current views are: 11

14 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση16:50

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι της Λέσβου: Στα 337 τα μη κατοικήσιμα σπίτια

Σε ξενοδοχεία οι πληγέντες του σεισμού 

Δημοσίευση 16:50’

Σε ξενοδοχεία οι πληγέντες του σεισμού 

Τον δικό τους Γολγοθά σηκώνουν οι κάτοικοι του χωριού Βρίσα στη Λέσβο το οποίο από χθες έχει εκκενωθεί καθώς το 80% των κατοικιών έχουν ισοπεδωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι εικόνες που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ από την πρώτες ώρες ενεργοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός σπεύδοντας κλιμάκια στο νησί προκειμένου να παραχθεί η απαιτούμενη βοήθεια στους κάτοικους των πληγέντων περιοχών.

Tην ίδια ώρα, συγκλονίζουν τα λόγια του Γιώργου Βαληλή ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες είδε να χάνονται η γυναίκα και το βιός του από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Λέσβο.

«Κοιμόμουν στον επάνω όροφο και βρέθηκα στο ισόγειο» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο κ. Βαληλής, προκαλώντας συγκίνηση με το σχόλιο που έκανε για την αδικοχαμένη σύζυγό του που θάφτηκε κάτω από τα χαλάσματα «Παλέψαμε με τον καρκίνο, τη χάσαμε από τον Εγκέλαδο».

Η περιπέτεια για τον Γιώργο Βαληλή ωστόσο δεν σταμάτησε το μεσημέρι της Δευτέρας καθώς όπως ο ίδιος αποκάλυψε ότι για να φτάσει στην Αθήνα με το πλοίο της γραμμής χρειάστηκε να δανειστεί από φίλους και συγγενείς ρωτώντας απορημένος «Τόσο δύσκολο ήταν για το κράτος να μου δώσει ένα εισιτήριο, μια καμπίνα για να πάω; Υπήρχε κάποιος άλλος που να χτυπήθηκε τόσο από το σεισμό; Έχασα τη γυναίκα μου… Χτύπησα…».

Ο Γολγοθάς για τον τραυματίας συνεχίστηκε και στο λιμάνι του Πειραιά καθώς φτάνοντας στο λιμάνι δεν υπήρχε δεν υπήρχε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο ΚΑΤ με τον ίδιο να  δηλώνει «Με άφησαν μόνο μου…».

Mη κατοικήσιμα 337 σπίτια στη Βρίσα

Σε 337 ανέρχονται τα σπίτια τα οποία δεν μπορούν να κατοικηθούν, βάσει των 583 ελέγχων που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ 246 κτίσματα κρίθηκαν κατοικήσιμα.

Στο μεταξύ με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να τεθεί παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων της Λέσβου δεδομένης της καταστροφής που υπέστησαν τα σπίτια από τον ισχυρό σεισμό.

Στη Λέσβο ο Κ. Μητσοτάκης

Στο πλευρό των κατοίκων της Λέσβου βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο αρχηγός της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να επισκεφτεί τις σεισμόπληκτες περιοχές του νησιού και να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ανάγκη διαρκούς στήριξης του κράτους, στο χωριό Βρίσα και τόνισε ότι η υποστήριξη της Πολιτείας πρέπει να είναι διαχρονική.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για δύο χρόνια, για όσους έχασαν τα σπίτια τους και συνεχάρη όλες τις δυνάμεις που συμβάλλουν στην ανακούφιση των σεισμοπλήκτων.

Σε ξενοδοχεία οι πληγέντες του σεισμού 

Εκτός λειτουργίας είναι από χθες ο καταυλισμός που στήθηκε για να στεγάσει τους σεισμοπαθείς της Βρίσας στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν σήμερα σε ξενοδοχεία των γύρω περιοχών.

Όπως σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αναστασία Αντωνέλλη, οι διαμένοντες στα ξενοδοχεία έχουν εξασφαλισμένη διαμονή, πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και φάρμακα σε όποιον έχει ανάγκη, για 15 ημέρες.

Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, θα τους χορηγηθεί επίδομα ενοικίου. Οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Βρισάς, μένουν σε ιδιοκτησίες τους στην περιοχή των Βατερών ή φιλοξενούνται από συγγενείς τους στο άλλο νησί.

Σήμερα, εθελοντές μετά από επαφή με τον Δήμο Λέσβου, επισκέφθηκαν όλα τα ξενοδοχεία και διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης σε όλους τους σεισμόπληκτους.

