Για πρωτόγνωρη μέθοδο διακίνησης κοκαΐνης, κάνουν λόγο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, μιλώντας στο Newpost για την εξάρθρωση της σπείρας που εισήγαγε δεκάδες κιλά κοκαΐνης μέσα σε χαρτόνια και ημερολόγια από την Κολομβία! Όπως επισημαίνουν, «ήταν ένας πρωτόγνωρος τρόπος για την εισαγωγή του φορτίου, που ερχόταν μέσω ταχυδρομείου στη χώρα μας. Γνώριμος των αρχών σε διεθνές επίπεδο ο «εγκέφαλος» της σπείρας».

Όπως έγινε γνωστό το κύκλωμα της εισαγωγής κοκαΐνης δρούσε με δυο υποομάδες και λάμβανε αυξημένα μέτρα για την κάλυψη της παράνομης δράσης της. Η πρώτη υποομάδα που αποτελούνταν από 17 άτομα, διηύθυνε ένας 44χρονος Αλβανός. Τα μέλη της συγκεκριμένης υποομάδας ήταν επιφορτισμένα με τον εντοπισμό  προμηθευτών κοκαΐνης, τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές στην Βολιβία, τη διαμεσολάβηση με προμηθευτές κοκαΐνης στην Ολλανδία και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης,  καθώς και τον ποιοτικό έλεγχο των ναρκωτικών. Στην συνέχεια αναλάμβαναν την παραλαβή των ποσοτήτων, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων, την αποθήκευσή τους σε κατάλληλους χώρους  ενώ ένας 62χρονος Κολομβιανός, ήταν ο  ειδικός στην  μετατροπή της κοκαΐνης από τη συγκαλυμμένη μορφή σε σκόνη.

Ο «εγκέφαλος» της σπείρας

Τον σημαντικότερο ρόλο στην δράση της ομάδας έπαιζε ο 62χρονος Κολομβιανός καθώς ήταν εκείνος που είχε ανακαλύψει την δυνατότητα συγκάλυψης της κοκαΐνης μέσα σε χαρτόνια και ημερολόγια, τα οποία έστελνε στη χώρα μας μέσω ΕΛΤΑ. Στην συνέχεια ερχόταν ο ίδιος στην Ελλάδα και μετέτρεπε το χαρτί σε… κοκαΐνη. Για την δραστηριότητά του, υπήρχαν πληροφορίες και σε άλλες αστυνομίες της Ευρώπης.

Η δεύτερη ομάδα και η διακίνηση

Τη δεύτερη υποομάδα, που αποτελούνταν από επτά άτομα και  διηύθυνε  ένας 60χρονος  Έλληνας Τα μέλη της υποομάδας ήταν επιφορτισμένα με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης στη Δυτική Ευρώπη και στην Ισπανία, την ανεύρεση προμηθευτών ακατέργαστης κάνναβης και τη διαχείριση των εσόδων από τις πωλήσεις.

Μέλη της, φρόντιζαν για τον εντοπισμό παραληπτών των ναρκωτικών, την παραλαβή των δεμάτων μέσω ταχυδρομείου, την αποθήκευση α τους  και την περαιτέρω διακίνηση τους στην ελληνική επικράτεια.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ένας 61χρονος από τη Βενεζουέλας μετέβη τον Απρίλιο του 2017, στη Βολιβία και αφού προμηθεύτηκε ποσότητα τουλάχιστον 5 κιλών και 300 γραμμαρίων κοκαΐνης, εμποτισμένα χαρτόνια προχώρησε στην αποστολή τους, μέσω δεμάτων, σε Αθήνα και Κρήτη.

Ακολούθως, ο 61χρονος, στις 10 Ιουλίου 2017 μετέβη στη χώρα μας συνοδευόμενος από δύο υπηκόους Βενεζουέλας  έναν 43χρονο και τον 62χρονο, με τον τελευταίο να αποτελεί και τον ειδικό στο κομμάτι της μετατροπής της κοκαΐνης από συγκαλυμμένη μορφή σε σκόνη.

Οι έρευνες σε Κρήτη και Αθήνα

Από τις αστυνομικές έρευνες, εντοπίστηκαν τρεις αποθηκευτικοί χώροι κοκαΐνης στους νομούς Αττικής, Χανίων και Ρεθύμνου, ενώ σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε σπίτια των μελών της οργάνωσης σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Χανιά και Λαμία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 44 χαρτόνια, βάρους 100 γραμμαρίων έκαστο, εμποτισμένα με κοκαΐνη,
 • 9 χάρτινα ημερολόγια, βάρους 100 γραμμαρίων έκαστο, εμποτισμένα με κοκαΐνη,
 • 132 γραμμάρια κοκαΐνης,
 • 251,2 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
 • 3 συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 280 γραμμαρίων,
 • 232 δισκία, διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων,
 • 10 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
 • 2 πλαστικές κυλινδρικές συσκευασίες με σκόνη λευκού χρώματος σε μορφή νιφάδων, άγνωστης χημικής σύστασης, συνολικού μικτού βάρους  405 γραμμαρίων περίπου,
 • 52 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών SIM,
 • 7 αποδείξεις καταθέσεων τράπεζας,
 • 2 κλειδιά διαμερίσματος και κλειδί αυτοκινήτου.

Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που θα επέρχονταν, από τα ημερολόγια και τα χαρτόνια, μετά από τη διαδικασία εξαγωγής της και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία,  θα ξεπερνούσε τα 15 κιλά.