current views are: 9

1 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση13:19

Υπό κατάρρευση τα βορειο-ηπειρώτικα μοναστήρια

Εικόνα παρακμής παρουσιάζουν τα μοναστήρια στη βόρεια Ήπειρο τα οποία λόγω κακοκαιρία και παλαιότητας, βρίσκονται ένα στάδιο πριν τη κατάρρευση.

Δημοσίευση 13:19’

Εικόνα παρακμής παρουσιάζουν τα μοναστήρια στη βόρεια Ήπειρο τα οποία λόγω κακοκαιρία και παλαιότητας, βρίσκονται ένα στάδιο πριν τη κατάρρευση.

Εικόνα παρακμής παρουσιάζουν τα μοναστήρια στη βόρεια Ήπειρο τα οποία λόγω κακοκαιρία και παλαιότητας, βρίσκονται ένα στάδιο πριν τη κατάρρευση.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, ο χρόνος και οι λεηλασίες ιερόσυλων έχουν οδηγήσει τους ιερούς χώρους σε αυτή την αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζουν εν έτι 2017.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο  του Αγίου Αθανασίου. Πρόκειται για ένα μοναστήρι έχει ανακηρυχθεί μνημείο πολιτισμού από το αλβανικό υπουργείο, ωστόσο σήμερα έχει χάσει την αίγλη που τα χαρακτήριζε.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το βυζαντινό μοναστήρι, μέχρι το 1930 το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου μεσουρανούσε ως χώρος θρησκευτικής και πνευματικής παράδοσης, καθώς στις εγκαταστάσεις του λειτουργούσε Κεντρική Αστική Σχολή και βιβλιοδετείο, διέθετε δύο νερόμυλους, σταβλικές εγκαταστάσεις και πολλά κελιά μοναχών, ενώ τρία μεγάλα γεφύρια που είχαν χτιστεί στην περιοχή, έγιναν με έξοδα της μονής.

Τα τελευταία δέκα χρόνια οι 70-80 κάτοικοι της Κάτω Λεσινίτσας έβλεπαν την καταστροφή να έρχεται και παρά τις προσπάθειές τους και τις συνεχείς εκκλήσεις τους στις τοπικές αρχές, τίποτα δεν έγινε και πλέον το μεγαλύτερο μέρος του μοναστηριού έχει καταρρεύσει.

Μιλώντας στο Έθνος ένας εκ των κατοίκων της Κάτω Λεσινίτσας, περιγράφει τα όλα τα στάδια της καταστροφής και όπως λέει στο «Εθνος», σταδιακά χρόνο με τον χρόνο το ιστορικό μοναστήρι λύγιζε, μέχρι που τώρα πια έχει καταρρεύσει, παραδομένο στη φθορά του χρόνου και στην εγκατάλειψη.

Ο τελευταίος μοναχός το εγκατέλειψε λίγο μετά το 1930 και έκτοτε το φρόντιζαν οι κάτοικοι της Κάτω και της Ανω Λεσινίτσας, αλλά και οι εφημέριοι της περιοχής. Καθάριζαν τα αγριόχορτα, έκαναν εργασίες για τη στερέωση τμημάτων που υποχωρούσαν, αλλά ο χειμώνας φέτος ήταν εξαιρετικά δύσκολος με έντονα καιρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις που κράτησαν για μέρες και «λάβωσαν» ίσως ανεπανόρθωτα το μοναστήρι.

Λεηλασίες μνημείων στη Νότια Αλβανία

Απροστάτευτα στις επιδρομές ιερόσυλων και βανδάλων είναι τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της Νότιας Αλβανίας, ενώ είναι συχνές οι επιθέσεις σε ναούς σε όλη τη χώρα.

Πριν από μερικά χρόνια, βάνδαλοι κατέστρεψαν ολοσχερώς τις μοναδικές αγιογραφίες του Ονούφριου, του σημαντικότερου αγιογράφου του 16ου αιώνα για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και διακεκριμένου εκπρόσωπου της μεσαιωνικής τέχνης στην Αλβανία, από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Βαλς, στην Κεντρική Αλβανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το 1990 υπήρχαν καταγεγραμμένες 12.000 εικόνες και πλήθος ιερών σκευών ιστορικής αξίας, σε όλη τη γειτονική χώρα, σήμερα ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσα έχουν απομείνει. Στα χωριά της Νότιας Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα, οι διαρρήξεις εκκλησιών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, με αποκορύφωμα το άδειασμα της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στη Λάμποβα, απ’ όπου οι δράστες άρπαξαν 18 βυζαντινές εικόνες, η τύχη των οποίων αγνοείται.

Σε ένα άλλο περιστατικό πρωτόγνωρης βιαιότητας δημοτικοί υπάλληλοι, με το πρόσχημα είσπραξης παλιών χρεών, αφαίρεσαν εικόνες, ιερά σκεύη, ακόμη και μία καμπάνα από τον Ιερό Ναό Εισόδων της Θεοτόκου στην Πρεμετή.


σχετικα αρθρα