Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια από τον δήμαρχο Λέσβου. Με επιστολή του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη ζητεί την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας από τους υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν καθημερινά στον καταυλισμό. Μάλιστα, μιλώντας στο Newpost εκφράζει φόβους για νέα επεισόδια

Ο κ. Σπύρος Γαληνός παραδέχθηκε ότι παρότι κατά καιρούς η πολιτική ηγεσία της χώρας και δε ο αρμόδιος υπουργός έχουν δείξει ενδιαφέρον για το ζήτημα του προσφυγικού και ειδικότερα της αποσυμφόρησης του Κέντρου υποδοχής στη Μόρια, παρόλα αυτά, όπως λέει, λύση δεν βρέθηκε, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.

«Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας θα έπρεπε να λειτουργεί όπως εκείνο του Καρά Τεπέ το οποίο λειτουργεί με κανονισμούς οι οποίοι δεν επιτρέπουν την έξαρση τέτοιων επεισοδίων όπως αυτά που αντικρίσαμε προ ημερών» ανέφερε ο κ. Γαληνός συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ένα Plan b βάσει του οποίου θα  αντιμετωπιστούν οι υπεράριθμες ροές προσφύγων που κατακλύζουν το νησί.

Σε άλλο σημείο ο κ. Γαληνός επισήμανε ότι όσο παρατείνεται αυτή η κατάσταση στο νησί ο κίνδυνος για περεταίρω επεισόδια ελλοχεύει, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη αρκετά λόγω της υπάρχουσας κατάστασης που δημιουργούν επεισόδια όπως αυτά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (KYT) Μόριας.

Ταυτόχρονα, ερωτηθείς για την τουριστική κίνηση στο νησί εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, κ. Γαληνός είπε «η εικόνα που παρουσιάζει το νησί φέτος είναι εξαιρετική ενώ η επισκεψιμότητα εμφανίζει μεγάλη ανάκαμψη σε σχέση με πέρυσι». Παράλληλα όμως άφησε σαφείς αιχμές κατά των ΜΜΕ τα οποία σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου υπονομεύουν την προσπάθεια των κατοίκων, παρουσιάζοντας μια γενικευμένη «έκρηξη» στο νησί που σύμφωνα με τον ίδιο ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.  

Τέλος, ο δήμαρχος έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους καθ ύλην αρμόδιους ζητώντας η Λέσβος να λάβει αυτό που δικαιούται, καθώς όπως υποστήριξε είναι κρίμα πολύμηνες προσπάθειες  να πέφτουν στο «κενό», επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για επιτάχυνση όλων των διαδικασιών ασύλου τόσο για εκείνους, τα αιτήματα των οποίων γίνονται δεκτά, όσο και για εκείνους, τα αιτήματα των οποίων απορρίπτονται σε δεύτερο βαθμό.

Η επιστολή

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς παράγοντες, ο κ. Γαληνός ζητεί την άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου υποδοχής της Μόριας, καθώς επίσης και την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών ασύλου τόσο για εκείνους, τα αιτήματα των οποίων γίνονται δεκτά, όσο και για εκείνους, τα αιτήματα των οποίων απορρίπτονται σε δεύτερο βαθμό.

Ο δήμαρχος αναφέρεται στη «φωτιά που προκλήθηκε από διαμένοντες αιτούντες άσυλο» και τονίζει πως «δυστυχώς, ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία, την οποία εξέφραζα επανειλημμένα σε σχετικές επιστολές μου σχετικά με τη γενικότερη επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με σκοπό την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας, επιβεβαιώνεται. Σε μία κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό στη Λέσβο, όπου αγωνιζόμαστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να ανοικοδομήσουμε την εικόνα του νησιού μας, τέτοια μεθοδευμένα επεισόδια αποτελούν ένα τεράστιο πλήγμα για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η ορθή και χωρίς εντάσεις λειτουργία της Μόριας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης ομαλότητας στη Λέσβο, καθώς μέσα από δημοσιεύματα διεθνούς Τύπου δίνεται η λανθασμένη εντύπωση ότι ολόκληρο το νησί βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης».