Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα 19 Μαΐου η 102η επέτειος από την Γενοκτονία των Ποντίων που έμελλε να γράψει το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε μπροστά από τη Βουλή για να παρακολουθήσει την αλλαγή φρουράς όπου Εύζωνες φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές στολές τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων.Την ίδια ώρα η πλατεία Συντάγματος, γέμισε από Σωματεία Ποντίων που πραγματοποιούν εκδηλώσεις.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εκτιμάται ότι κόστισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων ενώ πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες εις βάρος και άλλων πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με αποτέλεσμα ορισμένοι ερευνητές να θεωρήσουν τις επιμέρους διώξεις ως τμήματα μιας ενιαίας γενοκτονικής πολιτικής.

Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».