current views are: 11

13 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση20:06

Μόρια: Ο «μεγάλος» ασθενής και «ανοιχτή φυλακή» για τους πρόσφυγες – Σε έξαρση τα ψυχικά νοσήματα

Κραυγή αγωνίας από τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα»

Δημοσίευση 20:06’

Κραυγή αγωνίας από τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα»

Σημαντικές ανεπάρκειες στο σύστημα αξιολόγησης, κενά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συμφόρηση στο Κέντρο υποδοχής της Μόριας αποκαλύπτει έκθεση των «Γιατρών χωρίς σύνορα», ενώ μια εικόνα με μελανά χρώματα περιγράφει στο newpost.gr ο συντονιστής της οργάνωσης στο Κέντρο Αχιλλέας Τζέμος.

Στην έκθεσή τους με τίτλο «Δραματική επιδείνωση των συνθηκών για αιτούντες άσυλο στη Λέσβο» που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη, επεξηγείται, επίσης, εξαιτίας αλλαγών στις διαδικασίες πληθυσμοί που χρήζουν βοηθείας κινδυνεύουν να επιστραφούν στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφεται από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα η κατάσταση της ψυχικής υγείας των περισσότερων προσφύγων.

Πιο συγκεκριμένα, από τις ιατρικές συνεδρίες που πραγματοποίησαν οι ομάδες της οργάνωσης από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Ιουνίου του 2017 προκύπτει ότι:

  • Από τους 154 ασθενείς ψυχικής υγείας, που αξιολόγησαν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, 80% πληρούσαν τα κριτήρια σοβαρότητας, ώστε να παραπεμφθεί για περίθαλψη στην οργάνωσή, ωστόσο μόνο 14% αυτών των ανθρώπων είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως ευάλωτες περιπτώσεις.
  • Παράλληλα, τα δύο τρίτα των ασθενών ψυχικής υγείας ανέφεραν ότι υπήρξαν θύματα βίας πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα και το ένα πέμπτο δήλωσαν ότι έχει υποστεί βασανιστήρια.
  • Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση, μόνο 28% από τους 54 ασθενείς-θύματα βασανιστηρίων, που περιέθαλψαν οι ομάδες της οργάνωσης, είχαν επίσημα αναγνωριστεί ως ευάλωτα άτομα και από τους 22 που παραπέμφθηκαν στην Αθήνα, μόνο 6 έφτασαν και ήταν σε θέση να εισαχθούν στην εξειδικευμένη κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θεραπεία και αποκατάσταση.

Σύμφωνα, επίσης, με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχει «κρίση που συντελείται εις βάρος των ψυχικά ασθενών» στα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο

Όπως υποστηρίζει το Παρατηρητήριο, οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ο εγκλωβισμός και η ελλιπής φροντίδα επιδεινώνουν τα ψυχικά τραύματα που «κουβαλάει» ο κόσμος από τις εμπόλεμες ζώνες, δημιουργώντας, συχνά, και νέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισές γυναίκες από τις 245, που προσήλθαν στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για γυναικολογική εξέταση, είχαν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας. 

Οι περισσότερες εξήγησαν, ότι δεν είχαν αποκαλύψει την εμπειρία σεξουαλικής βίας που αντιμετώπισαν. Το γεγονός τούτο αποκαλύπτει, ότι οι τρέχουσες μέθοδοι αξιολόγησης για το πόσο ευάλωτη είναι μία υπόθεση δεν είναι προσαρμοσμένες, ώστε να εντοπίζουν περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, όπως η απουσία γυναικείου ιατρικού προσωπικού και εκπαιδευμένων διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών. 

Συντονιστής Γιατρών χωρίς Σύνορα στο Newpost: Ελλιπής η προετοιμασία  

Για μια μαύρη καθημερινότητα που ζουν καθημερινά πάνω από 3.000 άτομα στη Μόρια μιλά στο newpost.gr ο συντονιστής των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Λέσβο Αχιλλέας Τζέμος, περιγράφοντας μια ασφυκτική κατάσταση, με τα μισά κοντέινερ να είναι χωρίς κλιματισμό, ελάχιστους χώρους σκίασης, αλλά και ανεπαρκείς ιατρικές υπηρεσίες λόγω της συμφόρησης.

”Όπως φωνάζαμε το χειμώνα για να γίνει προετοιμασία, έτσι φωνάξαμε και τώρα για να μπορέσουν οι αρχές να προετοιμαστούν κατάλληλα για το καλοκαίρι αλλά δεν εισακουστήκαμε, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια άσχημη κατάσταση σήμερα στη Μόρια’‘ υπογραμμίζει στο newpost.gr ο κ. Τζέμος.

Ως πρώτο και κύριο πρόβλημα περιγράφει την συμφόρηση στο κέντρο, καθώς ενώ ο αριθμός ατόμων που μπορεί να αντέξει είναι μέχρι 1.800, στην παρούσα φάση υπάρχουν 3.000, κάτι το οποίο, όπως τονίζει, έχει μεγάλη σημασία στην τήρηση της υγιεινής, καθώς σε αρκετούς νεοεισερχόμενους δεν προλαβαίνουν οι γιατροί να κάνουν ούτε… εξετάσεις, με αποτέλεσμα πολλοί να εισέρχονται με μεταδοτικές ασθένειες κ.λ.π., ενώ είναι πολύ βασικό το γεγονός της ασφάλειας, καθώς όσο περισσότεροι πρόσφυγες στοιβάζονται στο κέντρο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για προστριβές, εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης.

Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικό ότι από τα αιρ κοντίσιον που υπάρχουν στα κοντέινερ των προσφύγων μόνο τα μισά λειτουργούν και αυτά υπάρχει περίπτωση να σταματήσει η λειτουργία τους.

Επίσης, το νερό δεν επαρκεί για τόσα άτομα και σε συνθήκες καύσωνα όπως ζούμε αυτές τις ημέρες, ενώ πολλές φορές μέσα στην ημέρα σημειώνονται διακοπές ρεύματος και νερού.

Σύμφωνα με τον κ. Τζέμο, έχουν γίνει πολλές αναφορές από την οργάνωση τόσο στον Δήμαρχο, τόσο στην κυβέρνηση, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν έχει γίνει κάτι για να βελτιωθεί η κατάσταση. Είναι σαν να βλέπεις κάτι άσχημο να γίνεται μπροστά σου και αντί να κάνεις κάτι να το σταματήσεις, να μένεις απαθής”.

Υπενθυμίζεται ότι τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό χτύπησε και ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τόσο με επιστολή του χτες προς τον πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία, όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το Newpost.gr.

Μόρια: Η ανοιχτή φυλακή της Ευρώπης

Μια μαύρη καθημερινότητα για τους πρόσφυγες στη Μόρια περιγράφει, επίσης μιλώντας στο ΑΠΕ , ο Απόστολος Βεϊζής, γιατρός και διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο ίδιος, μάλιστα, τη χαρακτηρίζει ως «η ανοιχτή φυλακή της Ευρώπης», όπου «η ταλαιπωρία, ο συνωστισμός και ο πόνος είναι πια στην καθημερινότητα όλων». «Ο αριθμός όσων φθάνουν στα νησιά τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει αυξημένη ροή και καθώς η δυνατότητα των υπεύθυνων φορέων για την παροχή ιατρικής περίθαλψης και τον εντοπισμό των ευάλωτων ανθρώπων μειώθηκε κατά το ήμισυ, η κατάσταση για τα ευάλωτα άτομα στη Λέσβο πήγε από το κακό στο χειρότερο», επισημαίνει, δε, κ. Βεϊζής.


σχετικα αρθρα