ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2017: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι λίγο πριν από την πρεμιέρα

της Ελευθερίας Σπυράκη - Δημοσίευση 5 Ιουνίου 2017, 20:35 / Ανανεώθηκε 5 Ιουνίου 2017, 20:43
Πανελλήνιες 2017: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι λίγο πριν από την πρεμιέρα
Facebook Twitter Whatsapp

Tι συμβουλεύει ο Προέδρος της Ομοσπονδίας  Φροντιστών Ελλάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι να ηχήσει το πρώτο κουδούνι που θα σημάνει και την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων για το 2017. Η αυλαία ανοίγει στις 6η Ιουνίου όπου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και στις 7 Ιουνίου για εκείνους των ΓΕΛ.   

Για το Γενικό Λύκειο, οι Πανελλήνιες 2017 θα διαρκέσουν από τις 7 έως και τις 19 Ιουνίου, ενώ για το Επαγγελματικό Λύκειο από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες, μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου.

Μηχανογραφικά 

Το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων από την Παρασκευή 2/6/2017 ανήρτησε τα μηχανογραφικά δελτία στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα:

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2017 με το Νέο σύστημα (πατήστε εδώ).

- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ 2017 με το Νέο σύστημα (πατήστε εδώ).

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ 2017 με το Παλαιό σύστημα, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση (πατήστε εδώ).

- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ-Α΄ 2017 με το Παλαιό σύστημα, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση (πατήστε εδώ).

Το πρόγραμμα

Η ώρα έναρξης των εξετάσεων έχει οριστεί στις 08:30 και οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες 2017 θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, για το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Σχετικά με τα ειδικά μαθήματα, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30 π.μ., και μέχρι τις 14.30 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 15.00 μ.μ. Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, και του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.

Το πρώτο μάθημα που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στις 7/6 είναι η Νεοελληνική Γλώσσα. Οι επόμενες τρεις ημέρες εξετάσεων (9-14/6) θα αφορούν σε μαθήματα προσανατολισμού και οι δύο τελευταίες, το μάθημα της Βιολογίας (16/6 και Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού) και τα Μαθηματικά και την Ιστορία Γενικής Παιδείας (19/6). Εξάλλου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, στις 6 Ιουνίου θα ξεκινήσουν επίσης με την εξέταση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας.

Οι επόμενες τρεις ημέρες εξετάσεων αφορούν σε μαθήματα προσανατολισμού (9-14/6) και οι δύο τελευταίες, το μάθημα της Βιολογίας (16/6 και γενικής Παιδείας και προσανατολισμού) και Μαθηματικά και Ιστορία (19/6).

Σε ότι αφορά τους  υποψήφιους των ΕΠΑΛ, στις 6 Ιουνίου θα ξεκινήσουν επίσης με την εξέταση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας. Στις 8 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά και στο διάστημα 10-21/6 θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας.

Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις των Πανελληνίων 2017 ξεκινούν στις 22 Ιουνίου, με τα Αγγλικά, ακολουθούν Αρμονία (23/6), έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων και Ισπανικά (24/6), ελεύθερο (26/6) και γραμμικό σχέδιο (27/6). Στη συνέχεια, εξετάζονται τα Γερμανικά (28/6), τα Γαλλικά (29/6) και, τέλος, τα Ιταλικά (30/6). Το διάστημα μέσα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα πρέπει να προχωρήσουν στην Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία έχει οριστεί από την Τρίτη 20-6-2017 μέχρι και την Παρασκευή 30-6-2017.

Η διάρκεια εξέτασης για το μάθημα ειδικότητας "Αρχιτεκτονικό Σχέδιο" στα ΕΠΑΛ, είναι τέσσερις ώρες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για το έτος 2017 των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 7-6-2017: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-6-2017: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-6-2017: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΠΛΗΡ/ΚΗΣ)

ΔΕΥΤΕΡΑ 12-6-2017: ΙΣΤΟΡΙΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ)

ΔΕΥΤΕΡΑ 12-6-2017: ΦΥΣΙΚΗ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ)

ΔΕΥΤΕΡΑ 12-6-2017: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ)

ΤΕΤΑΡΤΗ 14-6-2017: ΛΑΤΙΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ)

ΤΕΤΑΡΤΗ 14-6-2017: ΧΗΜΕΙΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ)

ΤΕΤΑΡΤΗ 14-6-2017: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-6-2017: ΒΙΟΛΟΓΙΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-6-2017: ΒΙΟΛΟΓΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

ΔΕΥΤΕΡΑ 19-6-2017: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

ΔΕΥΤΕΡΑ 19-6-2017: ΙΣΤΟΡΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

Αριθμός εισακτέων

Ο αριθμός υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μια θέση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας  ανέρχονται φέτος στους 104.965. Ακριβέστερα, οι συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι από τα ημερήσια ΓΕΛ 84.838, από τα εσπερινά ΓΕΛ 1.111, από τα ημερήσια ΕΠΑΛ 17.995, από τα εσπερινά ΕΠΑΛ 460 και από τα εσπερινά ΕΠΑΛ που θα εξεταστούν με το ημερήσιο, 561.

