current views are: 9

17 Μαΐου 2017
Δημοσίευση08:25

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά των νέων μέτρων

Παράλληλα συλλαλητήρια πραγματοποιούν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που συζητώνται στη Βουλή

Δημοσίευση 08:25’

Παράλληλα συλλαλητήρια πραγματοποιούν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που συζητώνται στη Βουλή

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Ολιγόλεπτη ένταση επικράτησε στο κέντρο της πόλης, όταν κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ κατά αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Στην πορεία των εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και θα τεθεί αύριο, Πέμπτη, σε ψηφοφορία, συμμετείχαν εργατικά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός. Ενάντια στη νέα ληστεία και στην κοροϊδία κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ» έγραφαν στο πανό που βρισκόταν στην κεφαλή της μεγάλης πορείας του ΠΑΜΕ που είναι στην Βουλή.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι ο «ο ταξικός πόλεμος είναι μαραθώνιος, όχι ντουφεκιά στον αέρα» και πρόσθεσε ότι «η μάχη δεν τελειώνει ούτε σήμερα, ούτε αύριο. Το ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ θα είναι παρόντες κάθε ημέρα παντού και στους δρόμους και στη Βουλή και στα εργοστάσια».

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, απηύθυναν χαιρετισμό οι: Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ηλίας Τσιμπουκάκης, εκπρόσωπος Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων, Ανέστης Κανάκης γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου, Γιώργος Παλιούρας υποστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ, Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού Δέρματος.

Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Στην πανεργατική πανελλαδική απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) απεργούν και στις 18 Μαΐου. Στην απεργία συμμετέχουν ακόμα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), η Ένωση Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), καθώς και το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ. 

Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν επίσης οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και η ΟΤΟΕ. Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν και οι συμβολαιογράφοι (17, 18 και 19 Μαΐου).

Παράλληλα, με ομόφωνη απόφασή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε διήμερη πανελλαδική αποχή των Δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, την Τετάρτη 17 Μαΐου και την Πέμπτη18 Μαΐου 2017. Κατ’ εξαίρεση συζητούνται κανονικά (χωρίς άδεια) οι υποθέσεις στις οποίες υφίσταται ζήτημα παραγραφής ή προθεσμίας, οι προσωρινές διαταγές, τα ασφαλιστικά μέτρα και οι αιτήσεις αναστολών, συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών. Επιπλέον γίνονται κανονικά (χωρίς άδεια) οι καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά, και διοικητικά), καθώς επίσης και αγωγών.

Πρόσκληση για δυναμικές κινητοποιήσεις προς όλο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν στα μέσα σταθερής τροχιάς, στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο προαστιακός.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της σημερινής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ στα μέσα σταθερής τροχιάς δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, προκειμένου – όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι – να διευκολυνθούν οι απεργοί να μεταβούν στις συγκεντρώσεις. Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και αύριο, Πέμπτη, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες σε ανακοινώσεις τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «πρόκειται για συμφωνία με καινούργια φοροεπιδρομή που έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον μείωση των αποχών μας, νέα περικοπή συντάξεων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, πλήρη διάλυση κοινωνικού κράτους. Από τη συμφωνία δεν εξαιρείται ο νευραλγικός χώρος των αστικών συγκοινωνιών. Τα μέτρα που προωθούνται στο χώρο μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εφαρμόζονται απαρέγκλιτα εδώ και 6 χρόνια, και στοχεύουν σε ένα κράτος- επόπτη των αρμοδιοτήτων, που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει προσωπικό, κυρίως με ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, ενώ θα τροποποιηθούν και οι ώρες αναχώρησης και άφιξης πολλών ακόμη πτήσεων που είναι προγραμματισμένες πριν και μετά τη στάση εργασίας. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία.

Βροχή και κινητοποιήσεις “παραλύουν” το κέντρο

Πολύ αυξημένη είναι από νωρίς το πρωί η κίνησηστους δρόμους της Αθήνας, καθώς οι απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε συνδυασμό με την βροχή έχουν κάνει τους δρόμους απροσπέλαστους. Οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και οπλισμένοι με υπομονή, καθώς επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Από νωρίς προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων έχει δημιουργήσει η βροχή και οι απεργίες σχεδόν σε όλους τους δρόμους. 


σχετικα αρθρα