάμερα της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 ο Στέλιος Τσούλιας, ένα εκ των επιβατών του μοιραίου δρομολόγιου. «Άρχισε να τραντάζεται το τραίνο με πάρα πολύ μεγάλη ένταση. Ακούσαμε ένα δυνατό ήχο και εκ των υστέρων κατάλαβα ότι ήταν η σύγκρουση της μηχανής πάνω στο κτίριο που προσέκρουσε.»

Ο Στελιος Τσούλιας βρισκόταν στο βαγόνι – καφετέρια ενώ κάποια στιγμή ξεκίνησε για το κουπέ του προκειμένου να μαζέψει τις αποσκευές του, εκεί όμως σταμάτησε ο χρόνος. «Δεν ξέραμε αν χτυπηθήκαμε ή όχι. Βγήκαμε από το βαγόνι και εκεί ήρθαν άμεσα οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι έσπαγαν τα τζάμια με βαριοπούλες για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό»

Μαρτυρίες σοκ για το δυστύχημα: Είδα το χάρο με τα μάτια μου

Τύχη βουνό είχαν δύο άτομα αλβανικής καταγωγής που την ώρα της πρόσκρουσης δύο βαγονιών αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ στις 21.40 του Σαββάτου, στην οικία τους, οι ίδιοι βρίσκονταν μέσα. Σαστισμένος με ό,τι προηγήθηκε, αλλά και με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ένας εκ των δύο διασωθέντων δήλωνε λίγο αργότερα ότι τρόμαξε πολύ κατά την πρόσκρουση και από το φόβο του πήδηξε έξω από το σπίτι.

Την ίδια ώρα, αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του ‘Αδενδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και διαπέρασε την οικία του γείτονά του επισήμανε: “Είδα το χάρο με τα μάτια μου. Άκουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου”, είπε χαρακτηριστικά.

Σπίρτζης: Ταχεία έρευνα για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Την άμεση διερεύνηση  των αιτιών του δυστυχήματος στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης ζητά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η έκδοση του σχετικού πορίσματος από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Η ηγεσία του υπουργείου εκφράζει τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του συμπολίτη μας που έχασαν τη ζωή τους και εύχεται ταχεία ανάρρωση όλων των τραυματιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, κλιμάκια εμπειρογνωμόνων βρίσκονται επί τόπου, ορίστηκε ήδη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ερευνά τα αίτια και τις συνθήκες και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η έκδοση του σχετικού πορίσματος.

Τέλος, επαινεί τις ηγεσίες και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της ΕΛΑΣ, των δομών του ΕΣΥ, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των σιδηροδρομικών φορέων και εταιρειών που στο σύνολό τους λειτούργησαν με αυταπάρνηση, ταχύτητα και οργάνωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δυστυχήματος.


σχετικα αρθρα