Αποτελέσματα και Βάσεις

Η έκδοση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου και η ανακοίνωση των βάσεων 2017 στα τέλη Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές εξετάσεις, για όσους, λόγω σοβαρού προβλήματος απουσίασαν τον Ιούνιο, καθώς επίσης και μια τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β΄ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα.

Επαναληπτικές εξετάσεις

Στις επαναληπτικές εξετάσεις έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν οι υποψήφιοι γενικού και επαγγελματικού λυκείου, εφόσον, είτε εξαιτίας σοβαρού λόγου υγείας είτε λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς α΄ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β΄ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός του μήνα που προηγείται του μήνα έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων και μέχρι τη λήξη αυτών, δεν έλαβαν μέρος στην εξέταση ενός ή περισσότερων μαθημάτων κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου.

Οδηγός επιβίωσης υποψηφίων 

Μιλώντας στο Newpost, o πρόεδρος της  Ομοσπονδίας  Φροντιστών Ελλάδας, Γιάννης Βαφειαδάκης  εκτιμά ότι το ενδιαφέρον των υποψηφίων θα συγκεντρώσουν οι επιστήμες υγείας καθώς και οι Παραγωγικές, ενώ μικρότερη απήχηση φέρεται να παρουσιάσουν σχολές όπως εκείνη της Θεολογίας και της κλωστουφαντουργίας. Σημείωσε δε, ότι η μείωση του 10% των θέσεων σε Οικονομικά τμήματα καθώς και σε εκείνα του Πολυτεχνείου, θα έχουν ως επακόλουθο την εκτόξευση των βάσεών τους.

Η οικονομική κρίση φαίνεται να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην επιλογή σχολής από του υποψηφίους οι οποίοι περιορίζουν το ενδιαφέρον του σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ούτως ώστε οι οικογένειες να μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά στις φοιτητικές υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα όμως γεννιούνται "ευκαιρίες" και για άλλες σχολές της επαρχίας εξίσου καλές για όσους δεν κατάφεραν να φοιτήσουν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πρωτεύουσας, καθώς τα έξοδα δεν θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα την τσέπη των γονιών.

"Τα παιδιά πλέον αναζητούν σχολές που θα τους εξασφαλίσουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, για αυτό και βλέπουμε κάθε χρόνο μεγαλύτερη άνοδο σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές με τις οποίες "φλερτάρουν" πιο έντονα μαθητές από την περιφέρεια" σημειώνει ο Πρόεδρος της  Ομοσπονδίας  Φροντιστών .

Ο κ. Βαφειαδάκης εφιστά την προσοχή των γονιών τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, συμβουλεύοντας τους να μην διαταράξουν την κανονικότητα στο περιβάλλον του σπιτιού το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να προκαλέσει άγχος στα παιδιά.

"Το σημαντικότερο ίσως της όλης διαδικασίας είναι να καταλάβει το παιδί ότι δεν κρίνεται η ζωή του από την έκβαση των Πανελληνίων, φυσικά και πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, αλλά όχι και το τέλμα", αναφέρει και συμβουλεύει τους υποψήφιους να κοιμούνται τουλάχιστον οχτώ ώρες, να προσέχουν την διατροφή τους καταναλώνοντας κυρίως τροφές που θα προσφέρουν στον οργανισμό τις απαραίτητες  βιταμίνες και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό.

Ακόμη ο κ. Γιάννης Βαφειαδάκης συνιστά σε όσους μαθητές παρουσιάζουν συχνά ζάλη ή έχουν προβλήματα όρασης να επισκεφτούν τον ειδικό γιατρό πριν την διεξαγωγή των εξετάσεων. 

Όχι στα πρόχειρα

Από τις συνηθέστερες ενέργειες των υποψηφίων είναι η δημιουργία "πρόχειρου σημειώσεων" ή οποία αποδεδειγμένα τις περισσότερες φορές μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς οι μαθητές  ξεχνούν λόγω άγχους και χρόνου να μεταφέρουν τις λύσεις των ασκήσεων στην κανονική κόλα.  

Μην βιάζεστε να δώσετε το γραπτό

Ο κ. Βαφειαδάκης συνιστά στους υποψηφίους να μην δώσουν πρώτοι το γραπτό  τους  και να το ξαναδιαβάσουν προσεκτικά για την αποφυγή λαθών ή παράλειψης απαντήσεων σε ερωτήσεις. Επισημαίνει ακόμη ότι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά την ώρα της εξέτασης, οι μαθητές θα πρέπει να διαχειριστούν το άγχος τους και να λύσουν την όποια "αναποδιά" με ψυχραιμία.

Προσοχή στις επαναλήψεις 

Οι επαναλήψεις πριν από την εξέταση δεν πρέπει να γίνονται με "άναρχο" τρόπο, αλλά με σκοπό το φρεσκάρισμα της μνήμης.

To newpost σε συνεργασία με τα φροντιστήρια ''Ώθησις' θα δημοσιεύουν σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων τα θέματα, τις λύσεις, αλλά και σχολιασμό από έμπειρους καθηγητές.