ΕΛΛΑΔΑ

Σκληραίνουν τη στάση τους οι συμβασιούχοι: Νέες απεργίες, συνεχίζονται οι καταλήψεις σε αμαξοστάσια και ΧΥΤΑ

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2017, 19:28 / Ανανεώθηκε 22 Ιουνίου 2017, 22:43
Facebook Twitter Whatsapp

Με κλείσιμο των Δήμων απειλεί η ΚΕΔΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σκληραίνει ακόμη περισσότερο της στάση της η ΠΟΕ – ΟΤΑ κατά της κυβέρνησης για το θέμα των συμβασιούχων, καθώς οι συνδικαλιστές σήμερα αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος, οι σωροί με τα σκουπίδια που θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν, να μετατραπούν σε υγειονομική βόμβα, δεδομένου και του «μίνι» καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, η ΠΟΕ – ΟΤΑ κατά την σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε να συνεχίσει τις καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και τους ΧΥΤΑ όλης της χώρας, τουλάχιστον έως την επόμενη Πέμπτη. Παράλληλα θα συνεχιστεί η αποχή των εργαζομένων μέχρι το προσεχές Σαββατοκύριακο, ενώ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί έως τις 15:00 το απόγευμα. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα καθώς επίσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Η στάση της ΠΟΕ – ΟΤΑ θα επανακαθοριστεί την επόμενη Πέμπτη μετά το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ίδια μέρα.

Διορία για λύση μέχρι την Τρίτη δίνει η ΚΕΔΕ

Έντονες αντιδράσεις από τις εξελίξεις για τους συμβασιούχους υπάρχουν και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, η οποία δίνει διορία στο υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει λύση στο ζήτημα των συμβασιούχων μέχρι την προσεχή Τρίτη.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η διεξαγωγή έκτακτης γενικής συνέλευσης την Τετάρτη 28 Ιουνίου, με το ερώτημα του κλείσιμου των Δήμων, σε περίπτωση που δεν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών λύση που θα άρει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συμβασιούχοι.

Τι προτείνει το ΥΠΕΣ για άρση του αδιεξόδου

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εσωτερικών δια του πολιτικού προϊσταμένου του Πάνου Σκουρλέτη κατά τη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ ανέφερε πως πως προσανατολίζεται στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα διασφαλίζει την παραμονή των συμβασιούχων-παρατασιούχων στην εργασία, για ακόμη μερικούς μήνες, μέχρι να υλοποιηθούν οι μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι αυτή η λύση «πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, τους νόμους, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται και στις έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε με τους όγκους των σκουπιδιών που σωρεύονται καθημερινά».

Επίσης, συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν, άμεσα, οι περίπου 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, ενώ κλήθηκαν οι δήμαρχοι να καταθέσουν τυχόν νέα αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα«Θα τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διαδικασία της προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Υγειονομική βόμβα

Καθώς οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν πλέον σε όλη την Ελλάδα, το ζήτημα με τη συσσώρευση σκουπιδιών τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Ήδη σε πολλές περιοχές της Αθήνας, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε… χωματερές, ενώ μέρα με τη μέρα η κατάσταση χειροτερεύει και στις πόλεις της επαρχίας.

Οι θλιβερές εικόνες στην πρωτεύουσα έκαναν μάλιστα το γύρο του κόσμου, μέσω δημοσιεύματος του BBC.  «Οδηγώντας μέσα στις κεντρικές γειτονιές της Αθήνας σήμερα το πρωί, δεν μπορεί να μη δείτε τους σωρούς σκουπιδιών σε κάθε γωνιά. Οι πεζοί κρατούν τις μύτες τους καθώς περνούν τα οδοφράγματα των απορριμμάτων και μερικές φορές περνούν στο αντίθετο πεζοδρόμιο. Η κατάσταση είναι χειρότερη κοντά σε επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, τα οποία έχουν καθημερινά μεγάλους όγκους απορριμμάτων», αναφέρει το δημοσίευμα εξηγώντας ταυτόχρονα ότι οι Έλληνες έχουν βιώσει απεργίες των εργαζομένων στην καθαριότητα και στο παρελθόν και έτσι προσπαθούν να κρατήσουν τα απορρίμματά τους στα σπίτια τους για όσο μπορούν.

Υπό το φόβο να κάνουν ένα καλοκαίρι πνιγμένοι στα σκουπίδια, οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι, όπως επίσης και οι τουρίστες, καθώς οι κινητοποιήσεις έρχονται σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς τις επόμενες ημέρες θα κορυφωθεί η τουριστική σεζόν.

Δεν είναι μόνο το αισθητικό θέμα – με δεδομένη τη ζημιά που κάνουν οι εν λόγω εικόνες στην εικόνα της πρωτεύουσας. Τα σκουπίδια τείνουν να εξελιχθούν σε υγειονομική βόμβα καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν οι θερμοκρασίες. Γι αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη το κράτος να βρει μια λύσει σε αυτό το «καυτό» ζήτημα…