current views are: 7

6 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση09:34

Βαρθολομαίος σε Ιερώνυμο: Με τα λόγια και τα έργα σας ανακουφίζετε το λαό

Συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών είχαν σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Δημοσίευση 09:34’

Συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών είχαν σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών είχαν σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξήρε το έργο του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας για την ανακούφιση του ελληνικού λαού στις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, με την επισήμανση ότι «η Εκκλησία συμπαραστέκεται στον ελληνικό λαό και στις ανάγκες που αντιμετωπίζει», για να υπογραμμίσει πως «με τα λόγια και τα έργα σας ανακουφίζετε τον λαό».

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη απόλυτη υποστήριξη στο μεγάλο γεγονός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «δυστυχώς, μερικές Εκκλησίες δεν θέλησαν την τελευταία στιγμή να συμπορευθούν μαζί μας, παρά τα όσα συμφωνήσαμε στη Γενεύη όλοι μαζί και υπέγραψαν και αυτές οι Εκκλησίες. Παλινώδησαν την τελευταία στιγμή, τη 12η, να μη συμμετάσχουν, αλλά αυτός δεν ήταν ο λόγος να μη συγκληθεί η Σύνοδος, η οποία προετοιμαζόταν επί τόσα πολλά χρόνια και έπρεπε επιτέλους να πραγματοποιηθεί, έστω και με την απουσία των αδελφών Εκκλησιών που παλινώδησαν». Σε αυτό το σημείο, μίλησε για την ανάγκη να διαδοθούν οι αποφάσεις της Συνόδου. «Τώρα, όλοι μαζί, πρέπει να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της Συνόδου. Ήδη πολλές Θεολογικές Σχολές και επιμέρους επιστήμονες τις αναπτύσσουν» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για το μεγάλο Διορθόδοξο Θεολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2018 που θα πραγματοποιηθεί με σκοπό «να διαδοθούν κατά το δυνατόν ευρύτερα οι αποφάσεις αυτής της Συνόδου, ώστε να γίνουν κτήμα των Ορθοδόξων πιστών».

«Η αγάπη μας και ο σεβασμός μας είναι συνεχείς προς το Πατριαρχείο, αλλά και στη δική σας προσωπικότητα και στους συνεργάτες σας. Έρχεστε σε μια περίοδο που εμείς παλεύουμε, αγωνιζόμαστε και με τον λόγο και με την έμπρακτη βοήθεια για τη στήριξη των συνανθρώπων μας» τόνισε, από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ενημέρωσε τον Πατριάρχη για την αυριανή σημαντική εκδήλωση που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή με θέμα «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος».

Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ένα μεγάλο γεγονός και σχολίασε ότι η σύγκλησή της οφείλεται στις δράσεις του Πατριάρχη. Μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής όσων αποφασίστηκαν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «μία Σύνοδος δεν γίνεται μία φορά και τελειώνει. Πιθανόν να χρειαστούν και άλλες συναντήσεις». Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «η συμμετοχή μας στη μεγάλη αυτή Σύναξη έδειξε ότι στην Εκκλησία της Ελλάδος είμαστε ενωμένοι και ευχόμαστε από καρδίας τα μικρογεγονότα που συμβαίνουν σε όλες τις προσπάθειες να είναι μικρά, λίγα και να τα ξεχάσουμε γρήγορα».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται την Αθήνα εξ αφορμής των εκδηλώσεων με σύνθημα «Καθαρός Ασωπός – Από την ιδέα στην πράξη» που διοργανώνουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο δήμος Τανάγρας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 μετά το μεσημέρι, στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ στο Σχηματάρι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.


σχετικα αρθρα