current views are: 29

9 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση05:30

Εικόνες ντροπής στον Λαγανά: Καυγάδες, ξυλοδαρμοί, μεθυσμένοι τουρίστες από νοθευμένο αλκοόλ, εργασιακή αυθαιρεσία

Αντί να ενισχύσουν το τοπικό αστυνομικό τμήμα, το… έκλεισαν

Δημοσίευση 05:30’

Αντί να ενισχύσουν το τοπικό αστυνομικό τμήμα, το… έκλεισαν

Το τραγικό περιστατικό με τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 22χρονου Αμερικανούς τουρίστα από μπράβο και τον μπάρμαν στο Λαγανά της Ζακύνθου ανέδειξε την κατάσταση που επικρατεί στο τουριστικό σημείο του νησιού, το οποίο κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες κατά βάση Βρετανούς.

Μεθυσμένοι τουρίστες ξεσαλώνουν στο Λαγανά, τρεκλίζοντας και συμμετέχοντας σε καυγάδες. Το άφθονο, τις περισσότερες φορές κακής ποιότητας αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές οι τουρίστες να μην μπορούν να μιλήσουν καν μπροστά στις κάμερες. Είναι ενδεικτικό, το ρεπορτάζ που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το STAR, χθες, Σάββατο.

Δεν είναι μόνο οι εικόνες ντροπής που κυριαρχούν στους δρόμους του τουριστικού προορισμού. Η ασυδοσία πολλών καταστηματαρχών στο Λαγανά, οι οποίοι στο κυνήγι του εύκολου κέρδους με θύματα τους τουρίστες, έχει αποδειχθεί κατά καιρούς επικίνδυνη. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, είχε συγκλονίσει η ιστορία μιας 20χρονης βρετανίδας, η οποία τυφλώθηκε και έπαθε νεφρική ανεπάρκεια από νοθευμένο αλκοόλ που κατανάλωσε σε κατάστημα στο Λαγανά. Η αστυνομία εκτιμούσε πως κατανάλωσε ποτό με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθανόλη, που θεωρείται τοξική για τον οργανισμό.

Περιγράφοντας την εμπειρία της τον περασμένο Μάρτιο, ανέφερε: «Απλά θυμάμαι πως δεν υπήρξα ποτέ τόσο κουρασμένη στη ζωή μου. Δεν μπορούσα να κρατήσω ανοιχτά τα μάτια μου. Ένιωθα ότι η καρδιά μου δεν ήταν στο σώμα μου. Κατέληξα να κοιμηθώ 26 ώρες». Και όταν η φίλες της την ξύπνησα, όλα ήταν μαύρα. «Ήμουν τυφλή και δεν το είχα συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή. Απλά νόμιζα πως είχαμε κλειστές τις κουρτίνες στο δωμάτιο. Όταν κατάλαβα πως αυτές ήταν ανοιχτές τότε φοβήθηκα. Απλώς καθόμασταν και μιλάγαμε, τους είπα να ανοίξουμε τις κουρτίνες και μου απάντησαν πως ήταν ήδη ανοιχτές».

Πέραν βεβαίως της ανευθυνότητας, πολλοί καταστηματάρχες δεν διστάζουν να προσλάβουν μέχρι και… ανήλικους να δουλέψουν σε μπαρ! Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία μιας 17χρονης τουρίστριας η οποία πέρυσι το καλοκαίρι επισκέφτηκε τον Λαγανά για να συνδυάσει το αχαλίνωτο ξεφάντωμα με την εργασία ως PR σε τοπικό κλαμπ.

Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Έχω δοκιμαστικό αύριο, για να δουλέψω ως PR σε ένα μπαρ. Είναι μια δουλειά που κάνουν όλες οι κοπέλες από την Αγγλία εδώ. Στέκονται στο πεζοδρόμιο και προσπαθούν να πείσουν τους τουρίστες να μπουν στο μπαρ και να αγοράσουν ποτά. Βέβαια, η αστυνομία δεν θέλει να το κάνουμε αυτό, αλλά τις περισσότερες φορές κάνει τα «στραβά μάτια». Από την εταιρεία με συμβούλευσαν να βρω δουλειά σε μαγαζί με Έλληνα ιδιοκτήτη, γιατί οι Βρετανίδες έχουν αποκτήσει κακή φήμη από τους Αλβανούς που είναι ιδιοκτήτες πολλών μπαρ εδώ. Νομίζουν ότι είμαστε ανήθικες  μεθυσμένες, χωρίς ηθικούς φραγμούς» αναφέρει.

