current views are: 7

27 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση20:00

Σπάνιος ο καύσωνας τον Ιούνιο λένε οι ειδικοί – Οι πιο «καυτές» ημέρες – Οδηγίες προστασίας

 Φόβος από τους «λόφους» σκουπιδιών 

Δημοσίευση 20:00’

 Φόβος από τους «λόφους» σκουπιδιών 

Με «άγριες» διαθέσεις πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του ο Ιούλιος. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει σε υψηλές τιμές αγγίζοντας μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ ταυτόχρονα εκφράζεται ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία των πολιτών σε συνδυασμό με τους «λόφους» σκουπιδιών που έχουν καλύψει τους δρόμους λόγω των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ειδικότερα, η θερμοκρασία το Σάββατο 1 Ιουλίου θα κινηθεί μεταξύ 42 και 43 βαθμών κελσίου, ενώ την Κυριακή 2 Ιουλίου στα ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα τελευταία «καυτά τερτίπια» του καιρού ανέφερε ότι τον Ιούνιο σπάνια εκδηλώνεται τέτοιος καύσωνας, ενώ υπενθυμίζεται ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 2007.

 Σε ότι αφορά το σκηνικό του καιρού τον Ιούλιο τονίζει ότι «δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Μπορεί να κάνει δυο με τρεις καύσωνες, μπορεί να σημειωθούν κάποια φυσιολογικά ενδιάμεσα μελτέμια. Πάντως να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι συνάρτηση επειδή καήκαμε τώρα το ίδιο θα συνεχιστεί και όλο τον Ιούλιο».

Σύμφωνα πάντα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, το  βασικό πρόβλημα δεν είναι τόσο μεθαύριο Πέμπτη, οπότε κι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40-41 βαθμούς στα ηπειρωτικά, καθώς οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο ζεστές. Πάντως, από αύριο Τετάρτη στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας περιμένουμε μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου.

«Όσο πιο μακριά είναι μια περιοχή από τη θάλασσα τόσο πιο εύκολα πιάνει τους 39 βαθμούς. Την Πέμπτη ανεβαίνει η θερμοκρασία στους 40 με 41 βαθμούς, ενώ Παρασκευή και Σάββατο φτάνει τους 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς. Τέλος, Κυριακή στα δυτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 37 και 39 βαθμών και στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου», είπε

Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές την Τετάρτη και Πέμπτη θα καταγραφούν θερμοκρασίες γύρω στους 35 βαθμούς κατά μέσο όρο, την Παρασκευή 30 Ιουνίου και Σάββατο 1 Ιουλίου, 36 με 38 βαθμούς, «ενώ την Κυριακή στα δυτικά αρχίζει και πέφτει στους 33 με 35 και στα υπόλοιπα στους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου».

Τη Δευτέρα κλείνει ο κύκλος του πρώτου καύσωνα, γι’ αυτό το καλοκαίρι, καθώς «φαίνεται να είναι μια καλή μέρα, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και θα κυμανθεί από 33 έως 36 βαθμούς», δηλώνει ο κ. Λάλος και καταλήγει ότι  «πρέπει να κάνουμε υπομονή και να δώσουμε προσοχή στα άτομα με προβλήματα υγείας και σε αυτά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστώνται  στους πολίτες τα εξής:

• Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
• Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
• Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
• Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
• Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
• Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
• Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
• Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
• Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
• Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε νεογνά βρέφη: Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο. Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κλπ. Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους:  Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας. Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Χρήσιμες οδηγίες για την πρόληψη της ηλίασης και της θερμοπληξίας έχει δώσει και το Κεντρικό Ιατρείο Αθηνών.

Ενόψει του επικείμενου καύσωνα η Περιφέρεια Αττικής γνωστοποιεί στους πολίτες ότι στην ιστοσελίδα της μπορούν να αναζητήσουν τους κλιματιζόμενους ανά δήμο και Περιφερειακή Ενότητα χώρους.

Σχετικές πληροφορίες μπορούν επίσης να λαμβάνουν και από τον αριθμό 1539.

Ο δήμος Αθηναίων από αύριο Τετάρτη διαθέτει εννέα κλιματιζόμενες αίθουσες.

Πιο συγκεκριμένα, ανοιχτές για τους κατοίκους της πόλης και ιδιαιτέρως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα παραμείνουν εννέα κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας του δήμου Αθηναίων, που θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου.

Οι αίθουσες αυτές είναι οι εξής:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 2108223946
2. Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044
3. Λέσχη Φιλίας Νέου Κόσμου: Χελντράιχ 15, τηλ. 2109240403
4. Λέσχη Φιλίας Παγκρατίου: Πρατίνου 12, τηλ. 2107242160
5. Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων: Αιξονέων & Μυρμιδόνων, τηλ. 2103476398
6. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. 2105140877
7. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 372, τηλ. 2102012334
8. Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900
9. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος, τηλ.210 6459890

Για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο δήμος Αθηναίων ζητεί από τους πολίτες να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

Οδηγίες του υπουργείου Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων

Ενόψει των έκτακτων καιρικών φαινομένων, που θα επικρατήσουν στη χώρα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπενθυμίζει τα όσα απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία και τις εγκυκλίους που εκδίδει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Τη θερινή περίοδο, πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβάνονται: α) Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών μέτρων (κλιματισμός, τοπική απαγωγή του θερμού αέρα και των ρύπων,  εγκατάσταση αεροκουρτίνας ψυχρού αέρα στα μεγάλα ανοίγματα, τα οποία, λόγω αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας, παραμένουν ανοιχτά), β) η λήψη οργανωτικών μέτρων (η οργάνωση του χρόνου εργασίας με διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης, ο προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, η παροχή πόσιμου δροσερού νερού), γ) η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών, δ) η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας».

«Τις ημέρες αυτές», όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση, «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προχωρά σε εντατικούς ελέγχους για την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με προτεραιότητα σε εργασίες και χώρους, όπου, λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών, υπάρχει επιπλέον θερμική επιβάρυνση.

Οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. θα ενημερώνουν τους εργοδότες για τις επιπτώσεις που εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες καύσωνα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

«Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.


σχετικα αρθρα