current views are: 9

11 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση15:51

Προκλητική τουρκική NAVTEX δυτικά της Κύπρου για στρατιωτικές ασκήσεις

Η Άγκυρα ζητεί συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων

Δημοσίευση 15:51’

Η Άγκυρα ζητεί συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων

Προκαλούν με αμείωτη ένταση οι Τούρκοι στο Αιγαίο, οι οποίοι μετά την επιλογή τους να οδηγήσουν σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τώρα εμφανίζονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με προκλητικό τρόπο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Μεγαλονήσου. Σε αυτό το πλαίσιο, και έπειτα από τις χθεσινές λεκτικές απειλές της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, σήμερα η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX με την οποία θέλει να δεσμεύσει την περιοχή δυτικά της Κύπρου για… στρατιωτικές ασκήσεις.

Η κατάσταση στην περιοχή θυμίζει μπαρούτι και έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο έπειτα από το ναυάγιο της περασμένης Παρασκευής στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Μέρα με την ημέρα γίνεται σαφές πως η επιμονή της Άγκυρας να έχει δικαίωμα παρέμβασης στην Κύπρο καθώς επίσης και να διατηρήσει τα στρατεύματά της έχει να κάνει με την εκμετάλλευση των θαλάσσιων κοιτασμάτων που υπάρχουν στα χωρικά ύδατα του νησιού. Η σημερινή NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα κινείται σαφέστατα προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό γιατί όχι μόνο απαντά στην αντίστοιχη οδηγία της Κύπρου αλλά απαιτεί τη δέσμευση περιοχής δυτικά της Κύπρου για άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στις 12 και 13 Ιουλίου.

Σημειώνεται πως τότε αναμένεται να αφιχθεί η εξέδρα γεώτρησης «West Capella» στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Δείτε την Τουρκική NAVTEX:

MEDITERRANEAN SEA
TURKISH NAVY WILL CONDUCT NAVAL EXERCISES, ON 12 AND 13 JUL 17 FROM 0700Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY;
35 00 N – 031 00 E
34 00 N – 031 00 E
34 00 N – 032 00 E
35 00 N – 032 00 E
WIDE BERTH REQUESTED.

Εκτός της τουρκικής οδηγίας, η Άγκυρας έχει εκδώσει, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, και τρεις παράτυπες NOTAM με τις οποίες δεσμεύει «περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου», όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας, πέραν των άλλων επιπτώσεων και αναστάτωση σε υπερπτήσεις.

Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός αποτελούμενος από δύο F-16 και ένα μεμονωμένο CN-235 προέβησαν σε δύο παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε τρεις παραβιάσεις (όλες από τον σχηματισμό) του εθνικού εναέριου χώρου. 

Η NAVTEX της Κύπρου

Νωρίτερα σήμερα, οδηγία είχε εκδώσει και η Κύπρος με την οποία ανακοινωνόταν πως κηρύσσεται ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης. η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει αύριο στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα.

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Τι δήλωναν χτες Ερντογάν και Γιλντιρίμ

Οι κινήσεις της Τουρκίας έρχονται σε συνέχεια των λεκτικών προσκλήσεων της ηγεσίας της Άγκυρας, η οποία στην ουσία χτες αποκάλυψε τα σχέδιά της για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοάν, είπε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη στάση και την επιλογή που κάνουν εταιρείες ενέργειας και συμμετέχουν στα «ανεύθυνα βήματα των Ελληνοκυπρίων». Η δικαιοσύνη και οι διεθνείς νόμοι θέλουν τους υδρογονάνθρακες να ανήκουν σε όλους, ισχυρίστηκε.

Από την πλευρά του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανέφερε πως οι υδρογονάθρακες στη κυπριακή ΑΟΖ ανήκουν και στις δύο πλευρές. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε πως η Τουρκία έχει εξουσιοδότηση να προστατεύσει ως το τέλος τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην εμποδίζει την ειρήνη με τέτοιες ενέργειες (γεωτρήσεις) αλλά και να τηρήσει εποικοδομητική στάση χωρίς «μονομερείς ενέργειες». 


σχετικα αρθρα