Σε άλλο σημείο του «ημερολογίου» της υποστηρίζει: «Επιτέλους! Βρήκα δουλειά! Θα κάνω PR σε ένα μπαρ. Οι άνθρωποι ήταν πολύ φιλικοί μαζί μου και θα μου δίνουν 20 ευρώ τη βραδιά για 7 ώρες -με δωρεάν τα ποτά μου. Το αφεντικό μου, ένας Ελληνας, μού είπε: «Βγάλε τα βυζιά σου και τον κ…ο σου έξω και προσπάθησε να αποφεύγεις τους αστυνομικούς με πολιτικά». Είναι όλα τόσο συναρπαστικά!»

Μάλιστα η κοπέλα δεν παρέλειψε να περιγράψει και τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν: «Τρεις κοπέλες με τις οποίες δούλευα μαζί και είχαν έρθει το ίδιο διάστημα με μένα, γύρισαν σπίτι επειδή δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τη σεξουαλική παρενόχληση. Μας πιάνουν συνέχεια σε επίμαχα σημεία και τα παιδιά μέσα από το μπαρ πετούν παγάκια στο στήθος. Ωστόσο, όλα είναι πιο διασκεδαστικά αν κάνω “prink” πριν τη δουλειά -αυτό είναι να πίνω βότκα που έχω αγοράσει από ένα τοπικό μαγαζί. Η δουλειά ξεκινά στις 6 το απόγευμα και μέχρι τις 8 μ.μ. νιώθω τόσο σίγουρη για τον εαυτό μου που δεν ασχολούμαι με αυτούς που με πειράζουν. Ευτυχώς δεν είμαι τόσο ευαίσθητη, σε αντίθεση με άλλα κορίτσια που το βρίσκουν πολύ δύσκολο να το κάνουν αυτό».

Εκτός από το νοθευμένο αλκοόλ, τους καυγάδες, της εργασιακής αυθαιρεσίας, η διασκέδαση στον Λαγανά έχει και μια άλλη πτυχή. Με δύο ευρώ κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα μπαλόνι γεμάτο με αέριο του «γέλιου», ένα αυτοσχέδιο ναρκωτικό…

Οι αστυνομικοί προειδοποίησαν εγκαίρως το αρχηγείο

Παρά τις καταγγελίες που κατακλύζουν ελληνικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης κάθε τουριστική σεζόν, η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας φαίνεται να «κωφεύει». Και αυτό γιατί αντί να ενισχύσει το τοπικό αστυνομικό τμήμα, το… έκλεισε!

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί της Ζακύνθου με αφορμή το κλείσιμο του αστυνομικού τμήματος του Λαγανά και με δεδομένη την ιδιαιτερότητα του τόπου μόλις είχε γίνει γνωστός ο σχεδιασμός, ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί όχι μόνο ζητούσαν να μην κλείσει το Α.Τ., αλλά ζητούσαν την ενδυνάμωσή του με επιπλέον προσωπικό.

Μάλιστα με έγγραφό τους την 23 Ιουνίου, προς τη φυσική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προειδοποιούσαν ενάντια σε αυτή την απόφαση, ενώ ανέφεραν πως οι περιπολίες στο σημείο γινόταν από αστυνομικούς της πόλης της Ζακύνθου:

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε με το κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος Λαγανά, κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει ότι θα γίνονταν στις προτάσεις μας ως Πρωτοβάθμια Συνδικαλιστική Ένωση προς εσάς, διότι την διαχείριση όλων των ιδιαίτερων προβληματικών συμπεριφορών της περιοχής Λαγανά ανέλαβαν οι Υπηρεσίες έδρας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου, για το οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού».