Η Τσεχία θα σταματήσει να λαμβάνει πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος μετεγκατάστασης, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το σχέδιο που συμφωνήθηκε το 2015, η Κομισιόν θέλει να θέσει τα κράτη – μέλη της ΕΕ να λαμβάνουν ένα ποσοστό από του 160.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στις δύο μεσογειακές χώρες.

Αλλά αρκετά κράτη, περιλαμβανομένης της Τσεχίας, αντέδρασαν έντονα στην απόφαση. Μέχρι τον προηγούμενο μήνα η χώρα υποδέχτηκε μόλις 12 από του 2.691 πρόσφυγες που προβλέπει η ποσόστωσή της.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο, η Τσεχία δεν θα υποδεχτεί κανένα άτομο μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη που λήγει και το πρόγραμμα. «Λόγω της κατάστασης ασφαλείας και της δυςλειτουργικότητας του συστήματος, η κυβέρνηση ενέκρινε την πρόταση να σταματήσει το σύστημα [μετεγκαταστάσεων]», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίλαν Χόβανετς και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει πως η δημοκρατία της Τσεχίας δεν θα ζητά να μετεγκαθίστανται πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία».