current views are: 10

18 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση05:54

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι για το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου – Ομαλοποιείται η κατάσταση

«Είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε», λέει ο κ. Χουλιάρας

Δημοσίευση 05:54’

«Είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε», λέει ο κ. Χουλιάρας

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:50 στην περιοχή της Λέσβου αναστατώνοντας για μία ακόμα φορά τους κατοίκους του νησιού.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 31 χιλιόμετρα νότια της Μυτιλήνης, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Η νέα σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ που είχε προηγηθεί μερικά 24ωρα νωρίτερα στο νησί.

Της δόνησης των 5,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μικρότερες δονήσεις πάνω από 3 Ρίχτερ, με μεγαλύτερο μέγεθος τα 3,8 Ρίχτερ.

Στα θετικά είναι πως σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή δεν έχουν αναφερθεί ζημιές

Χουλιάρας: Η ενέργεια εκτονώθηκε

«Είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε, αυτός των 5,2 Ρίχτερ» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτιτούτου. «Μαζί με τον μετασεισμό 4,6 που σημειώθηκε στις 6.40 το πρωί του Σαββάτου πιστεύουμε ότι η ενέργεια εκτονώθηκε και τα πράγματα θα πάνε τώρα ομαλά», πρόσθεσε ο Γ. Χουλιάρας.

Γιατί οι σεισμολόγοι «ήθελαν» μετασεισμό 5,5 Ρίχτερ

Ο Ευθύμης Λέκκας είχε πει πως οι σεισμολόγοι «εύχονται», όσο και να φαίνεται παράδοξο, να γίνει ένας νέος σεισμός της τάξης των 5,5 με 5,6 ρίχτερ, ώστε να βεβαιωθούν και επισήμως ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εκτόνωσης.

«Ο σεισμός αυτός θα είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον αρχικό σεισμό και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει τις ίδιες καταστρεπτικές συνέπειες, γιατί θα είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερος σε ενέργεια», σημείωσε.


σχετικα αρθρα