Ξεκίνησαν σήμερα οι εκπτώσεις στο Ρέθυμνο με τους εμπόρους και επιχειρηματίες να προσδοκούν να καλύψουν κυρίως τα οικονομικά τους «κενά» και να θεραπεύσουν μία πολύ «άρρωστη» όπως τη χαρακτηρίζουν εμπορική καταναλωτική περίοδο, του φθινοπώρου και του χειμώνα που πέρασε.

Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου, και όπως όλα δείχνουν θα είναι ένα καλό 45νθήμερο πάρα το γεγονός ότι όσοι δείχνουν προς το παρόν ενδιαφέρον για αγορές, έχουν σχέση με τουρίστες και επισκέπτες της πόλης.

 Και οι Ρεθυμνιώτες όμως ανέμεναν την έναρξη των εκπτώσεων για να επισκεφτούν προετοιμασμένοι τα καταστήματα και να ξεκινήσουν μία έρευνα αγοράς, όπως αρκετοί δήλωσαν στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση με όλα όσα συμβαίνουν στην οικονομία και οι αγορές μας σε είδη ένδυσης υπόδησης και δώρων είναι σχεδόν ανύπαρκτες». «Δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει η σημερινή κατάσταση αλλά αν δεν μειωθεί ο ΦΠΑ και αν δεν υπάρξει πρόνοια για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, όσοι θα μπαίνουν στα καταστήματα θα είναι μόνο νέοι, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες». «Είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπεις την τοπική αγορά να μαραζώνει και ενώ θέλουμε να βοηθήσουμε τους συντοπίτες μας εμπόρους να μην έχουμε την οικονομική δυνατότητα για αγορές». «Τις παλιές καλές μέρες τις έχουμε ξεχάσει αλλά περιμένουμε να ξαναζωντανέψει η αγορά, μέσα από πιο υγιή λειτουργία και προγραμματισμό αλλά και να φύγει από τους καταναλωτές αυτός ο πανικός που νιώθουν για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην οικονομία»… Είναι μερικές από τις δηλώσεις καταναλωτών και εμπόρων σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στην αγορά του Ρεθύμνου.

Όπως δηλώνουν εκπρόσωποι τoυ εμπορικού κόσμου, υπάρχει σίγουρα μία διστακτικότητα στους καταναλωτές, η ίδια όμως διστακτικότητα είναι εμφανής και στους εμπόρους οι οποίοι κάνουν προσπάθειες να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν σε μειωμένες τιμές έχοντας σε αρκετές περιπτώσεις απορροφήσει οι ίδιες οι επιχειρήσεις, τις αυξήσεις του ΦΠΑ και την επιμονή αρκετών ιδιοκτήτων ακινήτων, να μη μειώσουν τα ενοίκια των καταστημάτων, τα οποία νοικιάζουν σε εμπόρους.

Οι περισσότεροι έμποροι που ρωτήθηκαν, επεσήμαναν στο ΑΠΕ -ΜΠΕ πως η συγκεκριμένη περίοδος των εκπτώσεων θα δείξει τη δύναμη ή όχι της εμπορικής κοινότητας, θα δείξει την πραγματική αγοραστική δύναμη των πολιτών και είναι μία χρυσή ευκαιρία να επαναξιολογηθεί η σχέση εμπόρων και καταναλωτών. Αρκετοί επεσήμαναν πως μία έξυπνη κίνηση είναι να μην μπουν οι έμποροι στο σκεπτικό να κερδίσουν όλα όσα έχουν χάσει από προηγούμενες περιόδους και να λειτουργήσουν σαν να ξεκινούν σήμερα…

Ήδη βέβαια οι έμποροι έχουν ξεκινήσει από καιρό, δεκαήμερα προσφορών σε διάφορα είδη που υπάρχουν και αφορούν σε αποθέματα λόγω της μη κίνησης στα καταστήματα τους αλλά και για να μπορέσουν να πουλήσουν εποχιακά είδη μέσω εκπτωτικών ευκαιριών.

Στο ερώτημα τι περιμένουν για το μέλλον του εμπορικού κόσμου, αρκετοί έμποροι / επιχειρηματίες στο Ρέθυμνο προσπαθούν να διαφυλάξουν την αισιοδοξία τους αν και όλα όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά και που έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις τους αναγκάζουν να συγκρατούν το χαμόγελο τους. «Αν οι καταναλωτές εκμεταλλευτούν την περίοδο των εκπτώσεων θα μπορέσουμε και εμείς να κερδίσουμε χρόνο στον προγραμματισμό μας για το αύριο, να είμαστε εντός ημερομηνιών στις υποχρεώσεις μας και να προσπαθήσουμε για ακόμη μία περίοδο να κρατήσουμε ανοικτά τα μαγαζιά μας», ανέφερε ένας έμπορας γυναικείων ενδυμάτων.

Το επιμελητήριο Ρεθύμνου σε μία προσπάθεια του να βρεθεί δίπλα σε όσους προσπαθούν να ξεπεράσουν ή να αισιοδοξήσουν για όλα όσα αφορούν την κρίση που περνάει ο εμπορικός και όχι μόνο κλάδος, αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων του Ρεθύμνου, την επιχορήγηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης για κάλυψη λειτουργικών του αναγκών και συνέχιση της δράσης προώθησης και προβολής των Κρητικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Επίσης αποφάσισε την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης των δράσεων του Συνδέσμου στο Ρέθυμνο και την από κοινού συνεργασία των δύο φορέων σε θέματα ανάπτυξης εξαγωγικού εμπορίου, την επιχορήγηση του Κέντρου Κρητικής Λαϊκής Τέχνης, και τη συμμετοχή του στα έξοδα διοργάνωσης τεσσάρων αθλητικών εκδηλώσεων, που συνέβαλαν μεταξύ άλλων στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, και στην τουριστική προβολή του Ρεθύμνου.

Στο Ρέθυμνο όλοι προσπαθούν να μην καταρρεύσει η τοπική οικονομία… Αγώνας δύσκολος μεν αλλά με ενδιαφέρον και ελπίδα διότι ό,τι «ξημερώσει» για τον εμπορικό κόσμο θα είναι υγιές, σε νέες βάσεις και σίγουρα ο τελικός κερδισμένος θα είναι ο καταναλωτής.