Οι παραλίες αναμένεται να έχουν την…τιμητική τους το Σαββατοκύριακο, αφού ο υδράργυρος και τις δύο ημέρες θα βρίσκεται στο «κόκκινο», με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν σε αρκετές περιοχές τους 40 βαθμούς.  Μάλιστα, ο καύσωνας θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα τις επόμενης εβδομάδας. Οι ειδικοί συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, και περιορισμό των μετακινήσεων. Κλιματιζόμενοι χώροι θα υπάρχουν για τους πολίτες στο δήμο Αθηναίων και στο δήμο Πειραιά. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι επόμενες ημέρες προβλέπονται ζεστές,  με τη θερμοκρασία να φτάνει στα ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς.

Ειδικότερα, για σήμερα Σάββατο προβλέπεται γενικά ζεστός καιρός, μόνο στα ηπειρωτικά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται σε ορεινές περιοχές της Μακεδονίας να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από 2 ως 6 μποφόρ από διάφορες διευθύνσεις.

Στην Αθήνα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου και στα παράκτια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός ενώ το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι- νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία από 24 ως 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία και πιθανόν στα ορεινά της υπόλοιπης βόρειας και κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 και στα πελάγη βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρα μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια. Στις υπόλοιπες όμως περιοχές θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και κατά τόπους στην ανατολική Μακεδονία και ανατολική Πελοπόννησο θα φτάσει τους 38-40 βαθμούς.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ψυχραιμία και την τήρηση κάποιων βασικών κανόνων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ή και επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις.

Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός έχει σημαντικές θερμορυθμιστικές ικανότητες, χάρη των οποίων μπορεί να προσαρμοσθεί ακόμα και σε ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές, εν τούτοις η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως και σε χαμηλές), μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες της υγείας, όχι μόνο στα ευπαθή άτομα, αλλά και σε άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα υγείας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παθολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναστάσιος Ν. Σπαντιδέας, τονίζει ότι «οι ακραίες ηλικίες, δηλαδή τα βρέφη και οι υπερήλικες, αποτελούν την πρώτη και πιο συχνή κατηγορία και αυτό γιατί στα μεν βρέφη οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί δεν έχουν λάβει ακόμα την τελική προστατευτική τους ισχύ, ενώ στους υπερήλικες παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυσκολίες προσαρμογής και θερμορύθμισης».

Στις ευπαθείς ομάδες επισημαίνει, συγκαταλέγονται και οι εγκυμονούσες και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στους τελευταίους μήνες της κύησης λόγω καρδιο-κυκλοφορικής και αναπνευστικής επιβάρυνσης την οποία υφίσταται εξαιτίας της κύησης.

Ακόμα, άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς και κυρίως αυτά που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό, ο οποίος δεν ρυθμίζεται θεραπευτικά, παρουσιάζουν εξαιρετική δυσανεξία στη ζέστη. Τα άτομα με παθήσεις του αναπνευστικού υποφέρουν, επίσης, στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και άτομα με παθήσεις του καρδιαγγειακού.

Προβλήματα με τον καύσωνα μπορούν όμως, σύμφωνα με τον γιατρό, να παρουσιάσουν και άτομα που δεν ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό όλοι οι άνθρωποι σε περίοδο καύσωνα θα πρέπει να ακολουθούν κάποια μέτρα πρόληψης, όπως για παράδειγμα την αποφυγή άσκησης και βαριάς εργασίας, την παραμονή σε καλώς κλιματιζόμενους ή σκιαζόμενους χώρους, να ντύνονται με ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και να φορούν καπέλο.

Σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του καύσωνα είναι και η διατροφή, υποστηρίζει ο κ. Σπαντιδέας, ο οποίος λέει: «Απαραίτητη είναι η κατανάλωση άφθονων δροσερών υγρών (νερό, φυσικοί χυμοί) και η τροφή πρέπει να είναι ελαφρά και εύπεπτη, με προτίμηση τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά και όχι μεγάλα και αραιά, ενώ πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην ποσότητα του αλατιού, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Σημαντικό όπλο κατά του καύσωνα είναι και τα συχνά, δροσερά ντουζ.

