current views are: 63

28 Μαΐου 2017
Δημοσίευση11:19

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από την κακοκαιρία – Σε απόγνωση αγρότες Αλμυρού και Βελεστίνου

Ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα εαρινών και χειμερινών καλλιεργειών καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού.

Δημοσίευση 11:19’

Ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα εαρινών και χειμερινών καλλιεργειών καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού.

Ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα εαρινών και χειμερινών καλλιεργειών καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, που δείχνει πως πλήγηκε βαρύτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο Νομό από το προχθεσινό χαλάζι και την έντονη βροχόπτωση. Την ίδια στιγμή οι μετεωρολογικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για συνέχιση των άσχημων καιρικών φαινομένων, εντείνουν τον προβληματισμό και την ανησυχία του αγροτικού κόσμου της Μαγνησίας.

Πλημμυρισμένες παραμένουν αρκετές παρακάρλιες εκτάσεις, ενώ η εμφάνιση χειμάρρου από τη δυνατή βροχή «έκοψε» στα δύο προχθές το οδικό επαρχιακό δίκτυο στο Μικρό Περιβολάκι.

Ο απολογισμός των ζημιών στον Αλμυρό έχει σπείρει απογοήτευση, με τον κ. Άρη Καραγιώργο, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για αγροτικά ζητήματα, να περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή: «Στις καλλιέργειες με φυτά που μπορεί να δώσουν ζωοτροφές, όπως ο βίκος και το κτηνοτροφικό μπιζέλι, το σύνολο της παραγωγής καταστράφηκε. Όλα τα σανοδοτικά φυτά υπέστησαν ζημιές σχεδόν στο 100% των καλλιεργειών και εκ των πραγμάτων δεν θα πραγματοποιηθεί συγκομιδή».

Σε εξίσου δυσχερή θέση δείχνουν ότι βρίσκονται και οι παραγωγοί αρωματικών φυτών της Βρύναινας. Το χωριό του τσαγιού, όπως είναι γνωστό ανά το πανελλήνιο, κατέγραψε αρκετές ζημιές. Μεγάλες εκτάσεις καταστράφηκαν από την έντονη βροχόπτωση, με τον κ. Καραγιώργο να επισημαίνει ότι εάν ο καιρός συνεχίσει έτσι, τότε θα απειληθεί ολόκληρη η παραγωγή τσαγιού στη Βρύναινα.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Αρκετά είναι τα παρακάρλια χωράφια που πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα να απειλούνται καλλιέργειες σιτηρών, ντομάτας και βαμβακιού, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ρήγα Φεραίου, κ. Σταύρο Χατζή, ο οποίος αποτίμησε τις ζημιές που προκλήθηκαν στα όρια του Δήμου: «Γύρω από τη λίμνη Κάρλα υπάρχουν εκτάσεις που είναι πλημμυρισμένες από νερό. Όλοι αγωνιούμε για την καταγραφή των ζημιών, ιδιαίτερα από το χαλάζι που έπληξε κυρίως το Βελεστίνο, τη Χλόη και το Μικρό Περιβολάκι. Το απόγευμα της Παρασκευής είχαμε μέχρι και διακοπή της κυκλοφορίας στο οδικό επαρχιακό δίκτυο στο Μ. Περιβολάκι. Ο χείμαρρος που δημιουργήθηκε από τη δυνατή βροχή, «έκοψε» στα δύο τον δρόμο και χρειάστηκε η συνδρομή δύο μηχανημάτων του Δήμου για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Οι αιτήσεις στον ΕΛΓΑ

Εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις των παραγωγών για τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και θα υποβληθούν στον ΕΛΓΑ μέσω των ανταποκριτών που βρίσκονται στα δημοτικά διαμερίσματα των ΟΤΑ της Μαγνησίας.

Πηγή: e-thessalia.gr


σχετικα αρθρα