Την ίδια στιγμή, ο δήμος Λέσβου με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με αριθμό 415/545327-58 Υ/ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ με IBAN GR16 0110 4150 0000 4155 4532 758 για την ανακούφιση των πολιτών της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου. Ο δήμος παρακαλεί κατά την κατάθεση να δηλώνονται αναλυτικά προσωπικά στοιχεία, για την έκδοση των νομίμων παραστατικών.

Παράλληλα, με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, συγκροτήθηκε επιτροπή εκτίμησης και καταγραφής ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους επιχειρήσεων στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Έργο της Επιτροπής είναι η άμεση εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε επαγγελματικούς χώρους, μηχανικό εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες. Οι πρώτοι έλεγχοι ξεκίνησαν μάλιστα σήμερα το πρωί στην περιοχή του Πλωμαρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο τηλέφωνο 2251352115.

Ας σημειωθεί ότι η περιφερειάρχης, με αίτημά της στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ζήτησε τη διάθεση προσωπικού του ΓΕΣ με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού, για να συνδράμει στο έργο της καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες περιοχές στελεχώνοντας τις αντίστοιχες επιτροπές.

Λέκκας: Ο σεισμός στη Λέσβο προκάλεσε τσουνάμι 40 εκατοστών

Λόγο για τσουνάμι ύψους 40 εκατοστών έκανε ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας από το χωριό Βρίσα που βρίσκεται ελέγχοντας τα ακίνητα.

Επισήμανε επίσης πως θα ήθελαν οι επιστήμονες έναν σεισμό της τάξης των 5 Ρίχτερ που θα εκτόνωνε την περιοχή, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί αρκετοί μετασεισμοί.

Τέλος υπογράμμισε πως θα πρέπει πλέον να ερευνηθεί περισσότερο η πιθανότητα εκδηλώσεως τσουνάμι στην Ελλάδα ύστερα από κάποιο σεισμικό γεγονός.

Στο πλευρό των σεισμοπαθών ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Τη Μυτιλήνη επισκέφτηκε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΜΚΟ «Αποστολή» προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους πληγέντες από τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας, κατοίκους της νότιας Λέσβου.

Ο κ. Ιερώνυμος με τους τοπικούς μητροπολίτες Μυτιλήνης και Μηθύμνης, αφού επισκέφτηκε τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου στην πόλη της Μυτιλήνης, ο οποίος υπέστη ζημιές, κατευθύνθηκε στο πολύπαθο χωριό της Βρισάς.

Εκεί ενημερώθηκε από ειδικούς και εκπροσώπους των κατοίκων του χωριού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Ιερώνυμος σε δηλώσεις του εξέφρασε την συμπαράστασή του προς τους πληγέντες από τον ισχυρό σεισμό. «Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή σε ένα όμορφο παραδοσιακό οικισμό. Και η καταστροφή αυτή συνοδεύτηκε από ένα θάνατο» σημείωσε, υπενθυμίζοντας τον εκκλησιαστικό ύμνο με τον οποίο ζητείται «η προστασία του Θεού από τη φοβερή απειλή του σεισμού». Όπως είπε «όλα μπορούν να γίνουν ξανά και οι περιουσίες που χάθηκαν και οι εκκλησίες».

Ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε επίσης την ανάγκη της ενίσχυσης της Λέσβου που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πολιτεία θα σπεύσει να λειτουργήσει ανάλογα. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και η Εκκλησία θα κάνει όπως πάντα αυτό που πρέπει».

Αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας οι Πανελλαδικές στη Λέσβο

Την αναβολή των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψήφιους στο νησί της Λέσβου προβλέπει με απόφασή του το Υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι, συνυπολόγισε την κήρυξη της Λέσβου σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες που προέκυψαν στο νησί  λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, αποφάσισε την αναβολή των Πανελλαδικών εξετάσεων στα ΕΠΑΛ στις 13-6-2017, στα ΓΕΛ της Λέσβου, Χίου Οινουσσών και Ψαρρών στις 14-6-2017 βάσει απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, καθώς και την καταλληλότητα των εξεταστικών κέντρων της Χίου που διαπιστώθηκε κατόπιν αυτοψίας σύμφωνα με το  υπ΄ αριθμ. πρωτ. 20108/13-6-2017 έγγραφο του Δήμου Χίου.

Οι εξετάσεις στα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, δηλ., αυτά της Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρρών συνεχίζονται κανονικά από αύριο Πέμπτη 15-6-2017.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το χρονοδιάγραμμα επανάληψης των Πανελλαδικών Εξετάσεων των μαθημάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό


σχετικα αρθρα