Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για το πώς βιώνει την οικονομική κρίση μια ελληνική οικογένεια δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου που φέρνει ένα νέο γύρο λιτότητας και περικοπών.

Η οικογένεια Αργυρού, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της φτώχειας στην Ελλάδα έπειτα από πολλά χρόνια λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, σχολιάζει στην αρχή το δημοσίευμα. Πέντε χρόνια αφότου εγκατέλειψαν το άγονο νησί της Λέρου για να βρεθούν στην Αθήνα, έχουν εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο ανεργίας και χρέους.

Ο 35χρονος Κώστας Αργυρός εργάζεται μονάχα περιστασιακά, ενώ η 30χρονη σύζυγός του, νοσοκόμα στο επάγγελμα, είναι άνεργη σχεδόν για μια δεκαετία. Ζουν σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα 49 τετραγωνικών μαζί με τα τέσσερα μικρά παιδιά τους. Καίνε ξύλα για να ζεσταθούν το χειμώνα, ενώ μαγειρεύουν σε ένα μικρό φούρνο που λειτουργεί με υγραέριο, ενώ το ζεστό νερό θεωρείται γι αυτούς πολυτέλεια.

Το μόνο φως που είναι αναμμένο το απόγευμα είναι αυτό της τηλεόρασης, αναφέρει το Reuters, για τον απλούστατο λόγο ότι φοβούνται ότι εάν χρησιμοποιήσουν περισσότερη ενέργεια θα αυξηθούν τα χρέη τους. «Ήρθαμε εδώ για ένα καλύτερο μέλλον», λέει η Όλγα και συνεχίζει: «Αλλά τα πράγματα πήγαν από το κακό, στο χειρότερο…».

Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πακέτο διάσωσης από το 2010, παλεύοντας να περιορίσει το τεράστιο χρέος της, που την έφερε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη, σχολιάζει το πρακτορείο και καταλήγει: Το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι άνεργο, ενώ το ένα τρίτο ζει σε συνθήκες φτώχειας…