Εξομαλύνθηκε η κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας μετά το κυκλοφοριακό χάος που προκλήθηκε από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί. Οι ιδιοκτήτες αποχώρησαν αρχικά από το λιμάνι και το Αεροδρόμιο και κατευθύνθηκαν στο Κέντρο της Αθήνας, όπου όμως δεν τους επετράπη  να πραγματοποιήσουν πορεία στο Σύνταγμα. Το επόμενο ραντεβού τους έδωσαν για αύριο στις 10.00 το πρωί μπροστά από τα γραφεία του ΣΑΤΑ και στη συνέχεια ενδέχεται να πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή. Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Εν τω μεταξύ, εντολή να προχωρούν σε κατασχέσεις οχημάτων ταξί στις περιπτώσεις, που οι οδηγοί δεν συμμορφώνονται, έχουν οι εισαγγελείς, που θα μελετούν τις δικογραφίες, οι οποίες σχηματίζονται για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος οδηγών ταξί, τα οχήματα των οποίων έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην Αθήνα.

Οι οδηγοί ταξί αφού πραγματοποίησαν πορεία με τα αυτοκίνητά τους από το λιμάνι του Πειραιά στο Σύνταγμα απέκλεισαν πολλούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας.

Κυκλοφοριακό χάος
επικράτησε στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τη Βασ. Αμαλίας ώστε να μην μπορούν να φτάσουν στη Βουλή οι οδηγοί ταξί.

Από τις 5 τα ξημερώματα άρχισε η νέα 48ωρη απεργία που αποφάσισαν αιφνιδίως το Σάββατο τα σωματεία των ταξιτζήδων και από το πρωί είχε αναστατωθεί πλήρως η ομαλή λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά και του αεροδρομίου, των δύο βασικών πυλών εισόδου και εξόδου της χώρας, από τις οποίες διακινούνται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες προς τα νησιά και την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Νωρίτερα, σε κινητοποιήσεις κατά μήκος του λιμανιού του Πειραιά προχώρησαν οι αυτοκινητιστές ταξί, οι οποίοι απέκλεισαν για λίγη ώρα την κεντρική λεωφόρο στην Ακτή Ποσειδώνος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

Οι οδηγοί ταξί μετά από διαπραγματεύσεις με το λιμενάρχη Πειραιά άφησαν ελεύθερες δύο πύλες στην ακτή Ξαβερίου όπου βρίσκονται τα κρουαζιερόπλοια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες με τα λεωφορεία.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα μόνο σήμερα από την ακτή Ξαβερίου αναμενόταν να εξέλθουν περίπου 15.000 τουρίστες.

Tαυτόχρονα, από το νωρίς το πρωί πολλές εκατοντάδες ταξί σχημάτισαν ουρά χιλιομέτρων από την είσοδο του αεροδρομίου και προς την Αττική οδό, αφήνοντας μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση των οχημάτων. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Πορεία στα διόδια των Ν. Μαλγάρων και …«απελευθέρωση» των διοδίων έκαναν και οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης. Χίλια τριακόσια πενήντα ταξί συγκεντρώθηκαν στη λαχαναγορά γύρω στις εννιά το πρωί και λίγο μετά τις εννέα και μισή ξεκίνησαν για το σταθμό των Μαλγάρων, όπου παρατάχθηκαν δεξιά, αριστερά και στη μέση. Οι διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες τους άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων, επιτρέποντας τη δωρεάν διέλευση των οδηγών.

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Στην Κατερίνη απέκλεισαν τα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και στην Ημαθία τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Κινητοποιήσεις έγιναν και στις Σέρρες, στην Έδεσσα καθώς και στα Τρίκαλα.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος κατέστησε σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και κάλεσε για άλλη μια φορά τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ανακαλέσει την απόφασή του και να αρχίσει διάλογος με βάση το προεδρικό διάταγμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες πολίτες, όταν εμποδίζουν την πρόσβασή στο λιμάνι και το αεροδρόμιο και έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό.
Σφοδρή αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με φόντο τις κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί.

Η αρχή έγινε από το υπουργείο Υποδομών που με ανακοίνωσή του προσέδωσε πολιτικά χαρακτηριστικά στη μορφή των κινητοποιήσεων, που επέλεξαν οι ιδιοκτήτες Ταξί, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η 48ωρη απεργία, που πραγματοποιούν, «είναι απαράδεκτη» και «στερείται κάθε ουσιαστικής αιτιολογίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο διάλογος για τους κανόνες απελευθέρωσης του επαγγέλματος, που κατά με τον ν. 3919 έχει συντελεστεί από τη 2α Ιουλίου, έχει ήδη ξεκινήσει με την προ δεκαημέρου επίσημη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαλόγου, όπως αναφέρει το υπουργείο, οι προτάσεις των ιδιοκτητών ταξί εστάλησαν μόλις την περασμένη βδομάδα και οι ίδιοι χωρίς καν να περιμένουν την απάντηση του υπουργείου προχώρησαν στη 48ωρη απεργία τους, «προφανώς μετά την πολιτική ενθάρρυνση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Α. Σαμαρά».

