current views are: 4

11 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση12:01

Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες παραδόθηκε εγκαταλελειμμένο διατηρητέο κτήριο

Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής σε εγκαταλελειμμένο διατηρητέο κτήριο επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη. Στις 2:10 τα ξημερώματα το κέντρο άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Δημοσίευση 12:01’

Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής σε εγκαταλελειμμένο διατηρητέο κτήριο επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη. Στις 2:10 τα ξημερώματα το κέντρο άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής σε εγκαταλελειμμένο διατηρητέο κτήριο επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη. Στις 2:10 τα ξημερώματα το κέντρο άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχτηκε τηλεφώνημα για εκδήλωση φωτιάς στο διατηρητέο που βρίσκεται στον αριθμό 110 της οδού Βασ. Όλγας.

Σε λίγα λεπτά στο σημείο έσπευσε ισχυρή πυροσβεστική δύναμη και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ αστυνομικοί της Τροχαίας διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Δεκατέσσερις πυροσβέστες με έξι πυροσβεστικά οχήματα κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο και τελικά να την σβήσουν. Οι φλόγες προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε όλο το εσωτερικό του κτίσματος.

Μαρτυρίες περιοίκων αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια στον «κόκκινο πύργο», όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο διατηρητέο, έβρισκαν στέγη περιθωριακά άτομα και μετανάστες.

Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η ταυτότητα του διατηρητέου που παραδόθηκε στις φλόγες

Η Ευτυχία υπήρξε ο μεγάλος έρωτας του Δημήτρη Ιωαννίδη – Τσακιρντέκη. Το 1890 θέλοντας να αποδείξει έμπρακτα τον έρωτα του για εκείνη, έχτισε έναν πύργο που του έδωσε το όνομα «Chateau mon bonheur» δηλαδή «Ο Πύργος της Ευτυχίας μου». Ήταν ένα από τα αρχοντικά της συνοικίας των εξοχών που κοσμούσαν την οδό Βασιλίσσης Όλγας. Τα σχέδια ήταν του Φρειδερίκου Σαγιό και η κατασκευή του κόστισε 140.000 γρόσια.

Ο κόκκινος πύργος όταν κτίστηκε ήταν παραθαλάσσιος. Κοντά στη θάλασσα υπήρχε σκεπαστό θερμοκήπιο ενώ μπροστά στο κύμα υπήρχαν τραπεζάκια με καθίσματα. Το 1984 εκδόθηκε υπουργική απόφαση που το χαρακτήρισε διατηρητέο.

Ο Πύργος της Ευτυχίας του Δημήτρη Ιωαννίδη χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τα εκπαιδευτήρια Σχοινά ως οικοτροφείο. Μετά τον πόλεμο μπήκαν μέσα πρόσφυγες και πολύ αργότερα εγκαταστάθηκαν οι Πρόσκοποι.

Η εικόνα που παρουσίαζε ο κόκκινος πύργος τα τελευταία χρόνια είναι θλιβερή και δεν θύμιζε σε τίποτα το κομψοτέχνημα του 1890. Το οικόπεδο έχει εγκαταλειφθεί εξ ολοκλήρου μετά την αποχώρηση των προσκόπων. Ο χώρος των τριών στρεμμάτων ανήκει εξ αδιαιρέτου στο Ιωαννίδειο ίδρυμα, σε ιδιώτες και σε σωματεία φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Πηγή: thestival.gr


σχετικα αρθρα