Οι γυναίκες με ελλιπώς ελεγχόμενο άσθμα κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα ή να αποκτήσουν μικρό νεογνό, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology. Ομάδα ειδικών από τη Αυστραλία και τις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι υπάρχει συσχετισμός του άσθματος και με άλλες επιπλοκές, περιλαμβανομένης της προ-εκλαμψίας.

Οι γυναίκες που πάσχουν από άσθμα θα πρέπει να τίθενται υπό ιατρική παρακολούθηση τουλάχιστον σε μηνιαία βάση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές μελέτησαν έρευνες που είχαν επικεντρωθεί στο άσθμα και στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά ένα εκατομμύριο έγκυες γυναίκες, από το 1975 έως το 2009.

Η επεξεργασία δεν δεδομένων έδειξε ότι οι πάσχουσες από άσθμα γέννησαν παιδιά κατά μέσο όρο 93 γραμμάρια ελαφρύτερα από τα παιδιά των υγιών γυναικών.

Το άσθμα αύξανε τον κίνδυνο προ-εκλαμψίας τουλάχιστον κατά 509%, ενώ οι κίνδυνο πρόωρου τοκετού αυξάνονταν κατά 25%.

Ο Πήτερ Γκίμπσον από το Κέντρο Άσθματος και Αναπνευστικών Παθήσεων στο Πανεπιστήμιο του Νιουκαστλ και το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας «Hunter» της Αυστραλίας εξηγεί ότι «ορισμένες από τις προαναφερόμενες επιπλοκές μπορεί να ελαχιστοποιηθούν από την αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης του άσθματος και είναι σημαντικό αυτή η ομάδα γυναικών και το κυοφορούμενο έμβρυο να βρίσκονται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση.»

Τα φάρμακα για το άσθμα δεν φαίνεται να έχουν άμεσες επιδράσεις στη μητέρα ή το έμβρυο κατά την κύηση και το μήνυμα που θα πρέπει να περάσει στο κοινό είναι ότι οι έγκυες πάσχουσες από άσθμα θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν υπό πλήρη έλεγχο την συμπτωματολογία της νόσου.
Πηγή: in.gr