current views are: 11

10 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση13:27

Πεδίο μάχης για ακόμη μια φορά η Μόρια – Μετανάστες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς

Κάηκαν σκηνές και κοντέινερ – Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια

Δημοσίευση 13:27’

Κάηκαν σκηνές και κοντέινερ – Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια

Εμπόλεμη ζώνη θύμισε  το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου το μεσημέρι της Δευτέρας μετά από επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε μετανάστες και αστυνομικούς.

Όπως αναφέρει στο newpost.gr o υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κυριάκος Μαντούβαλος, όλα ξεκίνησαν όταν ένας εκ των μεταναστών που διαμένουν στο κέντρο υποδοχής έλαβε την δεύτερη απορριπτική απάντηση σε αίτημα ασύλου που είχε υποβάλει, γεγονός που έμελλε να ανάψει το «φιτίλι» της έντασης. Ο ίδιος μαζί με συμπατριώτες του αντέδρασαν έντονα με αποτέλεσμα  να προκαλέσουν επεισόδια στο προαναχωρησιακό κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ) που λειτουργεί μέσα στο ΚΥΤ διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης.

Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία και δυο οχήματα της πυροσβεστικής για να σβήσουν τις εστίες φωτιάς που είχαν δημιουργηθεί από τα επεισόδια. Η κατάσταση ωστόσο δεν άργησε να  παρεκτραπεί καθώς άρχισε πετροπόλεμος, με αποδέκτες τους αστυνομικούς που έσπευσαν να προφυλάξουν το ΠΡΟΚΕΚΑ, απαντώντας με χρήση χημικών.

Για αρκετή ώρα η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό ήταν ιδιαίτερα έκρυθμη ενώ για λόγους απομακρύνθηκαν γυναίκες και παιδιά.

Από τα επεισόδια προκλήθηκαν ζημιές εντός του καταυλισμού. Ο απολογισμός της σημερινών επεισοδίων ήταν πέντε καμένα  κοντέινερ. Επίσης κάηκαν δυο σκηνές που χρησιμοποιούντο ως αποθήκες ενώ ολοσχερώς καταστράφηκε μια μεγάλη τέντα διαστάσεων 400 τετραγωνικών μέτρων που λειτουργούσε ως χώρος αναψυχής όσων διέμεναν στον καταυλισμό.

Ακόμη, ομάδες μεταναστών δεν επέτρεψαν  στην Πυροσβεστική να μπει μέσα στο ΚΥΤ και να σβήσει τη φωτιά, ενώ τα στελέχη της Πυροσβεστικής αποχώρησαν από το χώρο όταν δέχθηκαν επίθεση με πέτρες.

Πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν ότι στη Λέσβο τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβούν ο Γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κωστής Παπαδημητρίου καθώς και ο Γενικός γραμματέας υποδοχής, Ανδρέας Γκουγκουλής.