current views are: 6

6 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση17:33

Ο Χρ. Σπίρτζης… κρατικοποιεί τον ΟΑΣΘ

Την ώρα που οι δανειστές πιέζουν όλο και περισσότερο για αποκρατικοποιήσεις σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, η κυβέρνηση προχωρά εμμέσως στην κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ.

Δημοσίευση 17:33’

Την ώρα που οι δανειστές πιέζουν όλο και περισσότερο για αποκρατικοποιήσεις σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, η κυβέρνηση προχωρά εμμέσως στην κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ.

Την ώρα που οι δανειστές πιέζουν όλο και περισσότερο για αποκρατικοποιήσεις σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, η κυβέρνηση προχωρά εμμέσως στην κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, του οργανισμού των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη

Ειδικότερα, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, περνάει στο κράτος – το αργότερο μέχρι τέλους του 2019- ο ΟΑΣΘ και η περιουσία του.

Στο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, προβλέπεται η ίδρυση δύο νέων δημόσιων φορέων, του ΟΣΕΘ και του ΑΣΙΘ:

  • Ο πρώτος φορέας θα είναι εποπτικός με τον έλεγχο της εποπτείας, το συντονισμό όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης και της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, λεωφορεία, μετρό, τραμ, θαλάσσιες συγκοινωνίες, αστικά ΚΤΕΛ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και των αγοραίων ταξί.
  • Ο ΑΣΙΘ είναι ο φορέας λειτουργίας για τα αστικά λεωφορεία και αργότερα και το μετρό και θα αναλάβει, μόλις είναι έτοιμος και έχει την κατάλληλη υποδομή, το αργότερο μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2019. Και στους δύο φορείς θα συμμετέχουν στη διοίκηση εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ενώ όλες οι θέσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ και στον ΣΑΣΘ διασφαλίζονται και μεταφέρονται στους νέους φορείς.

«Ο ΟΑΣΘ αποκτά δημόσιο χαρακτήρα, δηλαδή, αποιδιωτικοποιείται από ένα κρατικοδίαιτο μονοπώλιο εξήντα χρόνων» τόνισε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε ότι «στο σχέδιο νόμου προβλέπονται και ρυθμίζονται οι διαδικασίες αποτίμησης της επιχείρησης και ρυθμίζεται και η διαδικασία εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ».

Να λοιπόν που η κυβέρνηση προχωρά σε κρατικοποιήσεις. Μια λέξη άγνωστη στα χρόνια του μνημονίου. Για την ακρίβεια ξεχασμένη εδώ και πολλές δεκαετίες, από τα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο 


σχετικα αρθρα