ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2017: Τα θέματα και οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα

Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2017, 13:32 / Ανανεώθηκε 7 Ιουνίου 2017, 16:51
Πανελλαδικές 2017: Τα θέματα και οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα
Facebook Twitter Whatsapp

Σε διασκευασμένη ομιλία για την επιστήμη του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε διασκευασμένη ομιλία για την επιστήμη του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Ειδικότερα, από τους μαθητές ζητήθηκε να αναπτύξουν τον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων, καθώς και να γράψουν ποια είναι τα ηθικά εφόδια που πρέπει να έχει ένας επιστήμονας για να υπηρετήσει αυτόν τον στόχο.

Δείτε τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Πρόκειται για κείμενο με μεγάλη πυκνότητα νοημάτων και εξαιρετική, από πλευράς οργάνωσης λόγου, δομή και το περιεχόμενο του έχει άμεση σχέση με τους θεματικούς κύκλους της Γ’ Λυκείου. Χρειαζόταν, ωστόσο, αρκετά προσεκτική αποκωδικοποίηση από τον μαθητή.

Δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας 

Πιο αναλυτικά, η επιλογή του κειμένου- ομιλίας ενός ακαδημαϊκού καθηγητή είναι επιτυχής, καθώς αναφέρεται σε ένα σύγχρονο θέμα που αφορά το ρόλο της επιστήμης και την ευθύνη του επιστήμονα.

Η διασκευασμένη αυτή ομιλία του Γ. Σκαλκέα, αν και είναι εύληπτη και χαρακτηρίζεται από ενάργεια νοημάτων, εντούτοις απαιτεί άρτιο χειρισμό των τεχνικών πύκνωσης προκειμένου ο υποψήφιος να συνθέσει μια άρτια περίληψη.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τις Πανελλαδικές 2017

Ο συνδυασμός των ασκήσεων κρίνεται ως μέτριας δυσκολίας αλλά ταυτόχρονα απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία των μαθητών στις λεπτομέρειες της θεωρίας, και της τεχνικής της ύλης της Νεοελληνικής Γλώσσας συνολικά στις τάξεις του Λυκείου.

Ως προς την αξιολόγηση του εκθεσιότιτλου η σύνταξη του κρίνεται μάλλον ασαφής. Οι έννοιες «ρόλος της επιστήμης» και «σύγχρονα προβλήματα» συμφύρονται με έναν γενικόλογο τρόπο που ενδέχεται να οδηγήσουν το μαθητή κατά τη διατύπωση των θέσεων του σε λογικές αντιφάσεις. Αυτό συμβαίνει με δεδομένο το γεγονός ότι η πλειονότητα των σύγχρονων μεγάλων προβλημάτων οφείλεται σε κακή πρόθεση χρήσης (τεχνολογία) των επιστημονικών θεωριών από εταιρείες, κυβερνήσεις ή στρατιωτικά επιτελεία με σκοπό την απόκτηση επιβολής.

Ο μαθητής, συνεπώς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στο κείμενό του τα πράγματα επισημαίνοντας το γεγονός πως η επιστήμη και οι εφαρμογές της, εάν διέπονται από αγαθή πρόθεση, μπορούν πράγματι να εξαλείψουν πολλά από τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλων σοβαρότερων προβλημάτων στο μέλλον. 

Την Παρασκευή οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών των ΓΕΛ θα εξεταστούν στα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά.

To newpost σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Ώθηση» θα δημοσιεύουν σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων τα θέματα, τις λύσεις, αλλά και σχολιασμό από έμπειρους καθηγητές.