Aθήνα-Πειραιάς: Κλιματιζόμενοι χώροι για ώρα καύσωνα

Ανοιχτές θα παραμείνουν, κατά το Σαββατοκύριακο, κλιματιζόμενες αίθουσες σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Αθήνας και του Πειραιά ώστε εφόσον παραστεί ανάγκη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, να μπορούν να καταφύγουν εκεί κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων, ο Δήμος Αθηναίων θέτει στη διάθεση των πολιτών, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, το Σάββατο και την Κυριακή, κλιματιζόμενους χώρους σε Λέσχες Φιλίας αλλά και σε δημοτικά ιατρεία.
Ειδικότερα, οι Λέσχες Φιλίας που θα είναι διαθέσιμες στο κοινό είναι:

- Αγίου Παύλου (στη συμβολή των οδών Μαμούρη και Δύμης, τηλ. 2108223946, 2108223186)

- Κουκακίου (οδός Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044 2109200269)

- Αγίου Αρτεμίου (στη συμβολή των οδών Μετεώρων 16 και Δαμάρεως, τηλ. 210 7512990)

- Βοτανικού (Κοζάνης 4, τηλ. 210 3423716), Κολωνού (οδός Θεσπρωτίας 4, τηλ. 210 5130805)

- Αγίου Ελευθερίου (οδός Αχαρνών 372, τηλ. 210 2012334)

- Αμπελοκήπων (στη συμβολή των οδών Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. 210 6459890, 210 6451870).

Επίσης, κλιματιζόμενοι χώροι θα είναι στη διάθεση των πολιτών στα δημοτικά ιατρεία του Δήμου στο κέντρο (Σόλωνος 78), στον Κολωνό (Προποντίδος και Αγίας Σοφίας 110), στο Παγκράτι (Πρωταγόρα 3), στα Πετράλωνα (Θεσσαλονίκης 48 και Ηρακλειδών) και στον Ν. Κόσμο (Φανοστένους και Φρειδερίκου Σμιθ).

Επιπλέον ανοικτός και κλιματιζόμενος θα είναι ο χώρος του Κέντρου Σίτισης του ΚΥΑΔΑ (Πειραιώς 35).

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πειραιά, αποφάσισε να διατεθούν στο κοινό και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, οι κλιματιζόμενες αίθουσες των ΚΑΠΗ και των διαμερισμάτων του Δήμου, αλλά και η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Α΄ Διαμέρισμα: Σεφιώτου 42-46 και Ηρακλειδών (Πηγάδα)
Β΄ Διαμέρισμα: Ελ. Βενιζέλου 66 και Κουντουριώτου
Γ΄ Διαμέρισμα: Δ. Φαληρέως 8 (Νέο Φάληρο)
Δ΄ Διαμέρισμα: Χίου 6-8 (Καμίνια)
Ε΄ Διαμέρισμα: Καλλέργη 142 (Αγία Σοφία)
Α1 ΚΑΠΗ: Αντωνίου Θεοχάρη 35
Α2 ΚΑΠΗ : Αγ. Παρασκευή 63-65.
Β1 ΚΑΠΗ : Βας. Γεωργίου Β΄ 9-11 - Άγαλμα Μητέρας.
Β2 ΚΑΠΗ: Κιλκίς και Σφακίων 2
Γ1 ΚΑΠΗ: Γιαννοπούλου και Ζερβού 3
Γ2 ΚΑΠΗ : Μυρτιδιωτίσσης 9, (Ν. Φάληρο).
Δ1 ΚΑΠΗ: Λευκωσίας 42 και Νάξου
Δ2 ΚΑΠΗ : Κως 44 (Π. Κοκκινιά).
Ε1 ΚΑΠΗ: Καλλέργη 142, (Αγ. Σοφία).
Ε2 ΚΑΠΗ: Αγ. Δημητρίου και Αγ. Όρους 44( Αγ. Σοφία).
Ε3 ΚΑΠΗ : Χαϊδαρίου 79 και Ραιδεστού 20 (Λόφος Βώκου).
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου: (7ος όροφος Δημαρχείου)

-Τα ΚΑΠΗ, τα δημοτικά διαμερίσματα και η Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα είναι ανοιχτά για το κοινό από τις 8.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ, με εξαίρεση το Α΄και το Ε΄ Διαμέρισμα καθώς και το Δ1 ΚΑΠΗ, που θα είναι ανοικτά από τις 8:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι. Επίσης, θα είναι ανοικτή για το κοινό η αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κωσταράκος» στα Καμίνια, από τις 8:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

-Έξι περιπολικά της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210 4194956, 210 4194876 και 1561