current views are: 7

23 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση04:57

«Χωματερή» όλη η Ελλάδα – Δυναμικές κινητοποιήσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ για τους συμβασιούχους

Αποπνικτική θα είναι η ατμόσφαιρα τις επόμενες ημέρες, μιας και ο συνδυασμός, σκουπίδια και υψηλές θερμοκρασίες

Δημοσίευση 04:57’

Αποπνικτική θα είναι η ατμόσφαιρα τις επόμενες ημέρες, μιας και ο συνδυασμός, σκουπίδια και υψηλές θερμοκρασίες

Αποπνικτική θα είναι η ατμόσφαιρα τις επόμενες ημέρες, μιας και ο συνδυασμός, σκουπίδια και υψηλές θερμοκρασίες είναι… εκρηκτικός. Όπως έγινε, χθες, γνωστό μετά τη συνέλευση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών κλιμακόνωνται και μάλιστα σκληραίνουν, τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Πέμπτη, με αποτέλεσμα να έχουν εξαφανιστεί τα απορριμματοφόρα από τους δήμους και κατά συνέπεια να μην γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών. Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος, οι σωροί με τα σκουπίδια που θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν, να μετατραπούν σε υγειονομική βόμβα.

Ειδικότερα, η ΠΟΕ – ΟΤΑ κατά την χθεσινή συνεδρίασή της αποφάσισε να συνεχίσει τις καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και τους ΧΥΤΑ όλης της χώρας, τουλάχιστον έως την επόμενη Πέμπτη. Παράλληλα θα συνεχιστεί η αποχή των εργαζομένων μέχρι το προσεχές Σαββατοκύριακο, ενώ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί έως τις 15:00 το απόγευμα. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα καθώς επίσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Η στάση της ΠΟΕ – ΟΤΑ θα επανακαθοριστεί την επόμενη Πέμπτη μετά το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ίδια μέρα.

Διορία για λύση μέχρι την Τρίτη δίνει η ΚΕΔΕ

Έντονες αντιδράσεις από τις εξελίξεις για τους συμβασιούχους υπάρχουν και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, η οποία δίνει διορία στο υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει λύση στο ζήτημα των συμβασιούχων μέχρι την προσεχή Τρίτη.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η διεξαγωγή έκτακτης γενικής συνέλευσης την Τετάρτη 28 Ιουνίου, με το ερώτημα του κλείσιμου των Δήμων, σε περίπτωση που δεν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών λύση που θα άρει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συμβασιούχοι.

Τι προτείνει το ΥΠΕΣ για άρση του αδιεξόδου

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εσωτερικών δια του πολιτικού προϊσταμένου του Πάνου Σκουρλέτη κατά τη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ ανέφερε πως πως προσανατολίζεται στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα διασφαλίζει την παραμονή των συμβασιούχων-παρατασιούχων στην εργασία, για ακόμη μερικούς μήνες, μέχρι να υλοποιηθούν οι μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι αυτή η λύση «πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, τους νόμους, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται και στις έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε με τους όγκους των σκουπιδιών που σωρεύονται καθημερινά». Επίσης, συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν, άμεσα, οι περίπου 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, ενώ κλήθηκαν οι δήμαρχοι να καταθέσουν τυχόν νέα αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα. «Θα τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διαδικασία της προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Υγειονομική βόμβα

Καθώς οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν πλέον σε όλη την Ελλάδα, το ζήτημα με τη συσσώρευση σκουπιδιών τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Ήδη σε πολλές περιοχές της Αθήνας, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε… χωματερές, ενώ μέρα με τη μέρα η κατάσταση χειροτερεύει και στις πόλεις της επαρχίας.

Οι θλιβερές εικόνες στην πρωτεύουσα έκαναν μάλιστα το γύρο του κόσμου, μέσω δημοσιεύματος του BBC.  «Οδηγώντας μέσα στις κεντρικές γειτονιές της Αθήνας σήμερα το πρωί, δεν μπορεί να μη δείτε τους σωρούς σκουπιδιών σε κάθε γωνιά. Οι πεζοί κρατούν τις μύτες τους καθώς περνούν τα οδοφράγματα των απορριμμάτων και μερικές φορές περνούν στο αντίθετο πεζοδρόμιο. Η κατάσταση είναι χειρότερη κοντά σε επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, τα οποία έχουν καθημερινά μεγάλους όγκους απορριμμάτων», αναφέρει το δημοσίευμα εξηγώντας ταυτόχρονα ότι οι Έλληνες έχουν βιώσει απεργίες των εργαζομένων στην καθαριότητα και στο παρελθόν και έτσι προσπαθούν να κρατήσουν τα απορρίμματά τους στα σπίτια τους για όσο μπορούν.


σχετικα αρθρα