current views are: 7

3 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση06:58

Πύρινη κόλαση στη Μάνη: Κινδύνευσαν κάτοικοι, κάηκαν σπίτια – Βελτίωση της εικόνας σε Κότρωνα και Σκουτάρι

Καταγγελίες πως άργησαν να φθάσουν τα εναέρια μέσα

Δημοσίευση 06:58’

Καταγγελίες πως άργησαν να φθάσουν τα εναέρια μέσα

Συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη από το πρωί του Σαββάτου η μεγάλη πυρκαγιά στην ανατολική Μάνη, με αποτέλεσμα χωριά, δασικές και αγροτικές εκτάσεις να έχουν παραδοθεί στις φλόγες και να είναι χωρίς ρεύμα, ενώ το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Παράλληλα, κάτοικοι, αλλά και οι αρχές καταγγέλλουν ότι άργησαν ιδιαίτερα να φτάσουν εναέρια μέσα, όπως έγινε γνωστό ήταν απασχολημένα στην φωτιά της Κεφαλονιάς, κάτι που ώθησε την πύρινη λαίλαπα να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο στα Παραπολιτικά ”Δυστυχώς κάηκε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Μάνης από πλήρη αμέλεια και ανοργανωσιά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ένα μπάχαλο!  Χθες το πρωί η φωτιά υποτίθεται είχε τελειώσει και εφησυχαστήκανε και όλη η ζημιά έγινε χθες γιατί η φωτιά είναι από το Σάββατο”.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Μαραθώνα, με την τελευταία να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το μεσημέρι της Κυριακής η φωτιά στην ανατολική Μάνη είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, η ξαφνική αλλαγή στη διεύθυνση του ανέμου είχε ως αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν εστίες, οι οποίες μάλιστα έφτασαν σε κατοικημένες περιοχές και έκαψαν σπίτια.

Σε ύφεση 

Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Στην περιοχή, όπως σημειώνει, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα και προσθέτει: «Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικημένες περιοχές ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σε κάποια χωριά και οικισμούς η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, γιατί στα περισσότερα υπήρχαν ξερά χόρτα και δέντρα».

Επίσης, όπως λέει, οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Κότρωνα, αλλά αυτές είναι υλικές και μικρές, δηλαδή σε στέγες, σκεπές, ή άλλες κατασκευές.

Στον Κότρωνα, ολοσχερώς κάηκε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στην περιοχή Γονέας, ενώ κάηκαν σπίτια στην περιοχή Αρέα. 

Νωρίτερα, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα,  μιλώντας για τις ζημιές που προκλήθηκαν, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι έχουν καεί δύο σπίτια στον Κότρωνα και στο Σκουτάρι, ενώ στον Κότρωνα η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών».

Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες και όπως πρόσθεσε, λόγω των πυρκαγιών, έφυγαν από τις περιοχές που απειλούνταν πολλοί παραθεριστές και επισκέπτες.

Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και τον Μαραθώνα, ενώ σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά.

Η φωτιά στη δυτική Φθιώτιδα εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση και συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Ροβολιάρι και Τσούκα.

Δυστυχώς, λόγω του αέρα πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ η δύσβατη περιοχή έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. 

Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και άλλους σταθμούς και κλιμάκια της Φθιώτιδας. Ειδικότερα, εκεί επιχειρούν 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρο.

Επίσης σηκώθηκαν και τα δυο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας. Η πυρκαγιά έκαιγε δασική έκταση με φτέρες και πουρνάρια.

Η δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε επίσης το απόγευμα της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στο Μαυρομάτι Αλιάρτου στη Βοιωτία.  Στην περιοχή επιχειρούν 22 πυροσβέστες, 9 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο, που κατάφεραν να θέσουν τις φλόγες υπό μερικό έλεγχο.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε  στις 3.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας σε δασική έκταση στο Άνω Σούλι Μαραθώνα.

Στο σημείο, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 10 πυροσβεστικά οχήματα με 20 πυροσβέστες, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα στην περιοχή Αγία Ειρήνη, νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς. Η μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο από το απόγευμα συνεχίζει τις προσπάθειες για να περιορίσει τη φωτιά περιμετρικά, ενώ είχε να αντιμετωπίσει δυνατούς ανέμους που έπνεαν το απόγευμα στην περιοχή.

Στο σημείο βρίσκονται και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, επτά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με είκοσι πέντε πυροσβέστες και κλιμάκιο της πυροσβεστικής από το Πεζοπόρο τμήμα της Δυτικής Ελλάδος.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «η φωτιά είναι σε ύφεση, ενώ μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι δυνατό να καταμετρηθούν τα στρέμματα δασικής έκτασης, που τυλίχθηκαν στις φλόγες».
Τις προσπάθειες για τον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας το απόγευμα συνέδραμαν συνολικά έξι αεροσκάφη, τέσσερα Καναντέρ και δύο Πετζετέλ.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία)
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική)
• Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.


σχετικα αρθρα