current views are: 6

3 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση12:51

Μάχη με τις φλόγες σε Αιτωλοακαρνανία, Μέγαρα, Κέρκυρα, Πάτρα και Χανιά – Κάηκαν 15 σπίτια στη Μάνη

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα σήμερα Δευτέρα

 

 

Δημοσίευση 12:51’

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα σήμερα Δευτέρα

 

 

 Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα σήμερα Δευτέρα, καθώς μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μάνη όπου είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες σπίτια να «παραδοθούν» στις φλόγες, ακολούθησαν νέες εστίες φωτιάς, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Η πυροσβεστική υπηρεσία με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι μεταξύ των ωρών 06:00-18:00 κλήθηκε να αντιμετωπίσει 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Ειδικότερα, είκοσι πυροσβέστες με 10 οχήματα βρέθηκαν στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου, στην Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να κατασβέσουν ενεργή εστία που εκδηλώθηκε περίπου στις 14:30 μετά το μεσημέρι. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ακόμη ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποίησαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ από την πυρκαγιά δεν απειλήθηκαν σπίτια. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. 

Την ίδια ώρα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη νότια Κέρκυρα κοντά στον Χαλικούνα. Στο σημείο έσπευσε μεγάλη πυροσβεστική δύναμη αποτελούμενη από 7 οχήματα με 15 πυροσβέστες, 6 άτομα πεζοπόρο και δυο αεροσκάφη , ενώ οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στο νησί δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης. Αργά το απόγευμα το μέτωπο στο νησί βρισκόταν σε ύφεση. 

Στο μεταξύ, ένα τρίτο πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε στην περιοχή Πανόραμα Μεγάρων, κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχείρησαν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά στην περιοχή είναι ύφεση. 

Λίγο μετά τις 16:30, ξέσπασε ακόμη ένα πύρινο μέτωπο στη περιοχή Ορτό, πίσω από το Πανεπιστήμιο Πατρών σε αγροτοδασική έκταση. Στη «μάχη» ρίχθηκαν ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο, 18 οχήματα της Πυροσβεστικής 40 πυροσβέστες και 16 πεζοπόροι .

Αυτή την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στο Καλαμίτσι Αμυγδαλιών Χανίων Κρήτης. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα & 1 Ε/Π.  

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και πήρε διαστάσεις λόγω των ανέμων, ενώ βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, οι φλόγες καίνε δασική και γεωργική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις Βρύσες και τα Χανιά, ενώ στη μάχη για την κατάσβεσή της συνέδραμε και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, η συνδρομή του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μη επέκταση της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις οποίες συντονίζει επί τόπου ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης, θα παραμείνουν στο σημείο σ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές ενεργές μικροεστίες.

Εκτός από το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές της ομάδας έκτακτων αναγκών του δήμου Αποκόρωνα και χωματουργικό μηχάνημα, ενώ σε επιφυλακή είναι και η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 20:00 και σε δασική έκταση στην περιοχή Κοκκάλα Ανατολικής Μάνης Λακωνίας.

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις από αέρος μέχρι τη δύση του ηλίου πραγματοποιούσαν δύο αεροσκάφη. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος, «δεν πρόκειται για αναζωπύρωση, αλλά για νέο μέτωπο».

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε Κότρωνα και Σκουτάρι, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «έχουν καεί περίπου 15 σπίτια, ένας μεγάλος ελαιώνας, που η ετήσια παραγωγή του σε ελαιόλαδο φθάνει τους περίπου 300 τόνους, ενώ όλη η έκταση που έχει καεί, φθάνει τα 35.000 στρέμματα». Επίσης, είπε ότι έχουν καεί αρκετές κυψέλες με μελίσσια, καθώς και ζώα.
 
Όσον αφορά στους παραθεριστές που απομακρύνθηκαν χθες το βράδυ από παραλιακή περιοχή δίπλα από τον Κότρωνα, ο Πέτρος Ανδρεάκος είπε ότι «τους φιλοξενήσαμε, ως δήμος, στο Γύθειο και σήμερα φροντίσαμε να επιστρέψουν στην περιοχή που έκαναν διακοπές, ώστε να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά δεν έχω ενημερωθεί, αν παρέμειναν στην περιοχή ή αποχώρησαν».
 
Ακόμη, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης ανέφερε σχετικά με τη φωτιά στον Κότρωνα, ότι «χθες το πρωί η φωτιά είχε τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ήταν τελείως αδικαιολόγητη η συνέχισή της».


σχετικα αρθρα