Καζάνι που βράζει είναι το Μενίδι, με τους κατοίκους και τους Ρομά, να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, μετά το θάνατο του μικρού μαθητή από «αδέσποτη» σφαίρα. Εξοργισμένοι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν, χθες ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας για την κατάσταση ανασφάλειας που βιώνουν από τους Ρομά, ωστόσο όπως έγραψε χθες το newpost.gr 300 περίπου άτομα προκάλεσαν εκτεταμένα επεισόδια, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προχωρούν σε χρήση χημικών για να τους διαλύσουν.

 Όλα ξεκίνησαν όταν οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι επιχείρησαν να φτάσουν στους οικισμούς όπου διαμένουν Ρομά, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εγκληματικότητα στην περιοχή, κάτι το οποίο δεν επέτρεψε να συμβεί η αστυνομία υπό το φόβο γενικευμένης σύρραξης. Λίγη ώρα πριν οι Ρομά, απειλούσαν ακόμα και on camera, πως θα «πάρουν τα όπλα στα χέρια και θα χυθεί αίμα». Εν τω μεταξύ, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι κάτοικοι έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Υπάρχει οργή. Δεν ξέρουμε πώς θα εκτονωθεί η κατάσταση», λέει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός. Ήταν Μάιος του 2015 όταν υποδεχόταν τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση στο λεηλατημένο γυμνάσιο στην Αυλίζα, λίγα τετράγωνα μακριά από το προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου όπου σκοτώθηκε ο 11χρονος από την αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια μαθητικής γιορτής. Οι φωτογραφίες με φόντο το ερειπωμένο κτίριο, που είχε κοστίσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί και παραδόθηκε το 2007 αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, είχαν τότε συμβολική σημασία. Είχε προηγηθεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ δημοτικής αρχής και αστυνομίας, που μεταξύ άλλων προέβλεπε τη δημιουργία πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος σε εκείνο το σημείο.

Ντούρος: Μπορεί να υπάρχει εμπλοκή πολιτικού στο θέμα του Α.Τ

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Αχαρνών Σωτήρη Ντούρο, που μίλησε στο «Ακραίως» του ΣΚΑΪ και στους Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο, «μπορεί να εμπλέκεται πολιτικός», στη μη μεταφορά του αστυνομικού τμήματος και δημιουργία πολυδύναμου Α.Τ. Μάλιστα τόνισε πως: «υπήρχαν συμφέροντα στη μέση».

Ο πρώην δήμαρχος Αχαρνών δήλωσε «σοκαρισμένος» με την «ομολογία», όπως χαρακτηριστικά είπε του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, περί «άβατου». «Όταν η αστυνομία δεν μπορεί να περάσει με τον εξοπλισμό που έχει, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο», τόνισε.  

Η ΕΛΑΣ διαψεύδει... κύκλους 

Εντύπωση δημιουργεί η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, κατά την οποία διαψεύδει χθεσινά δημοσιεύματα που αποδίδονταν σε «κύκλους της ΕΛΑΣ».  «Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι δημοσιεύματα, που αποδίδονται σε «διαρροές» και «κύκλους της ΕΛ.ΑΣ.», σχετικά με ενέργειες γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο πρόσφατο περιστατικό του θανάσιμου τραυματισμού του 11χρονου ανήλικου, σε καμία περίπτωση δεν απηχούν ούτε εκφράζουν την Ελληνική Αστυνομία. Η θέση της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζεται επίσημα, μέσα από τα αρμόδια θεσμοθετημένα υπηρεσιακά όργανα».

Ανάγκη λήψης ολιστικών σχεδίων παρέμβασης

Την αναγκαιότητα λήψης ολιστικών σχεδίων παρέμβασης σε περιοχές όπου συνυπάρχουν διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες με έντονη την έλλειψη κοινωνικής συνοχής, ανασφάλεια και παραβατικότητα, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Βασιλείου τόνισε ιδιαίτερα ότι το πρόβλημα αυτό, εντοπίζεται σε πολλές περιοχές της Δ. Αττικής και χαρακτηρίζεται πρωτίστως ως πρόβλημα κοινωνικής συνοχής και δευτερευόντως ως πρόβλημα ειδικών χωροταξικών συνθηκών που ευνοεί την εκδήλωση παραβατικών ενεργειών. Υπογράμμισε δε, ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα οξυμένο τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης που «αυξάνει τραγικά την αίσθηση ανασφάλειας και απειλής, λόγω της εγκατάλειψης των δημόσιων υποδομών, της τρομερής αύξησης της ανεργίας, της έντασης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων και της μεταφοράς προβλημάτων από άλλες περιοχές (π.χ. πιάτσες ναρκωτικών στην Αυλίζα)».

