current views are: 7

13 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση04:37

Μετρούν τις πληγές τους στη Λέσβο: Μία νεκρή και 15 τραυματίες από τον φονικό σεισμό

Στον «ρυθμό» των Ρίχτερ όλο το βράδυ

Δημοσίευση 04:37’

Στον «ρυθμό» των Ρίχτερ όλο το βράδυ

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασαν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της νότιας Λέσβου, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες το νησί και προκάλεσε τον θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό 15 ανθρώπων.

Ερειπωμένο είναι το χωριό Βρίσα, όπου κατέρρευσαν πολλά σπίτια, ενώ οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν και διανυκτέρευσαν σε σκηνές εξαιτίας της επικινδυνότητας που υπάρχει. Μηχανικοί καταγράφουν τις ζημιές και ελέγχουν την ασφάλεια των κτηρίων.

Μία 45χρονη γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια του σπιτιού της ανασύρθηκε νεκρή λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Δευτέρας. Την γυναίκα βρήκαν τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν στην περιοχή για πολλές ώρες. Νωρίτερα, απεγκλωβίστηκε ένα άλλο ζευγάρι ηλικιωμένων από συντρίμμια σπιτιού στη Βρίσα Λέσβου. 

Στο ρυθμό των Ρίχτερ όλο το βράδυ

Οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει και ο κίνδυνος καταρρεύσεων σε κτήρια που έχουν ήδη υποστεί ρωγμές είναι μεγάλος. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, ενώ αναβλήθηκαν για οι Πανελλαδικές Εξετάσεις σε Λέσβο και Χίο.

Στο γήπεδο του Πολιχνίτου, όπου στήθηκε ένας καταυλισμός από τον στρατό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Με εντολή του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων συνολικά 40 σκηνές των δέκα ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό. Στη Λέσβο μεταβαίνει σήμερα και  ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Δήμος Λέσβου άνοιξε δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν άστεγοι σεισμοπαθείς.

Ερασιτεχνικά βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας καταγράφουν την έκταση της καταστροφής στο χωριό Βρίσα της περιοχής Πολιχνίτου. Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.


σχετικα αρθρα