«Οι μορφές κινητοποιήσεων, που επέλεξαν οι ιδιοκτήτες των ταξί, είναι όχι μόνο από κάθε άποψη απαράδεκτες, αλλά και δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα», τονίζει το υπουργείο και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση, η απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες θα προχωρήσει κανονικά, ο διάλογος θα εξελιχθεί όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο από την πρώτη στιγμή».

Από τη πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, μέσω του εκπροσώπου τύπου, Γιάννη Μιχελάκη, κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση πως «ανακαλύπτει συνωμοσίες για δήθεν πολιτική ενθάρρυνση στις σημερινές κινητοποιήσεις.»

«Φτάνει, μάλιστα, στο έσχατο σημείο πολιτικής αθλιότητας να κατονομάζει ως υποκινητή τη Νέα Δημοκρατία, το πρώτο κόμμα που έσπευσε - όπως δεν έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση- να καλέσει τους οδηγούς «ταξί» να ανοίξουν αμέσως το αεροδρόμιο και το λιμάνι του Πειραιά. Αποδεικνύει, έτσι, ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει και σήμερα ανεύθυνο και δημαγωγικό κόμμα, όπως ήταν και προεκλογικά, γεγονός που έχει ομολογήσει και ο κ. Λοβέρδος», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε:

«Άλλοθι ο κ. Ραγκούσης δεν μπορεί να βρει. Γι’ αυτό, στην προσπάθειά του να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του, παίζει επικοινωνιακά παιχνιδάκια με ανεύθυνους και κακοήθεις ισχυρισμούς.»

«Γεγονός είναι ένα: Η ευθύνη για το χάος που έχει προκληθεί από την απεργία των ταξί, είναι αποκλειστικά δική του. Και αυτό επισημαίνεται ακόμα και από τον κ. Ρέππα, ο οποίος - σε προχθεσινή συνέντευξή του στον “Κόσμο του Επενδυτή” - του αποδίδει ευθύνες για το αλαλούμ που έχει προκληθεί.

Οι ευθύνες, όμως, του κ. Ραγκούση προκύπτουν και από το γεγονός ότι ως συντονιστής, έως πρόσφατα, του κυβερνητικού έργου δεν είχε φέρει καμία αντίρρηση στη συμφωνία Ρέππα με τους οδηγούς ταξί.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο οποίος -από τη θέση που είχε την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση- υπήρξε υποκινητής στείρων αντιδράσεων, αντί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, ας αντιληφθεί, επιτέλους, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι», κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

Η απάντηση από την κυβέρνηση δεν άργησε να έρθει με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να κατηγορεί για λαϊκισμό τη Νέα Δημοκρατία, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος για το θέμα της απεργίας των ταξί.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του το Υπουργείο και προσθέτει ότι "ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να ακολουθεί το δρόμο του ανεύθυνου λαϊκισμού, δίνοντας τώρα μάχη να μην προχωρήσει η απελευθέρωση των ταξί".

Τέλος, ο  Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Ραγκούσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Ραγκούσης, αφού αποδείχθηκε αρχιτέκτονας του χάους, διαστρεβλώνει, συκοφαντεί και δημαγωγεί. Βάζει φωτιά στην κοινωνία και ναρκοθετεί τη βαριά βιομηχανία μας, τον Ελληνικό Τουρισμό. Πολιτεύεται, όχι μόνο ανεύθυνα, αλλά και επικίνδυνα».


Συσκέψεις στο Μαξίμου- Έντονη δυσαρέσκεια Παπανδρέου για Ραγκούση

Για τις κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί και τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκύψει έχει δείξει ενδιαφέρον ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να ληφθεί πρωτοβουλία με στόχο να ηρεμήσει σε πρώτη φάση η κατάσταση.

Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια του κ. Παπανδρέου για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Ραγκούσης χειρίστηκε το θέμα. Η ίδια πηγή επισημαίνει οτι ο κ. Παπανδρέου είχε μακρά συνομιλία με τον κ. Ρέππα προκειμένου να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει.Σχετικό θέμα: ΝΔ: «Η βεντέτα Ραγκούση-Ρέππα πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας»