ΕΛΛΑΔΑ

Η Τουρκία έστειλε φρεγάτα στην περιοχή της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ - 37 παραβιάσεις

Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2017, 17:36 / Ανανεώθηκε 13 Ιουλίου 2017, 21:03
Η Τουρκία έστειλε φρεγάτα στην περιοχή της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ - 37 παραβιάσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Προκλήσεις δίχως τέλος από την Άγκυρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία σε στρατιωτικό επίπεδο αυτή τη φορά, σε συνέχεια των λεκτικών της απειλών με αφορμή την άφιξη της πλωτής εξέδρας West Capella στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, μαχητικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας προχώρησαν σε 37 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Ειδικότερα, η Άγκυρα έστειλε μια φρεγάτα για να παρακολουθεί το εν λόγω σκάφος που θα πραγματοποιήσει δοκιμές και στη συνέχεια ερευνητικές γεωτρήσεις στο εν λόγω σημείο. «(Η φρεγάτα) εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella... το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Habertürk, CNN Türk και Sözcü, στο σημείο έχει αποσταλεί η φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος).

Σημειώνεται πως η εξέδρα έφτασε στο σημείο γεώτρησης χωρίς προβλήματα, ενώ στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσαν χθες και δύο γαλλικά πολεμικά, τα οποία επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή. Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει εξέδωσε NAVTEX όπου προαναγγέλλει ασκήσεις με πραγματικά πυρά δυτικά της Κύπρου.

Τουλάχιστον 37 παραβιάσεις στο Αιγαίο

Αλλά και στο Αιγαίο, η Άγκυρα συνεχίζει τις επιθετικές της κινήσεις. Ειδικότερα, πολεμικά αεροσκάφη προχώρησαν σε δεκάδες παραβιάσεις σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός αποτελούμενος από δύο F-16, καθώς και δύο μεμονωμένα CN-235, προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε 37 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (17 και 17 από τα 2 CN-235 και τρεις από τον σχηματισμό).