Εργασία χωρίς αμοιβή προσφέρουν οι 3.150 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν από τις αρχές του έτους μέσω ΟΑΕΔ, με στόχο να καλύψουν πάγιες ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για 12 μήνες. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα" το πρόγραμμα αυτό αναμενόταν να προσφέρει...ανακούφιση εκτός από τις δομές Υγείας και στους χρόνια ανέργους, οι οποίοι αναζητούσαν μάταια εργασία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Παρά ταύτα , το πολλά υποσχόμενο σχέδιο του υπουργείου Υγείας - δεδομένου ότι η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους έχει επισημάνει επανειλημμένως ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί δυναμική "ένεση" στο υποστελεχωμένο ΕΣΥ και στα Κέντρα Υγείας - αποδεικνύεται... τρύπιο, με τους 3.150 εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για το βασανιστήριο της σταγόνας στο οποίο υποβάλλονται. 

Και αυτό διότι οι "12μηνίτες" -όπως τους αποκαλούν διευκρινιστικά, διαχωρίζοντας τους από τους "5μηνίτες" και τους "8μηνίτες" του ΟΑΕΔ- είναι απλήρωτοι σε κάποιες περιπτώσεις έως και τέσσερις μήνες, ενώ παράλληλα τους οφείλονται οι αμοιβές νυχτερινών και των Κυριακών- αργιών.

Μάλιστα για αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ την περασμένη Τρίτη, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Αγία Σοφία, Σωτηρία, Αλεξάνδρα, Αν. Συγγρός και Οφθαλμιατρείο.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους με υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού, ζητήθηκε η άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, ενώ πάγιο αίτημα ήταν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι κάθε μήνα χωρίς καμιά καθυστέρηση ή περικοπή. Επίσης, ζήτησαν να εξασφαλιστούν πλήρη εργασιακά δικαιώματα, καθώς και μέτρα Υγείας και Ασφάλειας.

Οι εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ δεσμεύτηκαν από την πλευρά τους μόνο για το ζήτημα της έγκαιρης εξόφλησης, δήλωσαν όμως αναρμόδιοι για όλα τα υπόλοιπα, παραπέμπντας στο υπουργείο Υγείας. 

Για τις τεράστιες ελλείψεις στο χώρο της Υγείας η ΕΙΝΑΠ έχει προγραμματίσει την Τετάρτη 14 Ιουνίου, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας με πάγιο αίτημα τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ. Επιπλέον, το Σωματείο του Ευαγγελισμού έχει προκηρύξει για τη συγκεκριμένη μέρα στάση εργασίας (11 π.μ - 3μ.μ) για όλο το επικουρικό προσωπικό.