Στόχο να δοκιμάσει τα όρια των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει βάλει η Τουρκία, η οποία συνεχίζει σε αμείωτο βαθμό τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα.

Στα τελευταία και πιο πρόσφατα κατορθώματα της γείτονα χώρας θεωρείται η άσκηση «DENIZ KURDU» η γνωστή ως «Θαλασσόλυκος» που διεξάγεται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό όμως που μέχρι στιγμής δεν γνώριζε κανείς είναι ότι μέρος της εν λόγω τουρκικής άσκησης δεσμεύει  μέρος του Εθνικού Εναέριου Χώρου και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου. Αυτή την όχι και τόσο ευχάριστη «λεπτομέρεια» έκανε γνωστή με επιστολή του ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Κυριάκος Λουκάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων καλεί τις χώρες που έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης στις 22 Μαΐου να μην στείλουν εκπροσώπους τους.

Ο Έλληνας πρέσβης κάνει λόγο για παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και τονίζει ότι η εν λόγω ενέργεια είναι αντίθετη με τις σχέσεις καλής γειτονίας θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων. «Η άσκηση, η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές, περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου. Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων» ανέφερε η επιστολή του κ. Λουκάκη.

Την επιστολή του Κυριάκου Λουκάκη αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα YENI SAFAK, που γράφει: «Η άσκηση DENIZ KURDU, η οποία διεξάγεται από το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανησύχησε τους Έλληνες. Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης έστειλε επιστολή στις συμμετέχουσες χώρες, προτρέποντάς τις να μην συμμετέχουν».

Το νέο προκλητικό κατόρθωμα της Τουρκίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας στον απόηχο του χθεσινού παραληρήματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιδόθηκε εκ νέου σε επίθεση κατά της Ε.Ε λόγω της μη ένταξης της χώρας του σε αυτή.

Ο «Σουλτάνος» ανέφερε για μία ακόμη φορά ότι θεωρεί άδικο ότι εδώ και 54 χρόνια η ΕΕ ταλαιπωρεί την Τουρκία αναγκάζοντας την να περιμένει στο κατώφλι της, ενώ δέχεται άλλες χώρες με κατώτερες υποδομές και περισσότερα προβλήματα, θέτοντας ως παράδειγμα την οικονομική ρευστότητα της Ελλάδας.

«Ποια είναι επιτέλους η αμαρτία της Τουρκίας και δεν γίνεται δεκτή στην ΕΕ; Καμία από τις χώρες που έγιναν δεκτές δεν ήταν καλύτερή μας. Δείτε την Ελλάδα, τη Βουλγαρία... Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει χρέος 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως η ΕΕ τη στηρίζει με κάθε μέσο, έχοντάς την στα ώπα ώπα και προσπαθεί να την κρατήσει όρθια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και οι παραβιάσεις καλά κρατούν...

Στο μεταξύ, η Τουρκία πιστή πλέον στην καθιερωμένη επίδειξη δύναμης στο Αιγαίο, προχώρησε σήμερα σε 57 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. 

Ειδικότερα. δεκαεπτά τουρκικά αεροσκάφη, έδρασαν σήμερα σε περιοχές στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα δύο ήταν μαχητικά F-16, τα 4 ήταν κατασκοπευτικά τύπου CN-235 και τα 11 ήταν ελικόπτερα.

Τα δύο τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα.Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.