Ο αντιπεριφερειάρχης, αφού επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής, και ειδικότερα η Ενότητα Δ. Αττικής, βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Έρευνας και Ασφάλειας για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος στο πεδίο της κοινωνικής όψης της ασφάλειας που «αποτελεί αναγκαίο πυλώνα για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής», απαρίθμησε ως απαιτούμενες τις παρακάτω παρεμβάσεις:

  • Φυσική και κοινωνική αναβάθμιση δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων που σήμερα βρίσκονται σε εγκατάλειψη και έχουν μεταβληθεί σε χώρους φιλοξενίας έκνομων δραστηριοτήτων.
  • Δημιουργία ή αποκατάσταση αξιοπρεπών στεγαστικών συνθηκών και δικτύων κοινής ωφέλειας σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες της Δυτικής Αττικής.
  • Στήριξη και προώθηση του θεσμού της κοινωνικής και πολιτισμικής διαμεσολάβησης ως αναγκαίου εργαλείου τόσο για την προσέγγιση όσο και για την ουσιαστική συμμετοχή κοινωνικών ομάδων, όπως οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι Ρομά.
  • Απαιτούνται συμπράξεις και δράσεις όλων των φορέων σε επίπεδο πολεοδομικών ενοτήτων, ακόμα και σε επίπεδο γειτονιάς, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και να εμπεδωθεί η δέσμευση όλων μας να συμβάλουμε στην κοινωνική συνοχή που συνεπάγεται ασφάλεια.
  • Κάλυψη του εξαιρετικά μεγάλου κενού στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στα θύματα παραβατικών και εγκληματικών πράξεων σε νομικό και κοινωνικό, ψυχολογικό και ευρύτερα συμβουλευτικό επίπεδο.
  • Χρειάζεται εξέταση, διάγνωση, σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση των δράσεων στο τοπικό επίπεδο. Απαιτούνται ολιστικά σχέδια παρέμβασης στις περιοχές Αυλίζας Ζεφυρίου, Λίμνης Άνω Λιοσίων, Άη Γιάννη-Άη Γιώργη- Αμαξοστασίου Άνω Λιοσίων, Νέας Ζωής Ασπροπύργου, Νεοκτίστων Ασπροπύργου και Βλυχού Μεγάρων.
  • Κάλυψη σημαντικού κενού στην παροχή κοινωνικών υποστηρικτικών υπηρεσιών των ατόμων (ανηλίκων και ενηλίκων) που έχουν τιμωρηθεί για παραβατικές συμπεριφορές, έχουν εκτίσει κάποιου είδους ποινή και επανέρχονται στο οικογενειακό περιβάλλον τους.

Αφέθηκε ελεύθερος ο 23χρονος Ρομά

Ελεύθερος αφέθηκε τελικά ο 23χρονος Ρομά που κατηγορείται για άσκοπους πυροβολισμούς, την ημέρα που έχασε τη ζωή του ο άτυχος μαθητής. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 40 μηνών φυλάκισης που του επιβλήθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές. 

Νωρίτερα, ο συνήγορός του Γιάννης Γλύκας, είχε αποσύρει το αίτημα εξαίρεσης κατά της προέδρου του δικαστηρίου.

Η υποκρισία και η ανεπάρκεια του κράτους

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο Μενίδι, στον πιο "άγριο" καταυλισμό, αυτόν της Αγίας Σωτήρας, οι αστυνομικοί δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε μια επιχείρηση! Στην συγκεκριμένη περιοχή, η λέξη "άβατο" είναι λίγη για να περιγράψει τις συνθήκες ανομίας και παραβατικότητας. Κλοπές, εμπόριο ναρκωτικών και οργανωμένες ομάδες ληστών δρουν ανενόχλητοι λίγα μόλις μέτρα μακριά από τους αστυνομικούς. Ίσως βέβαια η φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, εκτιμά πως ο καταυλισμός της Αγίας Σωτήρας, δεν αποτελεί απειλή για το κοινωνικό σύνολο και να περιμένει κάποιο "τυχαίο" γεγονός για να επέμβει και να σπάσει το "απόστημα".